Sony och Hondas elbil ska erbjudas med tio års leasing

Ska hålla för tio års leasing med 45 kameror och sensorer – och en skärm i fronten som ska skicka budskap till andra bilister och fotgängare.

Annons
Annons

Dags för ett nytt elbilsmärke: Afeela.

Det här konceptet är det förstfödda i ett samarbete mellan de japanska giganterna Sony och Honda. Start up-bolaget är placerat i Tokyo, har i nuläget 200 anställda, och sedan-konceptet byggs på Hondas nya elektriska plattform e:Architecture.

– Honda har varken innehåll för musik eller underhållning, och inte heller sensorteknologi, säger Sony Honda Mobilitys vd Yasuhide Mizuno och erkänner att mjukvara varit en ”svag punkt” hos Honda.

Men nu blir det ändring på det. Afeela får ett lika avancerat som kostsamt datorchip från amerikanska Qualcomm, som kan utföra 800 triljoner biljoner beräkningar i sekunden (800 TOPS). Som jämförelse klarar Qualcomm-chipet i nya Volvo EX90 ”bara” 10 TOPS.

– Vi fokuserar på framtiden. Ett 800 TOPS-chip är kraftfullt nog för att använda Nivå 4-självkörning när lagarna så tillåter, säger Mizuno när konceptbilen visades vid CES2023 i Las Vegas.

Bilen har 45 olika kameror och sensorer, inklusive lidar, på in- och utsidan. En skojig (?) finess en bildskärm inbyggd i den främre stötfångaren, som ska kunna ge information till passerande bilar och fotgängare.

Elbilen från Sony/Honda kommer också att ha en underhållningskonsol i kupén som ska erbjuda filmer, musik och speltitlar från Sony. Sonys olika varumärken, inklusive Playstation, kommer att bli kraftigt integrerade i Afeela.

Sonys tekniske vd Kim Liberi berättade också att Epic Games ”Unreal Engine” kommer att integreras i Afeela för att skapa en ”spelmotor för bilkörning”. Unreal Engine är en kraftfull teknik för att bland annat skapa tredimensionella landskap i spel och filmer.

Afeela kommer sannolikt att tillverkas i USA. Honda planerar att bygga en hubb för elbilstillverkning i delstaten Ohio.

Sony säger att Afeela kommer att börja levereras till kunder i USA under våren 2026. Till Europa ska den komma i slutet av 2026/början av 2027.

Ska erbjuda tio års leasing

– Vi tror att ägare till den här bilen kommer att behålla den lägre än de typiska tre-fem åren eftersom uppdateringar av såväl förarassistans som underhållning kommer att hålla den fräsch, säger Mizuno.

Därför kommer Sony Honda att satsa på så långa leasingperioder som tio (10) år!

– Själva bilen är rätt dyr, men tack vare prenumeration blir det inte så farligt, säger Mizuno.

Afeela kommer inom kort att följas av en suv-modell som en andra sedan eller minivan.

Sony och Hondas elbil ska erbjudas med tio års leasing
Afeela har en bildskärm i fronten som ska kunna skicka budskap till medtrafikanter. /// FOTO: Patrick T Fallon/AFP via Getty Images
Annons
Annons
Rulla till toppen