Land Rovers framtidsplan: Laddhybrid med vätgasdrift

Batteridrift kommer inte fungera i Land Rovers stora suvar, menar produktchefen. Därför testar de nu en lösning med bränsleceller.

Annons
Annons

Jaguar Land Rover håller just nu på att utveckla en vätgasdriven suv. Enligt Nick Rogers, företagets produktchef, har tekniken potential att ta plats i en stor bil i modellutbudet, exempelvis Range Rover.

– Det är väldigt viktigt. Vi tror verkligen på att vätgas har en plats, speciellt i större fordon, sa Rogers under en frågestund med med media nyligen, enligt Green Car Reports. 

Resonemanget är att batterier är för tunga för att fungera i bilar i den storleksklassen, om de samtidigt ska kunna ha den långa räckvidd som de kunder som köper eldrivna lyxbilar vill ha.

– Vi kommer till en punkt där vi gör bilarna så mycket tyngre att man använder mycket av den extra energin till att bara frakta runt vikten, säger Rogers. 

I stället jobbar de på en laddhybridlösning, där bensinmotorn byts ut mot en vätgasdriven bränslecell. Bilen kan då köras på el korta sträckor, men använda vätgas när batteriet inte räcker till.

Arbetet med vätgasbilen är känt som ”Project Zeus”, och är en del av ett program finansierat av den brittiska staten och som är ämnat att hjälpa bilindustrin att sänka sina utsläpp.

 

Läs också:

Annons
Annons
Rulla till toppen