Musk: Tesla Cybertruck får megasnabb laddning

En megawatt – 1 000 kW – så galet hög blir den maximala laddeffekten i Teslas eldrivna pickup, som får samma teknik som deras färskt lanserade lastbil Semi. Supercharger-nätverket ska nu uppgraderas.

Annons
Annons

Teslas Supercharger-nätverk ska uppgraderas i USA för att höja laddeffekten till 1 MW nästa år. Detta för att låta märkets ellastbil Semi ladda sitt 1 000 kWh stora batteripaket med en spänning på 1 000 volt till 70 procent på endast 30 minuter.

Det förkunnade vd Elon Musk i samband med överlämnandet av de första exemplaren av Semi till PepsiCo under torsdagen. Företaget ska ha betalat för 15 Semis med pengar de fått av delstatliga California Air Resources Board, rapporterar Bloomberg.

Megasnabbladdarna ska även komma köpare av Teslas försenade pickup Cybertruck till godo. El-”pickisen” får nämligen ha samma teknik och 4680-battericeller som Semi under skalet och ska därmed kunna laddas med 1 MW likström den också, berättade Musk.

Hur snabbt det kan tänkas låta Tesla Cybertruck snabbladdas går bara att spekulera i – några exakta batteristorlekar har inte delats av tillverkaren ännu. Men, med tanke på uppgiften för Semi lär det inte röra sig om många minuter. Geely-ägda Viridi E-Mobility Technology har tidigare hävdat att deras 600 kW-laddare ska ge el för 30 mils körning på 5 minuter, något Tesla borde överträffa.

Om det europeiska Supercharger-nätverket ska uppgraderas också återstår att se. Enligt brittiska Autocar väntas det i alla fall ske i Storbritannien i samband med lanseringen av Cybertruck där nästa år.

Annons
Annons
Rulla till toppen