DFSK Seres 3, en elbil från Kina – till salu i Sverige!

Volvo och Polestar blir inte sällan kallade för Kinabilar. Det ska innebära usel kvalitet och tillförlitlighet. Med Seres 3 får vi för första gången se vad kineserna verkligen går för.

Annons
Annons

VAD ÄR NYTT? Exakt allt. I alla fall för oss i Sverige. DFSK etablerades 1986 och tillverkar ungefär 3,8 miljoner bilar per år. Importören Drivee gör en ganska omfattande satsning på miljöfordon. Utöver Seres 3 kommer ett antal bensinbilar som konverteras till gas av KonveGas. Vi har kört både DFSK Fengon 5 och Fengon 580 och provkörningsrapport kommer senare.

Drivee ska även ta in Baic X55 och FAW X77, som också konverteras till gas. Men det är förstås elbilarna som är intressantast. Däribland dagens byte, Seres 3, men även kommande Seres 5.

HUR ÄR DEN ATT KÖRA? När man valt växel glider den iväg tyst och smidigt som de flesta elbilar. Motorn är på 163 hästkrafter och 300 newtonmeter och bilen driver på framhjulen. Accelerationen är vad man brukar kalla för tillräcklig. 8,9 sekunder till hundra gör ingen glad men tar en utan större besvär förbi långsammare fordon.

Något som nästan omedelbart uppmärksammas och som särskiljer kinesen från andra elbilar är energiåtervinningen vid gasuppsläpp som är snudd på noll. Jag lyckades inte få till mycket mer än 20 kW återvinning, en siffra man tydligt kan se i instrumentklustret.

Tesla Model 3 Standard Range ska klara en bit över 50 kW. Det är en tydlig skillnad, fullständig enpedalskörning kommer inte på fråga. För att sänka farten när man kommer ikapp framförvarande räcker det dock till fint, men det är svårt att finjustera retardationen. Det är av eller på och inte mycket däremellan.

Den känns som en ekonomikalkyloptimerad bil brukar göra. Det behöver inte nödvändigtvis vara något speciellt dåligt men styrningen saknar vägkänsla och är lite lealös. Fjädringen är rätt styv och det flesta ojämnheter känns i förarstolen och dessutom hörs de.

Det givna är att jämföra den med Kia e-Niro som jag skulle säga har trevligare komfort men mer trist plast interiört. Kinesen har, om man följer alla fördomar, förvånansvärt fina materialval och inte alls dålig känsla i knappar och vred.

DFSK Seres 3, en elbil från Kina – till salu i Sverige!
De små hjulen på ratten ser ut som att de ska gå att rulla på men så är det inte. Istället klickar man dem upp och ner likt en spak.

NÖRDFAKTA. Batteriet har en bruttokapacitet på 53,61 kWh, nettosiffran är på cirka 52 kWh. Det ger en WLTP-räckvidd på väl låga 301 kilometer. Under min testrunda hade 25 procent försvunnit efter 52,1 kilometer. Det skulle innebära en total räckvidd på ungefär 212 km. Men då gjorde jag lite accelerationstestande för att känna på motorn, snittfarten var inte jättehög och kvicksilvret slickade minus 10. 

Men det intressantaste är att Seres 3 har LiFePO4-batterier. Den molekylformeln tillhör litiumjärnfosfat. Samma batteriteknik hittar man i Kinabyggda Model 3 Standard Range och batterierna kommer från samma tillverkare, CATL. Fördelarna är många. Det behövs ingen kobolt eller nickel. Batterierna ska ha en längre livslängd med runt tre gånger så många laddcykler som ett litiumjonbatteri.

Det är också en stabilare sammansättning som inte brinner lika lätt. Överladdning (inte den roliga sorten) kan exempelvis inte sätta fyr på paketet. 

Eldsvåda hade man nog sluppit även med ett litiumjonbatteri. Det är nämligen endast 50 kW som kan tas emot om man står vid en snabbladdare och ur AC-laddboxen är det max 6,6 kW. 

