Nya lagen ska göra det enklare att ladda hemma

En ny lag kommer göra livet som elbilist i Norge ännu enklare. Då kan nämligen inte bostadsrättsföreningar neka de boende att installera laddplats – utan...

Annons
Annons

En ny lag kommer göra livet som elbilist i Norge ännu enklare. Då kan nämligen inte bostadsrättsföreningar neka de boende att installera laddplats – utan väldigt speciella skäl.

I förra veckan kom regeringens förslag om att ändra i bostadsrättslagen, skriver Norsk Elbilforening. Det här är ett förslag som togs upp redan 2017, och nu finns alltså ett färdigt förslag som nu ska på remiss.

”Vi är väldigt glada att ha fått politiskt genomslag för den här frågan. Det är viktigt att skynda på utbyggnaden av laddinfrastruktur i landets 8.500 bostadsrättsföreningar så hela Norge kan bli redo för laddning”, säger generalsekreteraren Christina Bu.

Hon säger också att det blir viktigt att så många som möjligt kan ladda hemma om Norge ska nå målet om att sluta sälja förbränningsbilar senast 2025.

Styrelsen i en bostadsrättsförening kan fortfarande neka till laddmöjlighet om det kostar mer än halva norska ”grundbeloppet i försäkringssystemet” (ungefär som Sveriges basbelopp) vilket just nu är 48.000 norska kronor, om det inte finns någon lämplig plats för laddstolpen eller om styrelsen kan dokumentera att brandrisken blir för hög.

Den sista punkten blir svår för styrelsen, eftersom norska motsvarigheten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjort klart att elbilar inte utgör en större brandfara än bensin- och dieselbilar.

Här kan du läsa mer om laddning av elbil i lägenhetshus.

Annons
Annons
Rulla till toppen