Ägare: Lucids elbil kör åt fel håll

Den tidigare Tesla-ingenjören och Lucid-chefen Peter Rawlinson har tryckt hårt på hur bra det egna företagets mjukvara är. Nu larmar flera amerikanska ägare om just mjukvarustrul.

Annons
Annons

Precis som Tesla för några år sedan har uppstickaren Lucid just nu stora problem med att få full snurr på produktionen av deras nya räckviddskung till elbil, sedanen Air.

Som så många gånger har visats genom historien är det trots allt inte helt lätt att starta en ny biltillverkare – för att inte tala om en som ska bygga teknikledande elbilar.

Lucid-vd:n Peter Rawlinson har samtidigt haft en hög svansföring vad det gäller det egna företagets mjukvara.

– Det är mjukvaran som driver drivlina och hanterar batterierna. Mjukvaran styr de kritiska komponenterna i fordonet. Mjukvara är en nyckelfaktor för Lucid Airs oöverträffade prestanda och effektivitet, sa Peter Rawlinson i samband med presentationen av Lucids trejde kvartalsrapport i år.

Ägare larmar: Stannar och kör åt fel håll

Ägare: Lucids elbil kör åt fel håll
Lucids förarassistent Dream Drive tappar förmågan att läsa av vägskyltar om bilen står ute i solen för länge, uppger en ägare från den soliga delstaten Arizona till Insider.

Men som den mekaniske ingenjören Rawlinson själv medgett är han ingen mjukvaruexpert. Det pekas ut som ett problem av åtminstone en av de sju nuvarande eller tidigare mjukvarutvecklarna på Lucid som den amerikanska sajten Insider pratat med.

Samtliga av de 19 Lucid Air-ägare som sajten också pratat med uppger också att de haft problem med sina bilar. Dessa ska ha sagt att de gillar sina bilar överlag, och att de olika buggar de stött på mest varit olägenheter.

En del är dock klart allvarligare. Flera ägare har varit med om att deras bilar gått i ”sköldpaddsläge” och stannat helt i trafik. Problemet har då i vissa fall gått att lösa med en omstart, men flera ska också ha behövt bärga sina bilar.

Ett annat udda fel som rapporterats är att Air i vissa fall fortsätter att köra framåt när backen läggs i.

Lucid har dock agerat och mjukvaran ska ha förbättrats rejält under det gånga året. En tidigare mjukvaruutvecklare som Insider pratat med medger att mjukvaran ”inte längre är den totala skitshow det var förut.”

Totalt har Lucid skickat ut 19 trådlösa uppdateringar till sina bilar i år, och företaget har ytterligare 14 inplanerade innan nyår.

Annons
Annons
Rulla till toppen