BORDE JAG KÖPA EN? Det är svårt att etablera ett nytt bilmärke om man inte har något extra bra eller coolt att leverera till kunderna. Seres 3 är inte riktigt där. Den saknar både frunk och skidlucka men det gör visserligen Kia e-Niro också. 

En riktigt dum grej är att C-NCAP (kinesiska NCAP) inte hade någon ordentlig betygsättning av elektroniska hjälpsystem när bilen testades och det var därför inget som DFSK satsade på, därmed saknas autobroms.

Den har vingelvarning, men styr inte emot om man börjar glida över i fel fil. Det är inte en tillräckligt hög säkerhetsnivå idag och kommande ansiktslyft måste innehålla en hel del av dessa system om kineserna verkligen vill ta en bit av försäljningskakan i Europa.

DFSK Seres 3, en elbil från Kina – till salu i Sverige!
Kineserna döljer inte var inspirationen kommer ifrån. Växelspakspuck som åker upp ur mittkonsolen à la Jaguar och Land Rover och nyckeln är en korsning av det man finner hos Porsche och Tesla.

Seres 3 tas enbart in i ett fullutrustat utförande. Det ger nyckelfri öppning och start, 360-graders backkamera, parkeringssensorer runt om, kompletta 18-tums vinterhjul utöver elmanövrerade framstolar. Dessa framstolar har dock bara de grundläggande inställningarna. Längs- och höjdled plus ryggstödslutning. Passagerarsätet saknar höjdjustering.

Men akilleshälen är rattens justerbarhet. Den går endast att ställa i höjdled. Det betyder att det inte är helt enkelt att hitta en optimal sittposition. 185 centimeter provkörare hamnar antingen för nära pedalerna, väl långt bort från ratten eller får nöja sig med en ganska upprätt sittställning.

Baksätespassagerare får gott om plats men dynan hade kanske kunnat vara högre för att undvika den numera snudd på ökända elbilsknävinkeln. Dynan är dessutom rätt hård. Bullernivån är inte heller imponerande men uppfattades som rätt okej.

Infotainmentsystemet verkar som att det har ett par år på nacken. Gränssnittet är omodernt och det är inte det snabbaste systemet på marknaden men menyerna är generellt sett logiska och det finns några snabbvalsknappar, allt funkar väl. Under provkörningen var översättningen av menyerna något konstiga, men det ska bli bättre med kommande uppdateringar. 

Första gången man startar navigatorn kan man bli lätt förvirrad då den är döpt till TurboDog8. Man tror först att man klickat fel och hamnat i något spel. Men nej, det är en helt vanlig navigation.

DFSK Seres 3, en elbil från Kina – till salu i Sverige!

Spegling av telefonen är standard. Man ser det som mobilskärmen visar och kan således använda alla appar man hittar i appbutiken. Skulle det kunna anses vara rattsurfning? Apple CarPlay och Android Auto får man klara sig utan. Seres 3 har också en dashcamfunktion. 

Den kommer inte bli en storsäljare och det beror inte bara på att det är ett okänt märke. Förutom den på många sätt smarta batterikemin kan jag inte komma på någon klar anledning till att inte välja något annat. I alla fall inte för 459 900 kronor. Även fullsmetad som den är har jag svårt att rekommendera den framför motståndet. 

DFSK och Drivee får istället hoppas på gasbilarna och Seres 5 som kommer senare i år med ett 90 kWh-batteri och en räckvidd på över 500 km enligt tillverkaren. Den har 684 hk och ska göra 0–100 km/h på 3,5 sekunder.

Storleken och prestandan är som en Tesla Model Y Performance och priset hoppas Drivee ska lägga sig precis under en Model Y Long Range. Stämmer alla de siffrorna någorlunda borde DFSK och Seres 5 kunna lägga beslag på en hyfsad marknadsandel. Seres-3:an får det dock tuffare och skulle ha kommit för ett par år sedan för att ha kunnat konkurrera på riktigt.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen