Film: Jay Lenos Rolls-Royce 1934 med 27-liters Merlin V12-motor

Ett otroligt hemmabygge som pågått i 20 år men nu är bilen klar. V12:an med 1.000 hk kommer från jaktplanet P-51 Mustang.
Annons

Motornörden och programledaren Jay Leno har ett hjärta som klappar extra mycket för flygmotorer. Och pratar vi kolvmotorer så finns det en som har speciell strålglans: Rolls-Royce V12 Merlin.

Den magiska Merlin-motorn på 27 liter användes i flera brittiska flygplansmodeller under andra världskriget, exempelvis Spitfire och Mosquito. Men V12:an licenstillverkades också av amerikanska Packard för den uppgraderade P-51 Mustang, där den utgjorde en viktig prestandaförbättring – speciellt på hög höjd.

Rolls-Royce Merlin byggdes i tusentals exemplar och efter kriget, när jetmotorerna tog över inom stridsflyget, användes den mäktiga V12:an i många olika fordon. Några hamnade i bilar och Jay Leno har flera sådana med Merlin V12.

Den Rolls-Royce från 1934 som Jay Leno visar upp i den här filmen köptes ursprungligen från England och har byggts om under 20 år. Stilen ska påminna om en Rolls-Royce från 30-talet, men det mesta är eget påhitt och specialgjort från grunden.

Merlin-motorn är kompressormatad men i det här fallet har man byggt om till en sugmotor, matad av sex stycken dubbla Weber-förgasare. Toppeffekten hamnar någonstans kring 1.000 hk med en vridmomentkurva som kan flytta berg. En stor utmaning var att hitta en manuell låda som tål alla newtonmeter, men där tipsade Gale Banks om New Venture NV5600. 

Som vi ser i filmen är den mäktiga Merlin-motorn helt obesvärad vid färd. V12:an verkar trivas på tomgång, oavsett vilken växel Jay Leno väljer, och har svårt att ens få upp oljetemperaturen. Att ge full gas i mer än någon sekund hade nog varit direkt hälsofarligt.

Lite längre ned finns länkar till fler inslag från Jay Leno´s Garage. Där finns bland annat flera inslag med Christian von Koenigsegg.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen