Sifo: Fyllekörning med elsparkcyklar oroar många

Elsparkcyklar är ett allt vanligare inslag i gatubilden och oron är stor för att många förare är berusade.

Annons
Annons

Det är inte olagligt att köra elsparcykel berusad, reglerna är desamma som för vanliga cyklar. Samtidigt förekommer elsparkcyklar alltmer frekvent i skadestatistiken och nu uppger 72 procent av svenskarna att många kör på fyllan.

Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort i samarbete med Gjensidige Försäkring,

– Det faktum att olyckorna med elsparkcyklar ofta sker under kvällstid och helger kan vara ett tecken på att det tyvärr är flera som kör elsparkscykel trots att de har druckit alkohol, säger Markus Ljungblad, skadechef inom Gjensidige Försäkring.

20 procent av de tillfrågade uppger att själva kört berusade.

– Elsparkcyklar har blivit ett populärt fordon. Det är allvarligt att så många skadas och det finns flera saker att tänka på för att minska antalet skador, som exempelvis att inte vara flera på samma cykel, ha hjälm på sig och att inte ta elsparkcykeln om man är berusad, säger Markus Ljungblad.

I dag klassas elspakcyklar och elcyklar med 250 watts motor och en maxhastighet på 25 km/h som vanliga cyklar av Transportstyrelsen.

– Det finns en pågående utredning angående EU-direktiv för både elcyklar och elsparkcyklar och det blir spännande att se vad man kommer fram till där. Intressant att notera är att man i Italien redan har infört obligatorisk hjälm för elsparkcyklar, förbud att köra på vissa vägar, samt obligatoriska blinkers. I Danmark är elsparkcyklar trafikförsäkrings-pliktiga. Det vore positivt om Sverige gick mot samma riktning, säger Markus Ljungblad.

Annons
Annons
Rulla till toppen