Musk hade rätt om dödskrasch – Teslan var inte förarlös

Tesla Model S-ägaren som omkom i en krasch i mitten av april befann sig i förarsätet, enligt en preliminär utredningsrapport publicerad av den amerikanska myndigheten NTSB.

Annons
Annons

En privat övervakningsfilm som NTSB:s utredare tagit del av sägs visa ägaren av en Tesla Model S sätta sig i bilens förarsäte strax innan den uppmärksammade dödsolyckan i en förort till Houston förra månaden.

Den 59-årige bilägaren ska ha satt sig i förarsätet och hans 69-årige passagerare i det främre passagersätet utanför ägarens hem. Bilen lämnade sedan uppfarten vid huset för att sedan krascha drygt 168 meter ner för gatan, enligt den preliminära utredningsrapporten som NTSB publicerade i måndags, rapporterar bland annat Automotive News.

Det är fortfarande oklart hur snabbt bilen färdades vid kraschtillfället men enligt rapporten ska fartbegränsningen på vägen i fråga vara 30 mph (48 km/h).

Det var lokalpolisen som först uppgav kort efter kraschen att man var mycket säkra på att bilen var förarlös vid kraschtillfället.

– Vår preliminära utredning, som ännu inte är fullständig, fastställer att ingen satt bakom ratten i fordonet. Vi är 99,9 procent säkra, sa en polistalesperson då till Wall Street Journal.

Polisens uppgifter dementerades direkt av Teslas vd Elon Musk på Twitter som hänvisade till företagets egna dataloggar på bilen. Enligt dessa var inte den så kallade Autopilot-funktionen aktiverad vid olyckstillfället och föraren hade heller inte köpt till det utökade förarassistanssystemet Total självkörningsförmåga (Full Self Driving, FSD).

Efter kraschen fattade bilen, som åkte in i ett träd, eld vilket totalförstörde den. Det ska därför inte ha gått att få ut några dataloggar från bilens huvudstyrenhet, enligt NTSB. Däremot ska tekniker ha kunnat rädda bilens brandskadade airbagmodul som man just nu håller på att analysera i myndighetens labb.

Efter kraschen gjorde tidskriften Consumer Reports ett test vars resultat man menade påvisar att det är alldeles för enkel att lura Teslas säkerhetsspärrar och aktivera Autopilot-systemet när ingen sitter i förarstolen. Utifrån NTSB:s preliminära rapport verkar det dock inte vara så att den omkomna föraren utnyttjat detta.

Annons
Annons
Rulla till toppen