Geely satsar på rekordsnabb laddning för elbilar

30 mil räckvidd på endast fem minuter – så fort ska elbilen kunna laddas med Geelybolaget Viridi E-Mobility Technologys nya 600 kW-laddare.

Annons
Annons

Det pågår en kapprustning bland i synnerhet de kinesiska elbilstillverkarna om att erbjuda allt snabbare snabbladdning för elbilar.

I höstas visade elbilsmärket GAC Aion upp en 480 kW-laddare i Kina och i augusti gjorde Xpeng detsamma när de visade upp en egen sådan laddare avsedd för ”världens snabbast laddande elbil”. Laddeffekten kan jämföras med nätverket Ionity som har Europas snabbaste ultrasnabbladdare (UPC) på 350 kW.

Nu brädar Volvoägaren Geely sina landsmän totalt. Dotterbolaget Viridi E-mobility Technology (VREMT), som underordnas det nya bilmärket Zeekr, har visat upp en ny laddteknik som inkluderar en UPC med en effekt på hela 600 kW.

30 mil på 5 minuter

Det ska göra det möjligt att ladda en elbil för 30 mils räckvidd på så lite som 5 minuter – en uppgift som lär vara uträknad med den kinesiska CLTC-körcykeln, som brukar ge högre siffror än EU:s WLTP-körcykel.

600 kW klarar dock inte vilken elbil som helst att ta emot – än så länge kan de flesta elbilar på marknaden inte ens toppa 250 kW vid en likströmsstolpe. Värmeutvecklingen som uppstår kan också vara ett problem – dagens UPC-laddare brukar därför ha vätskekylda laddkablar.

VREMT:s nya laddteknik har utvecklats för batterijätten CATL:s nya elbilsbatteri Qilin som används för att ge Zeekr 001 100 mils räckvidd enligt den kinesiska körcykeln. Enligt VREMT är laddtekniken klar för massproduktion.

För att tygla värmeutvecklingen har VREMT bättrat vätskekylningen i sin laddare. Det ska ha lett till att både spänningen och strömstyrkan höjts och på så vis låtit dem nå den höga effektsiffran.

Zeekr 001 bygger på Geelys SEA-plattform för elbilar som även Volvo väntas använda i framtiden. En Volvo-elbil med 600 kW-laddning är därmed inte utesluten. Det skulle dock förmodligen kräva att märket också utökar sitt laddnätverk rätt ordentligt – än så länge har man bara 175 kW-laddare i Italien.

Annons
Annons
Rulla till toppen