Du kanske inte har ägnat någon närmare eftertanke åt att hjälmarna som skyddar våra favoritförare ser olika ut. Och ännu mindre på att det finns olika leverantörer. Faktum är att det finns åtminstone fyra stora hjälmleverantörer representerade på Formel 1-gridden.
Bell Racing Helmets sysselsätter över 50 anställda och har sitt huvudkontor i Bahrain, bokstavligt talat ett stenkast från Bahrain International Circuit. Det är även här som tillverkarens forsknings- och utvecklingscenter finns.
– Jag brukar inte beskriva Bell Racing Helmets som en tillverkare av hjälmar, inleder Stephane Cohen, som startade försäljningen av Bell i Europa, samt numera vd i moderbolaget Racing Sports Group. Jag beskriver det som ett företag inom research och utveckling, med tillgång till en fabrik. Vilket även skiljer oss från våra konkurrenter.
När det gäller en förares säkerhet kan man aldrig hävda att man är ”klar”, eller har nått en tillräckligt hög säkerhetsstandard. Precis som med tekniken i Formel 1-bilarna, som förfinas inför varje säsong, utvecklas även material, tillverkningsprocesser och vår kännedom kring riskerna förknippade med motorsport. Det kommer alltid att finnas områden som kan bli bättre och säkrare.
– Ett exempel på detta kan vara att förbättra den yttre aerodynamiken på hjälmen, men även luftflödet till insidan för avkylning. Det här måste fungera så bra som möjligt för att ge en skönare förarkomfort, som i sin tur gör att föraren kan prestera bättre, säger Stephan Cohen.

En förare som känner sig bekväm med sin utrustning kan med andra ord få ut mer av sig själv. I en extremt konkurrenskraftig värld som Formel 1, där man ständigt jagar den lilla fördelen och där fel sida om tiondelen kan kosta en VM-titel, måste alla dessa faktorer sitta på plats. En hjälm som sitter bättre på huvudet innebär ett problem mindre för föraren.
EN HÖG STANDARD
Några jättekliv lär vi emellertid inte se den närmaste tiden. Möjligen skulle det vara att hitta besparingar i vikt – den eviga parametern inom motorsport, inte minst i Formel 1 där varje gram avspeglas i varvtiderna över en hel tävling. Väger hjälmen mer än den behöver, väger den för mycket.
– Fastnar man enbart på viktfrågan kan det däremot stå i kontrast till säkerheten, tillägger Stephane. Men visst är det en viktig faktor. Vi tittar på varje gram på varenda hjälm, men inte så pass att säkerheten skulle kompromissas på något sätt.
I kungaklassen Formel 1 finns det ingen minimivikt för en hjälm. Däremot finns det en maxvikt som i dag ligger på 1 800 g – nästan två mjölkpaket vilandes på huvudet.
Här har Bell lyckats kapa den vikten avsevärt.
– En Bellhjälm utrustad med HANS-fästen, rätt visir, dryckestuber, mikrofon för kommunikation och så vidare väger omkring 1,3–1,4 kg, berättar han. Men den vikten är i sig inte det mest otroliga. Det riktigt intressanta är förhållandet mellan vikten och hur mycket hjälmen tål när det kommer till att skydda racerförarens huvud.

För att sätta detta i perspektiv väger en tävlingsgodkänd seniorhjälm för gokart 1 500 g. Och då är den inte utrustad med radiokommunikation eller HANS-fästen.
DEN SENASTE STANDARDEN
Den tydligaste säkerhetsuppdateringen de senaste åren har varit visiröppningen. Detta är en omedelbar reaktion på Felipe Massas otäcka olycka 2009, där en upphängningsfjäder från framförvarande bil spräckte hans hjälm i kvalet till Ungerns GP på Hungaroring.
– Det första testet utfördes till följd av Felipe Massas krasch, efter FIA:s omfattande utredning. Den första lösningen, som jag kallade för en ”quick fix”, var att ta fram en påbyggnadsdel, som sedan blev en ”specad” komponent.
Med detta menar Stephane att komponentens specifikationer utfärdades av FIA, som tillverkarna sedan fick rätta sig efter för att möta hjälmens geometri. Komponenten skulle sedan fästas på det befintliga visiret, och utvärderades av Bell redan under säsongen 2010.
Komponenten blev känd som ”visirpanelen” och användes fram till att den nya standarden trädde i kraft 2019. ”Visirpanelen” blev en central del av hjälmen, vilket raskt ledde till arbetet med att ta fram den nya standarden, FIA 8860-2018 ABP, varav förkortningen står för Advanced Ballistic Protection. ”Visirpanelen” ersattes av en helt ny och integrerad lösning.
– Resultatet var att visiröppningen blev lite smalare, med tolv millimeter, och panelen togs bort, säger han. Det ska tilläggas att synfältet förblir exakt som innan. Glöm inte bort att förr satt det solskyddsklistermärken högst upp på visiret. Nu är de mycket smalare och därför förblir synfältet mer eller mindre som tidigare.

