Avslöjade: Alla Nevs hemliga bilprojekt

PREMIUM Vad har man gjort på Nevs de senaste tio åren? Det har varit dolt fram tills nu. Vi kan som första tidning berätta om alla spännande bilprojekt!
Annons
Annons

Det här är del tre i vår serie om Nevs i Trollhättan och elbilen Emily GT. Del ett provkörningen av Nevs Emily GT, läser du här. Del två om hur bilen utvecklades läser du här! Missa inte del fyra i nr 12/2023 av tidningen och snart även här på sajten!


SAABS RESA FORTSATTE MED NEVS

Ägare:
1948 Grundas Svenska Aeroplan AB – SAAB
1969 Saab-Scania
1989 GM och Investor AB
2000 GM
2010 Spyker/Swedish Automobile
2011 Konkurs
2012 National Electric Vehicle Sweden, som först ägs av National Modern Energy Holdings och numera av fastighetsföretaget Evergrande.

Medan Volvo rullat på tryggt med Geely som ägare har ”gamla Saab” haft en extremt turbulent resa med bland annat en rekonstruktion och ägarbyte. När det sett som ljusast ut med ett nytt projekt har någonting dykt upp, som en kollaps av den kinesiska fastighetsmarknaden, en statskupp, corona, en stor gasexplosion eller politiskt spel.

I ett rasande tempo har en radda mer eller mindre vidlyftiga affärer med varierande substans avlöst varandra. Men basen har alltid varit kunnandet och engagemanget i Trollhättan, den okuvliga viljan att komma vidare.

Saab Phoenix koncept
När Saab gick i konkurs hade man utan GM:s inblandning tagit fram den elektrifierade Phoenixplattformen, som levde vidare under Nevs tid. Det var den tilltänkta 9-3-ersättaren. Men Jason Castriotas konceptbilar har skrotats, enligt ett avtal mellan konkursboet och designern Castriota. Vilken kulturskatt som försvann! 

Fyra veckor efter det att företaget Nevs sattes på Pause – efter drygt tio års kamp – träffar vi Frank Smit som var utvecklingschef och Peter Dahl som varit projektledare. Vi ses i galleriet, det stora visningsrummet med takfönster där de flesta projekt under årens lopp visats upp för chefer.

Peter Dahl:

”Vi har gjort jättemycket bakom stängda dörrar. Väldigt lite har synts för allmänheten och det är lite förlösande att prata om det. Jag hoppas att många finner glädje av att få en liten inblick i vad som har hänt här.”

Saab 9-3 Turbo Aero 2012
I december 2012 drog ”årsmodell 2014” igång. Man återstartade fabriken med en Saab 9-3 Turbo Aero. Det byggdes totalt 452 stycken, varav de flesta såldes i Sverige, men några finns hos Saabentusiaster över hela världen. Från start till produktion tog det sju månader.

Frank Smit:

”Jag kan inte säga att vi någon gång har haft gott om pengar. Vi har alltid levt under knapra omständigheter och det tror jag också har lett till varför vi har blivit så duktiga på att hantera alla tuffa situationer. Vi har levererat trots den magra budgeten. Vi har inte pengar men vi gör det ändå. Vi fixar allt. Vi löser det.”

Peter:

”Att vi visar upp allt nu tror jag är bra för alla gamla Nevsanställda som är ute och letar jobb. Alla kan peka på vad man har gjort, det är fritt fram att berätta. Det finns något påtagligt att peka på.”

Taxi Kina
Kinesiska regeringen gav staden Peking i uppdrag att elektrifiera sin taxiflotta. Nevs fick i uppdrag att ta fram ett förslag, som det tyvärr inte blev något av. Men från det inriktade sig Nevs på elbilar.

Förhoppningarna under åren har alltid varit att det utvecklingsteamet jobbade på för tillfället skulle få vingar och sätta fart på den stora ”Saabfabriken” tvärs över gatan. Flera bilar har tekniskt sett legat före sin tid.

Men nu tas det inte längre fram nya projekt under Nevs namn, det som finns kvar av företaget försöker man förvalta och sälja. Kanske, kanske finns det något företag eller en stad som kan vara intresserat av den självkörande bil man tagit fram, eller elbilen Emily GT, som vi provkörde för två nummer sedan.

9-3 turbo limited edition
På åtta veckor tog ett litet gäng fram jubileumsbilen ”9-3 Turbo”. Det fanns inga pengar till projektet eftersom man var i rekonstruktion, men uppdraget löd: ”Hitta lösningar, byt tjänster, lös det!” Bilen skänktes till Saabmuseet på Saabfestivalen 2019.

