Reportage: Vilken Rolls ska Peder välja?

PREMIUM Peder Karlsson ställer sig en av världens svåraste frågor: Vilken Rolls-Royce ska man egentligen välja, om pengar inte är en faktor?
Annons
Annons

Jag älskar Rolls-Royce. Jag vill börja med att vara tydlig med det. Det är utan tvekan ett av mina favoritvarumärken.

Få bilar förmedlar lika mycket känsla när man sätter sig i dem, oavsett om man väljer att köra sin Rolls själv eller ha chaufför. Dessvärre är en fabriksny Rolls-Royce precis, precis över min nuvarande budget. Men man kan ju låtsas? 

Vi låtsas att världen är perfekt, att jag ska köpa ny bil och att pengar inte är en faktor. De jag väljer mellan är naturligtvis bara Rollsar. En Ghost, två olika Phantom, varav en med förlängd hjulbas, och såklart en Cullinan. Inte ens i en perfekt värld är livet enkelt, uppenbarligen.

Rolls-Royce Phantom
Att pendla i en sådan här borde vara en självklarhet för alla som vill kalla sig framgångsrika.

Alla priser jag eventuellt nämner från och med nu är utan några skatter inräknat, det finns inga svenska listpriser då varumärket inte har någon representation här för tillfället. Så räkna med att det tillkommer ett gäng procent på varje prislapp. 

Den första bilen jag tittar närmare på är Cullinan, döpt efter den största diamanten som någonsin hittats. Cullinan är Rolls svar på Bentleys Bentayga och övriga lyxmärkens top of the line-suvar. Även Mercedes har ju lagt sig i toppstriden nu med sin Maybach.

Cullinan är magisk att åka i. På något sätt har man fått den att kännas precis som en Rolls-Royce fast den egentligen inte ser ut som en. Den har alla gadgets man förväntar sig i en Rolls, bland annat finns det en knapp i bakluckan som fäller fram två läderstolar och ett picknickbord där man kan ta ett glas vin och titta på utsikten när man har kört ut sin drygt fyra miljoner kronor billiga suv i naturen. Just denna bil har tillvalet ”Frozen lakes creation” som ska påminna oss om majestätiska vinterlandskap. 

Rolls-Royce text
Allt från storleken på mugghållarna till texten i insteget går att skräddarsy i din Rolls-Royce.

En V12 på 560 hk slungar iväg drygt 2,5 ton till 100 km/h på drygt fem sekunder i fullständig komfort och total tystnad. Det här är bilen för den som vill vara chef men ändå kunna åka och storhandla. Den är din från drygt tre miljoner om du väljer att inte extrautrusta den alls. Det är det dock inga Rolls-Royceköpare som gör. 

Den versionen jag kör idag har tillval för runt 1,5 miljoner kronor och det är väl mer normalt. Möjligheten att personifiera sin bil är nämligen oändlig när det kommer till det här varumärket. Grillen på Cullinan är svår att ta miste på och närvaron den utstrålar är enorm, men en suv från Rolls? Jag är kluven. 

Nästa bil på tur är Phantom. Orginalet i mina ögon. Den lyxigaste, härligaste, kaxigaste och i brist på bättre uttryck, den mest ”håll käfteniga” bilen som finns. Det finns två Phantom, den vanliga och den med förlängd hjulbas. För endast cirka 800 000 kr extra får du 20 cm mer utrymme i baksätet. 

Rolls-Royce
Här vill man sitta. Om man inte vill köra. Och det vill man väl? Eller?

I den perfekta världen vi låtsas att vi är i nu spelar den slanten ingen roll, därför är valet självklart. Ska man ha en Phantom tar man den med förlängd hjulbas. Man vill ju kunna ligga ner i baksätet utan att det blir trångt. Just det här exet har också en guldpläterad Spirit of Ecstasy längst fram på huven. Ett måste. 

Jag har haft turen att åka runt en sommar med en Phantom från 2006, om jag minns rätt. Det har hänt en hel del sedan dess. Allt är naturligtvis bättre. Medan den äldre kändes mjuk och gungig har Rolls på något sätt fått till känslan av styvhet i de nya bilarna utan att det påverkar komforten. Jag har aldrig åkt så bekvämt i någonting annat, och jag har inte åkt i något lika tyst. Elbilar inkluderat. 

Tillvalslistan är också lite lätt utökad. Allt från stjärnhimlar till stolar som går att ställa in på så många sätt att det nästan är löjligt. Champagnekylen är självklart också på plats.

Rolls-Royce Culinan
Cullinan i all sin prakt. Hitta en annan suv med samma närvaro.

Med en längd på sex meter väger den faktiskt mer än Cullinan, vågen stannar på drygt 2,7 ton. Vill du ha en på uppfarten får du punga ut med drygt fem miljoner kronor i baspris, och lite drygt 6,5 miljoner (innan skatter) för det här specifika exet. Den här slår tveklöst Cullinan för mig, vilket gör att vi redan har trean och fyran i den här ”tävlingen” klara.

Phantom utan extended-paketet får ta fjärdeplatsen, inte för att den är dålig men för att den nästan känns onödig. Och med all respekt för Cullinan så kommer den inte bättre än trea. För även om jag inte har kommit in på den sista bilen i gänget än vet jag att det är den enda bil jag har på bevakning på Blocket: Rolls-Royce Ghost. Jag går in i det här med den som lite av en förhandsfavorit.

Den stora skillnaden mellan Ghost och Phantom är storleken. Det skiljer nästan en halvmeter i längd, Ghost mäter drygt 5,5 meter och även om det inte skiljer jättemycket i vikt, i dessa sammanhang ynka 200 kg, känns de som två helt olika bilar.

Rolls-Royce Ghost
Kaxig är bara förnamnet.
Rolls-Royce seat
Även om du väljer lillebror sitter passagerarna kungligt i baksätet.

Rolls-Royce Ghost Black Badge är på gränsen till sportig. Den känns tajt på landsvägen och fartresurserna är det verkligen inget fel på. 0–100 går på 4,5 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h. Då ska vi komma ihåg att vi pratar om en gigantisk bil. Oavsett fart är den också, precis som sina syskon, makalöst tyst.

Jag verkligen älskar den här bilen. Jämfört med Phantom är den användbar i vardagen på ett helt annat sätt. Den där sista halvmetern gör rätt mycket när man är ute och letar parkering eller ska ner i ett trångt parkeringshus. Ja, jag planerar att använda min Rolls till vardags, vad ska man annars ha den till?

Ghost Black Badge kostar 3,3 miljoner kronor i grundpris, bara Cullinan är något billigare. Just det här exemplaret ligger dock på runt 4,8. Man måste ju ha lite lull-lull.

För mig är valet enkelt. I en perfekt värld beställer jag en Rolls-Royce Ghost Black Badge. Den är snygg, jag tycker den känns ungdomlig istället för gubbig, och den är stenhård. Det blir liksom inte chefigare än att åka omkring i en sådan här.

Det ska dock flikas in att en av mina absoluta favoritbilar förutom Ghost är Bentley Flying Spur som egentligen är en direkt konkurrent till Ghost. Den är inte alls långt efter, varken i känsla, prestanda eller utseende. Köper du en sådan istället spar du några kronor. Men vi lekte ju att pengar inte spelar roll.

Så en Ghost får det bli. Vilken väljer du? 

Rolls-Royce Ghost
Trots 5,5 meter och 2,7 ton utstrålar Ghost sportighet.
Annons
Annons
Rulla till toppen