Volvo bygger ut Torslanda-fabriken – ska göra batterier

Volvo Cars vill utöka fabriken i Torslanda med 112 hektar för att göra batteripaket. Men det handlar inte om batterifabriken de planerar tillsammans med Northvolt, uppger Volvo.

Annons
Annons

Volvo Cars har lämnat in en ansökan till Göteborgs stadsbyggnadskontor om att utöka sin fabrik i Torslanda med 112 hektar, motsvarande 224 fotbollsplaner. Enligt en bifogad plankarta som Göteborgs-Posten tagit del av rör det sig om en batterifabrik. 

Sedan tidigare är det känt att Volvo Cars ska bygga en batterifabrik, en Gigafactory, tillsammans med Northvolt i någon av nio utvalda städer, bland annat Göteborg. Volvo Cars dementerar att utbyggnaden i Torslanda ska rymma Northvolt-fabriken.

–Nej, det finns inga bestämda planer och inga beslut är fattade när det handlar om batterifabriken som vi planerar tillsammans med Northvolt. Vi undersöker just nu flera platser i Europa och Sverige men inget beslut är fattat, säger Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars, till Di.se.

Hon antyder att fabriken istället kan komma att användas för att montera ihop batteripaket. En liknande tillbyggnad har redan skett vid Volvo-fabriken i USA där nästa elbil, XC90, ska tillverkas. Även i belgiska Gent sker liknande montering av batterikomponenter till färdigt batteri.

Volvo bygger ut Torslanda-fabriken – ska göra batterier
Batteripaket monteras samman i Volvos fabrik i Gent.
Annons
Annons
Rulla till toppen