Fart på elbilsförsäljning – då minskar subventionerna

Tyskland tar till rejäla åtgärder gällande subventioner för elbilar. Tack vare elbilars popularitet och höga försäljningstal kommer nu dessa att minska kraftigt.

Annons
Annons

Enligt Reuters meddelar Tyskland att man kommer att minska de incitament som ska locka folk till att köpa elbil. Elbilars allt växande popularitet resulterar i att Tyskland nu ser de statliga subventioner som onödiga. En lite kontroversiell inställning med tanke på att inflationen gjort det svårare för privatpersoner att köpa bil, vilket även har lett till att efterfrågan på bilar minskat i Europa

– Elbilar blir mer och mer populära och kommer inte längre att behöva statliga subventioner inom en överskådlig framtid, det sa ekonomiministern Robert Habeck i ett uttalande under tisdagen.

Bilassociationen VDA kritiserar skarpt beslutet. 

– I tider av stigande kostnader är beslutet att ensidigt och heltäckande skära ned finansieringen obegripligt, det meddelade VDA:s ordförande Hildegard Mueller.

Subventionerna ska minska och det med relativt mycket. De rent eldrivna bilar som har en prislapp under 40 000 euro, som motsvarar ungefär 418 000 svenska kronor, ska ha en subvention på 4 500 euro från nuvarande 6 000 euro. Därefter planeras en sänkning till så lågt som 3 000 euro. Sänkningen införs i början på nästa år.

För elbilar som är dyrare än 40 000 euro utgår man från att premien sjunker till 3 000 euro i början av 2023 från nuvarande 5 000 euro. Det är inga små minskningar vi pratar om här och något som säkerligen kommer att kännas i plånboken.

Dessutom kommer det inte finnas några subventioner alls för bilar som kostar 45 000 euro eller mer från och med 2024.

Subventionerna ska framöver inte gälla tjänstebilar, dessa slopas helt oberoende av hur mycket bilen kostar. Regeringen har även valt att stoppa incitament gällande laddhybrider i slutet av 2022, något som Habeck själv förespråkat eftersom han anser att laddhybrider inte är bra för klimatet. 

– För den kommande finansieringsfasen lägger vi ett tydligt fokus på klimatskydd och koncentrerar finansieringen på rent batteridrivna fordon.

Försäljningen av helelektriska bilar i Tyskland har nästan fördubblats till 328 000 fordon under 2021 jämfört med föregående år, men det anses vara just tack vare subventionerna. I den enorma tyska bilflottan utgör elbilar fortfarande endast 14 procent, men siffran stiger och det relativt snabbt. 

 

Annons
Annons
Rulla till toppen