DIREKT FRÅN HYLLAN
Till skillnad mot vad man kan tro är hjälmarna på den här nivån inte ”skräddarsydda”. Eller rättare sagt: de är nödvändigtvis inte det i varje enskilt fall. Det är alltså fullt möjligt att köpa en FIA-godkänd hjälm från butikshyllan, som möter kraven hos exempelvis Formel 1.
– Visst finns det en del skräddarsydda lösningar för vissa förare, men i grunden kommer de från ”hyllan”, understryker Stephane. I botten möter de här hjälmarna den senaste FIA-standarden, som är densamma i Formel 1, Formel E, F2 och numera även F3. Och de kan köpas hos våra återförsäljare runtom i världen. WEC har inte riktigt samma standard då det inte behövs i en täckt bil.
SPECIALBYGGEN
Vi har nu lärt oss att F1-hjälmar kan köpas direkt från hyllan. Men heter man exempelvis Fernando Alonso eller Lewis Hamilton måste den sitta som en handske. Hjälmarna kan alltså på begäran specialbyggas för att passa en särskild förares huvud.
– Vår approach är att vi försöker ta fram, låt oss säga en standardpassform, som passar så många individer som möjligt. Lite som en skomakare som vill kunna sko så många som möjligt. Detsamma gäller även här. Men för någon som kanske har en särskild huvudform kan vi specialbygga och använda teknologi som 3D-scanning och bygga från grunden. Det gör vi åt några toppförare i Formel 1, samt en del förmögna kunder som är beredda att lägga pengar på detta.
I detta ingår även hjälmens utförande, bland annat gällande nyansen på stoppningen på insidan. På senare år har vi sett förare byta ut det gråsvarta tyget mot mer färgglatt material. Det här är egentligen inget nytt – Ayrton Senna höll på med detta för 30 år sedan.

– Han ville ha en grön insida, säger Stephane. Och nu har industrin tagit kliv för att tillåta flamsäkert material i olika kulörer, även i mindre volymer. Vi hakade på trenden då vi vet att förare älskar att smycka ut sina hjälmar. För riktigt länge sedan var stoppningen beige, och sedan blev den mörkgrå och svart. Förare tänker mycket på hjälmens yttre design, och numera även den invändiga kulören.
INGA SPONSORAVTAL
Bell är i dag tydliga med att de inte ger bort hjälmar till förare, oavsett vem föraren är. Visst finns det ”finansiella överenskommelser” mellan
förare och Bell, som Stephane beskriver det. Och nej, han syftar inte på mutor eller pengar under bordet, utan på merchandise.
– Våra stjärnor som Lewis Hamilton är alltid länkade till något som kallas royalty-utbetalningar på såld merchandise, tillägger han. Om vi säljer replikor eller minihjälmar, halvskaliga och högkvalitativa samlarhjälmar, får förarna en liten andel av detta.
Den regerande världsmästaren Max Verstappen är ett exempel på en förare som har valt en annan tillverkare. Vi frågar Bell om de har funderat på att locka över honom.

– Det är upp till honom att komma till oss. Många förare vi jobbar med i dag har samarbetat med andra tillverkare tidigare, och kommer fram till att de har stött på problem, exempelvis med imma på visiret. Men dörren är öppen. Max får öppna den när han vill, så länge han inte pratar om pengar!
Grunden till denna approach är att kunna satsa allt på research och säkerhetsutveckling – att ge bort hjälmar begränsar detta. De bästa förarna vill ha de bästa produkterna, och de bästa teamen vill att deras förare presterar på den högsta nivån. Med andra ord är Bell säkra på att deras produkt levererar, och kan därför även ta betalt för den.
Imma på grund av regn är en intressant fråga i sig, som har bekymrat hjälmtillverkare avsevärt genom åren. Här har Bell testat flera olika lösningar och kan i dag erbjuda den, enligt dem, bästa lösningen i branschen. Hur de lyckas med detta är förstås en branschhemlighet.
– Vi testade med värmeslingor i visiret för några år sedan. I dag är de inte uppvärmda, det handlar i stället om att använda rätt material, i synnerhet rätt ventilation på hjälmens insida, och några andra knep som är våra egna hemligheter!
SÅ TESTAR FIA HJÄLMAR

Varje enskild tillverkare ska kunna bistå med sju hjälmar till FIA:s tester. Testerna utförs i värme, kyla samt väta och man utvärderar hakskydd, spännrem, hur hjälmen rör sig på huvudet vid nedslag, genomträngning av visir och skal, samt krossningstålighet.
Genomträngningstester utförs med ett testämne på 4 kg, i en hastighet av 7,7 m/s. Man utvärderar även hjälmens flamtålighet: hjälmens ytterskal måste till exempel tåla brand i 30 sekunder. Material i ytterskalet är kolfiber.
Och priset på en Bell-hjälm enligt standarden FIA 8860-2018 ABP? Omkring 45 000 kronor.
STEPHANE COHEN – DEN OFRIVILLIGE ÅTERFÖRSÄLJAREN

Stephanes väg in i branschen är minst sagt en intressant historia. I grund och botten hade även han en dröm om att bli racerförare. Han tävlade i Formel Ford och behövde kort och gott en hjälm. Häng med bakåt i tiden en sväng, till mitten av 1980-talet.
– Jag försökte faktiskt få tag på en hjälm gratis av Bell, som då baserades i USA, säger Stephane. De sa att de skulle ge mig en utan kostnad om jag köpte 100 stycken och blev en återförsäljare. Jag frågade min far, ”Jag vill starta en liten verksamhet, kan du hjälpa mig med detta vid sidan av min racingkarriär?” Han gick med på det!
– Vi köpte 100 hjälmar och jag tänkte att det kanske skulle ta ett år eller två att sälja dem. Men jag sålde slut på dem direkt och la då en ny beställning. 1988 blev jag exklusiv importör av Bell-racinghjälmar i Europa. Redan 1985 började vi förse F1-förare, det var starten på det hela.