Bilen som kan ändra färg – med en knapptryckning

BMW hämtar tekniken från e-böcker.

Annons
Annons

Från märket som år 2008 gav oss konceptbilen Gina, tygbilen som kunde ”blinka med ögonen”, kommer nu en ny innovation: en bil som kan ändra karossens färg med en knapptryckning.

Under CES-mässan i Las Vegas visade BMW fram konceptet iX Flow för att illustrera tekniken. Bilen är klädd i en typ av så kallat ”digitalt papper” – samma typ av material som används i e-böcker.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilen som kan ändra färg – med en knapptryckning

Materialet innehåller miljoner små kapslar, ungefär lika tjocka som hårstrån. Dessa är fyllda med negativt laddat vitt pigment och positivt laddat svart pigment. Genom att leda ström genom kapslarna kan man styra vilket pigment som ska flyta upp till ytan, och på det sättet ändra färg på dem.

I e-böcker ger den här tekniken möjligheten att skapa en skärm som liknar tryckt papper och som bara använder ström för att ändra bilden som visas, inte för att hålla liv i den. 

 
 
 
 
 
 
 
Bilen som kan ändra färg – med en knapptryckning

Att klä en hel bil med materialet ger även det flera fördelar, menar BMW. Bortsett från att föraren kan använda det för att ”uttrycka sin personlighet” kan en vit bil exempelvis under varma sommardagar hjälpa till att hålla bilen sval genom att reflektera bort solstrålarna. När det är kallt ute är en svart bil bättre, av samma anledning. Det här kan ge längre räckvidd, menar BMW.

Det finns för närvarande inga planer på att sätta tekniken i produktion, men BMW jobbar på att anpassa den till olika delar av bilen, även interiören.

 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen