Hela listan: Här är de mest framtidssäkra bensin- och dieselbilarna just nu

Premium Köpa ny bil? Då finns det en detalj som är viktigare än alla andra att undersöka. Vi har listan som alla bilköpare borde ha koll på.

Hela listan: Här är de mest framtidssäkra bensin- och dieselbilarna just nu
Bensinversionerna av BMW X3 är godkända enligt de nya reglerna som också tar hänsyn till utsläppen vid verklig körning.

Det pratas om miljözoner, skakiga andrahandsvärden och krångliga utsläppsregler. Dieselbilarna har definitivt fått sämre rykte de senaste åren.

Men bensin- och dieselbilarna står fortfarande för en väldigt stor andel av alla nya bilar som säljs i Sverige, och så kommer det förbli under ganska många år framöver – åtminstone enligt biltillverkarna själva.

När det bestäms om miljözoner och annat som påverkar bilens andrahandsvärde är det utsläppsklassningen som ligger till grund för det. Ju modernare teknik bilen har för att rena utsläppen – desto bättre. Andrahandsvärdet är som bekant den enskilt största "utgiftsposten" i bilägandet, så det finns mycket pengar att spara på att välja en modern bil. För att inte tala om miljövinsten.

Det kan bli gränsdragningar för stadskörning utifrån bilens klassning framöver. Den mest framtidssäkrade normen som används just nu heter Euro 6d Temp. Det betyder att bilen är körd enligt den nya och mycket hårdare WLTP-körcykeln för att mäta förbrukning och utsläpp. Bilen är också testad enligt RDE – alltså vid riktig körning, och inte bara i testlabbet.

Ska du köpa en ny dieselbil nu är det klokt att välja en så framtidssäkrad som möjligt. Se till att den är Euro 6d Temp-klassad.

Här är listan på aktuella Euro 6d Temp-bilar. Innan du köper – begär garanti att ditt exemplar är registrerat enligt Euro 6d Temp.

Listan kommer från tyska bilistorganisationen ADAC och kan innehålla modeller som inte säljs i Sverige. Du kan söka på märke, modell eller bränsle, och sortera genom att klicka på kolumnerna.