If: Ingen ökad olycksrisk med elbilar

Nyligen larmade försäkringsbolaget Axa om ökad olycksrisk med elbilar. Detta är inget som försäkringsbolaget If kan se.

Annons
Annons

Enligt det franska försäkringsbolaget Axa råkar elbilar ut för 50 procent fler trafikolyckor än avgasbilar på grund av den snabba accelerationen.

Tidningen Ny Teknik har frågat svenska försäkringsbolag om deras bild är densamma. Folksam uppger att de inte kan inte separera olika drivkällor i sin skadedata. Det kan däremot If.

”Vi ser ingen relevant skillnad i skaderisk mellan elbilar och bilar med förbränningsmotor. Skaderisken är ungefär densamma”, skriver If till Ny Teknik.

Axa fick pudla för fejkad brand

Försäkringsbolaget Axa har också fåttt hård kritik för hur de valde att presentera sin rapport, som nämner att riskerna för räddningspersonal blir större vid elbilsolyckor på grund av risken för batteribrand.

Axa valde att demonstrera detta genom att med ramp volta en tom Tesla Model S och sedan sätta eld på dennas underrede med pyroteknik. Bilder på demonstrationen, så som den ovan, spreds sedan av Axa för att illustrera en batteribrand.

För detta fick företaget hård kritik och sedan dess har Axa gjort en pudel och gått ut med en ursäkt för de missvisande bilderna.

Annons
Annons
Rulla till toppen