Ny teknik laddar elbilen på fem minuter

Ford har tillsammans med ett amerikanskt universitet sökt patent på en teknik som gör laddning av elfordon fem gånger snabbare än dagens bästa laddare.

Annons
Annons

Fords lösning ska eliminera en flaskhals vid laddladdning – hur mycket ström som kan skickas genom laddkabeln. Med den nya kabeln ska det bli möjligt att ladda ett normalt litiumjonbatteri till elbilar på fem minuter.

I dag klarar de mest avancerade kommersiella snabbladdarna att skicka drygt 500 ampere genom sina vattenkylda laddkablar, uppger Purdue University. På konsumentmarknaden är gränsen ofta under 150 ampere.

 
Ny teknik laddar elbilen på fem minuter
Issam Mudawar (i mitten) vid Purdue University har tillsammans med studenter och ingenjörer från Ford utvecklat en kabel som ska snabbare laddning tack vare avancerad kylning. Foto: Jared Pike/Purdue University.

Fords ingenjörer har tillsammans med forskare från Purdue University i den amerikanska delstaten Indiana klarat av att föra över 2.400 ampere i sin prototypkabel. För att nå sitt mål på fem minuters laddning krävs att utvecklingsteamet når 2.500 ampere. 

Kabeln är naturligtvis avancerad och för att inte överhettas används kylmedium, både flytande och i gasform.

Det kommer att ta några år innan den här lösningen kommer ut på marknaden. Nästa steg är att under två år testköra en laddstation med den nya tekniken.

Annons
Annons
Rulla till toppen