Biljuristen: Tesla på semester – får ersätta kund

PREMIUM Biljuristen tittar denna gång på ett fall där en Tesla-ägare får problem medan nybilsgarantin är kvar. Det åtgärdas men återkommer några år senare…
Annons

Biltillverkaren Tesla har uppnått en hel del imponerande saker. Företaget har gått från ingenting till att bli en av världens största biltillverkare. Det är dock svårt att växa utan att ibland lida av växtvärk som den här berättelsen visar.

Ibland verkar Teslas bilar ha en del märkliga problem – problem som man inte ofta ser hos andra bilmärken med mindre ”växtvärk”. En läsare kontaktade oss gällande en Tesla Model S, som han år 2018 köpt lätt begagnad (cirka två år gammal) direkt av Tesla. 

Det följde med en nybilsgaranti sedan Teslan var ny, som det var knappt två år kvar på. Ungefär ett år efter köpet (i slutet av år 2019), medan läsaren fortfarande hade nybilsgaranti kvar, hade han klagat till Tesla och reklamerat att det läckte in genom taket, vilket missfärgade takklädseln.

Att klädseln har släppt syns tydligt. Foto: Privat

Tesla åtgärdade vattenläckaget på garantin, sedan gick garantin ut…

Det gick ytterligare nästan tre år och nu började det verkligen välla in vatten genom taket och inredningen missfärgades, airbag skadades och annat ”smått och gott”. Nu tyckte Tesla att de hade gjort sitt och vägrade utföra reparationen kostnadsfritt – en reparation som skulle kosta över 150 000 kronor.

Läsaren tog kontakt med oss och vi kunde konstatera att bilen köptes för sju år sedan och att garantin gått ut för nästan fyra år sedan. Det här kunde bli en uppförsbacke förklarade vi för läsaren. Tesla vägrade ändra sitt beslut när vi tog kontakt.

Men nu hade vi lite tur med den där växtvärken! Stämningsansökan inlämnades mot Tesla i Stockholms tingsrätt. Stämningen skickades ut i slutet av juni i år och personalen på Teslas juridiska avdelning var nog helt enkelt för semestersugna.

Tesla glömde nämligen att svara på stämningen och det blev en så kallad tredskodom. En tredskodom innebär att den som blir stämd förlorar utan att ärendet prövas. Läsaren fick således sin sju år gamla Tesla åtgärdad. Ibland är det bra med lite växtvärk… 

Annons
Annons
Rulla till toppen