Frank och Peter, som inte längre har en anställning på Nevs, har fortfarande kontakter med intressenter, visar upp Emily och diskuterar projektet med den självkörande bilen med olika städer.  Man ger inte upp.

Men låt oss titta i backspegeln, på de tio senaste åren.

Nevs, National Electric Vehicle Sweden bildades 2012 och ägdes först av företaget National Modern Energy Holdings. Det var den svensk-kinesiska företagaren Kai Johan Jiang som köpte konkursboet från Saab och han hade gjort sig en förmögenhet på att bygga värmekraftverk i Kina, som brände sopor. Han hittade sopbränningstekniken i Danmark och exporterade den till Kina.

Peter Dahl, NEVS
Peter Dahl, projektledare. Var med från starten av Nevs, som konsult, och började med drivlineprojekt för alla nya modeller som skulle byggas. Fick sluta under rekonstruktionen 2014 men kom tillbaka 2015.
Frank Smit, utvecklingschef Nevs
Frank Smit, utvecklingschef. Han kom från Holland 2002 och började då på Saab Automobile Powertrain. Var med på hela Nevs resa.

Miljöengagemanget fick honom att vilja bygga elbilar.

Frank:

”Det var tufft att starta Nevs eftersom många underleverantörer inte hade fått betalt vid Saabs konkurs. En del leverantörer ville ha betalt för Saabtiden innan de började leverera till oss, andra svarade inte. Så projektet med nystart av Saab 9-3 blev en studie om vi kunde återstarta produktionen. Vi fick konstruera om en del saker, ändra lite i specifikationerna, hitta en del nya leverantörer och vi lyckades starta produktionen.”

Kai Johan hade stora planer på att bygga både bilar och en batterifabrik i Kina, och skisser till en hel familj elbilar togs fram.

NEVS Turkish National Car
Turkish National Car var ett stort och spännande projekt åt den turkiska staten och ett forskningsinstitut vid namn Tübitak. Beställningen var att utveckla en laddhybrid, som sedan skulle tillverkas av ett konsortium i Turkiet.  
Drivlinan hade en räckviddsförlängare med en liten bensinmotor på 50 kW, som laddade batteriet på lite över 20 kWh. Tre körbara prototyper levererades och Nevs jobbade intimt med ett 50-tal ingenjörer från Turkiet.
Bilen var baserad på Saab 9-3 men man tog fram tre olika designvarianter, så att det inte skulle ”kännas” för mycket Saab. Nevs försökte styra över projektet åt en helelektrisk bil, men infrastrukturen i Turkiet var inte moget för elbilar.
Projektet stoppades 2017, när det var dags att börja bygga prototyper, efter politisk instabilitet kunde inte konsortiet få fram pengar till att fortsätta projektet och skapa ett produktionsbolag. Den nya turkiska bilen Togg lär inte ha något gemensamt med Nevsprojektet. 

Efter bara två år – 2014 – hamnade Nevs i rekonstruktion. Pengarna räckte inte till.

Frank:

”Saab AB ansåg nog att Nevs var för instabilt som företag, för att få använda Saabnamnet. Men man sade inte att det berodde på Kinakopplingen.”

Men rekonstruktionen är över 2015 och en investerargrupp från staden Tianjin och ett statligt forskningsinstitut räddade företaget. Man drog tillsammans med Nevs upp planer för att bygga en bilfabrik och Nevs blev det fösta utländska bolaget som jagade en licens för att bygga bilar i Kina.

Nevs TS 9-3 EV
Nevs TS 9-3 EV. Som enda icke kinesiska bolag fick Nevs licens att bygga bilar i Kina, vilket var mycket viktigt. Det tillverkades 600 stycken elbilar i staden Tianjin.

Peter:

”Det krävdes en färdig elbil som man skulle kunna bygga, och självklart en fabrik med pressverktyg, karossverkstad och måleri. När man fick licensen ökade självklart värdet på företaget men … ”

I provinsen Qingdoau, som var en av investerarna, skedde en stor gasexplosion i hamnen och de ansvariga som Kai Johan hade avtal med försvann ut ur bilden, och de som kom efter avstod från att investera.

2015?

Nevs extraknäckte åt flera biltillverkare och under 2015 tog man fram en förstudie av en komplett bilserie åt en kund. Om det blev något av det förtäljer inte historien. 

2015 var det modernt att bygga en räckviddsförlängarbil, likt BMW i3 och Chevrolet Volt. Bilen var framhjulsdriven.

Kämpaglöden började pyra igen och tankar på att verkligen producera en elektrifierad 9-3 tog fart. Vid den här tiden hade man fortfarande rätten att använda Saab-varumärket, men det försvann ganska tidigt under rekonstruktionen.

Under 2015 fick man i uppdrag att utveckla en laddhybrid åt ett turkiskt konsortium, och tog fram körbara bilar. Det var ett stort projekt där delar av landets forskning och industri samarbetade med Nevs. Men en politisk röra och försök till statskupp gör att planerna grusades, även om man fick betalt.

2017 såg det positivt ut för produktion av en Saab 9-3 Sportwagon i en annan av Nevs fabriker i Long Yan, i södra Kina. Men pengarna räckte som vanligt inte till hela vägen.

Nevs facelift 2016
Faceliften av den första eldrivna versionen gjordes innan Evergrande kom in i bilden. Man visste att Saabutseendet inte skulle hålla länge. Evergrandes ordförande Xu är mycket designintresserad och gjorde tummen ner för designen, därför blev det ingen fortsatt produktion av elbilen.

Ekonomin var ansträngd och 2018 kom Evergrande in som delägare, för att ta över hela företaget 2019.

Frank:

”Evergrande var kanske världens största fastighetsbolag och de hade bestämt sig för att bli världens största elbilstillverkare och vår tillverkningslicens var viktig. Det var en bra känsla, det kändes som en trygg ägare. Inte visste vi att en pandemi skulle kunna ställa till det så.”

CES In Motion 2017
På CES-mässan i Shanghai 2017 visade man upp designstudien In Motion, en självkörande podd som fick mycket uppmärksamhet.Det var en ”visionsbeskrivning” av hur man på Nevs såg på framtidens mobilitet. Det var också ett sätt att utveckla något som de traditionella biltilvlerkarna inte höll på med på den tiden. Trenden med delad ekonomi pekar ditåt och Nevs hoppades redan då hitta en egen marknad.

Peter:

”Vi hade en färdig 9-3 elbil, en fabrik i Tanjin, ett påbörjat fabriksbygge i Shanghai och en utvecklingsorganisation i Shanghai – delfinansierat av staden.”

Frank:

”Innan man börjar sälja produkter och utveckla produkter var det nästan viktigare att man hade produktionsmöjligheter. Oftast gick den lokala myndigheten eller den lokala kommunen in med pengar eller mark. Man lockade fram etableringar för att sedan få skatteintäkter och arbetstillfällen. Det var en bra tid. ”

Nevs S1C 9-3 Cross Over Wagon
Nevs S1C 9-3 Cross Over Wagon, på Saab 9-3-bas togs fram för att tillverkas i Nevs fabrik i Long Yan. Men pengar saknades, så det blev tyvärr inte heller något av detta projekt.

2017?

Nevs tog fram en studie för en stor MPV åt en annan biltillverkare. Om det blev något av det vet vi inte. Men den här typen av jobb höll igång ekonomin. Man jobbade också mycket med bilprojekt åt Evergrande, som exempelvis tog hjälp av Magna 2019. 

Det blev full fart framåt, och man stöttade utveckling av diverse Evergrandeprojekt som andra företag arbetade med. Man tog dessutom fram en designstudie av en familj elbilar och hjälpte andra bilföretag med studier.

Sent 2019 fick Nevs i uppdrag att ta fram Emily GT, en stor eldriven elbil med hjulmotorer. Allt var frid och fröjd, ett tag. Sedan kom covid och Evergrandes ekonomiska problem galopperande. Fastighetsbolaget började sälja av delar av sin verksamhet och hade fullt upp med sitt eget.

Nevs Phoenix
2019 tar man fram ett portföljförslag till Evergrande, med ett gäng elbilar i olika storlek. Dessa baseras på den tekniska Phoenixgrunden. Evergrande skulle bygga minst 17 nya elbilar på 18 månader. Storhetsvansinne. Hitintills har man byggt 600 stycken av sin första modell.

Frank: 

”Vi fick bli lite mer kreativa kring att vara självförsörjande, och började sälja tjänster från vårt test- och prototyplabb. Vi satsade på vårt självkörande koncept, som vi fick mycket uppmärksamhet kring. Pengar kom delvis in från att vi sålde vår del av Koenigsegg.”

Men utan nya pengar från Evergrande blev det tyvärr en tidsfråga för hur länge man skulle kunna överleva. Tidigt i fjol blev Nevs till salu, 320 av de återstående 340 anställda fick gå och företaget kämpar vidare för att försöka sälja Pons- och Emilyprojektet.

Nevs Emily GT
Det mest spännande bilprojektet är Emily GT, med elmotorer i varje hjul. Man skissade på en familj av bilar, med i stort sett samma teknik. Axelavstånd, batteristorlek och antal hjulmotorer varierade – allt från en Long Range med två motorer till en fyrhjulsdriven version med över 600 hk.
Nevs Sango RC1
2019 visas den självkörande bilen Sango RC1 upp som vi provåkte inne på Nevs fabriksområde. Under 2020 började man med generation två; Sango RC2, En produktionsfärdig konstruktion för Mobility as A service. Flera städer, bland annat Oslo har visat intresse, och än är projektet inte ”dött”.

Frank:

”Det är jättetråkigt om man stänger dörren och damm lägger sig överallt. Men jag hoppas fortfarande …”

Frank:

”Ja vi har ett par seriösa intressenter till Emily, med substans. Sådant här går aldrig snabbt, men det känns som att det kan gå vägen.”

Nevs fabrik studio
Vad händer nu? Trollhättefabriken är såld, men det är fortfarande oklart vad som ska hända i den. Polestar har hyrt in sig i delar av Nevs kontorslokaler. 

STORA HÄNDELSER DE SENASTE TIO ÅREN

2012 köps Saabs konkursbo av ett kinesiskt konsortium, National Modern Energy Holdings, med huvudägaren Kai Johan Jiang. 

2014 förlorade Nevs rätten till varumärket Saab. Mattias Bergman tog över vd-rollen från Kai Johan Jiang. 

2015 skrevs avtal med kinesiska aktörer, om inköp för fantasisummor. Exempelvis skulle kinesiska Panda New Energi köpa 250 000 elfordon fram till 2020 – för 100 miljarder kronor. Men inget blev verklighet.

2017 planerade Nevs att sälja en elbil under namnet Nevs. Det kinesiska taxiföretaget Didi investerade 500 miljoner dollar. Stefan Tilk blev VD.

2019 köpte fastighetsföretaget Evergrande 51 procent av Nevs, som gick med 1,2 miljarder i förlust under 2018. Evergrandes omsättning var 700 miljarder kronor. Nevs investerade tre miljarder kronor i Koenigsegg. Planer på börsintroduktion för Nevs som satsade på att ha tre bilfabriker och ett stort modellprogram med elbilar. Arbetet med elbilen Emily GT påbörjas.

2020 kom tio stycken Nevs 9-3 EV från Kina och Evergrande blev huvudägare. Projektet Emily GT avslutas,efter sex byggda bilar.

2021 tappade Evergrandes aktie 85 procent. Fastighetsföretaget riskerade konkurs, med skulder på 300 miljarder dollar. Företaget sades vara världens mest skuldtyngda. Nevs gjorde en förlust på två miljarder kronor – sedan starten låg den totala förlusten på 8,5 miljarder. 300 personer varslades, vilket nästan var hela personalstyrkan. Evergrande sonderade terrängen för att sälja Nevs. Koenigsegg köpte Nevs del i det samägda företaget Meneko.

2022 fortsatte jakten på en ny ägare till Nevs och arbetet med det självkörande projektet.

2023 pågår rekonstruktion av Evergrande. Ägaren Hui Ka Yan, ett tag Kinas näst rikaste man, har tappat 93 procent av sin förmögenhet och är isolerad från det kinesiska partiet. China Evergrande New Energy Group – bolaget som skulle bli störst i världen på elbilar – tvingades stoppa produktionen av företagets enda elbil Hengchi 5. En investering på fyra miljarder dollar behövs.

I april sätts Nevs i ”paus”, Nina Selander blir vd och 320 av de 340 anställda tvingas att gå. Det finns inte någon utvecklingskapacitet av nya modeller. Polestar hyr in sig i delar av Nevs före detta lokaler och Stenhaga Invest har tecknat ett avtal om att köpa delar av fabriken i Trollhättan, men Nevs kvarstår som delägare. Vad som ska tillverkas i fabriken är inte klart. Och inte heller om något av alla projekt som Nevs tagit fram under drygt tio år ska bli verklighet. Hoppet dör aldrig i Trollhättan.

Annons
Annons
Rulla till toppen