Kapar priset för elbilen: ”Aldrig sett maken till något liknande”

Blir över 100.000 kronor billigare – kan du leva med korta räckvidden då?

Annons
Annons

Bilköparna i Norge kommer snart kunna slå till på en elbil för bara 129.000 norska kronor. Det är 60.000 kronor mindre än Volkswagen e-Up.

Anledningen är att en norsk återförsäljare av Mitsubishi nu kapar priset rejält på den tio år gamla elbilen i-MiEV, skriver TV2. Direktöversatt innebär det ett nybilspris på bara 136.000 svenska kronor.

Vid lanseringen gick Mitsubishi i-MiEV loss på 239.000 norska kronor och efter den senaste prissänkningen kostar bilen över 100.000 kronor mindre.

Det är inte helt lätt att räkna om det norska priset till svenska kronor, men om vi lägger på tull och moms och sedan räknar bort elbilsbonusen skulle priset hamna på mellan 140.000 och 150.000 kronor.

Vi ska komma ihåg att utvecklingen i elbilsvärlden går snabbt, och lilla i-MiEV rosades knappast i auto motor & sports tester ens när den var ny. Framför allt var räckvidden förbluffande kort redan då.

Men för den som är ute efter en så billig elbil som möjligt kan i-MiEV kanske vara ett alternativ, åtminstone i Norge där modellen alltså fortfarande säljs. I Sverige finns den inte med på Mitsubishis hemsida.

Kapar priset för elbilen:
Bilens ålder märks inte minst på inredningen, räckvidden och tekniknivån. Men även på säkerheten.

I Norge säljs modellen med argument som mycket elbil för pengarna, låga driftkostnader, fem års garanti och kort leveranstid. Längre räckvidd än tio mil ska köparna inte räkna med och även teknik- och säkerhetsmässigt är nivån betydligt högre i modernare elbilar.

Mitsubishi i-MiEV lanserades 2009 och bygger på en liten ”kei car” från Japan. Den har bakhjulsdrift och såldes även som Peugeot iOn och Citroën C-Zero.

”Jag har följt med i bilbranschen i tio år men har aldrig sett maken till något liknande. En så här stor prissänkning är helt unik. Vi pratar alltså 110.000 norska kronor lägre än när bilen kom”, säger TV2:s bilexpert Benny Christiansen.

Tuffaste konkurrenterna för Mitsubishi i-MiEV är Volkswagens elbilstrio e-Up, Seat Mii Electric och Skoda Citigo-e. De börjar säljas i en uppdaterad version nu med omkring 25 mils räckvidd och en prislapp på 170.000 norska kronor. Även de svenska priserna för uppdaterade e-Up och Mii Electric är nu klara.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen