7 viktigaste tipsen för dieselbilsägare – köpa, sälja eller leasa?

Premium Skakigt andrahandsvärde för modeller med några år på nacken – och inte heller bensinbilsägare sitter säkert.

7 viktigaste tipsen för dieselbilsägare – köpa, sälja eller leasa?

Det här är en premiumartikel som är exklusiv för dig som är prenumerant.


Framtiden för dieselbilarna ser inte särskilt ljus ut. Åtminstone inte dieselbilarna som har några år på nacken. I den här artikeln försöker vi reda ut vad som gäller och hur vi tycker du som dieselbilsägare ska agera när miljözoner, skakiga andrahandsvärden och utsläppsklassningar är på tapeten.

Dieselbilar Euro 4

Ingen god värdeprognos. Andrahandsvärdet blir väldigt skakigt eftersom de här bilarna har föråldrat utsläppsteknik. Bor du i storstad och får bra betalt kan det vara klokt att sälja. Försök nå köpare utanför storstäderna.

Dieselbilar Euro 5

Avvakta. De här bilarna går att uppgradera för att få renare avgaser och eventuellt slippa körförbud, men den kostnaden ligger på uppemot 30.000 kronor och är inget som de flesta bilägare kommer vilja stå för. Men det återstår att se om biltillverkarna kommer hjälpa till med uppdateringar. Det diskuteras åt det hållet i Tyskland, men läget är väldigt osäkert.

Dieselbilar Euro 6

Kör vidare. I dagsläget pekar inget mot att Euro 6-bilarna blir förbjudna i svenska storstäder. Men i exempelvis Tyskland lär det bli verklighet – och längre fram kan alla diesebilar bli förbjudna i storstäder. 

Exportera dieselbil?

Under 2017 exporterades 17.000 äldre dieselbilar från Tyskland till Ukraina och den massutvandringen har bara börjat. Men köparna vet givetvis hur situationen ser ut – och pressar priser. Svindlare förekommer.

Ha is i magen!

Inget är 100 procent klart med miljözoner i Sverige. Sälj inte i panik. På landsbygden kommer inga körförbud, där kan man köra vidare och suget efter fina dieselbilar lär finnas kvar. 

Ta reda på vad bilen är värd och sälj inte under marknadsvärde.

Även bensinbilar kan drabbas

Bara för att du har en bensinbil innebär inte att du inte drabbas. Gränsvärdet för partikelutsläpp skärps ständigt och det finns kritik för hur mycket partiklar som moderna bensinbilar med direktinsprutning släpper ut. Ska du vara säker på ett nytt bensinbilsköp bör bilen ha partikelfilter. Fråga din handlare innan du köper en ny bensinbil. 

Ska du köpa bil?

Privatleasa: Vill du ha en ny dieselbil är privatleasing eller prenumeration ett säkert kort när det gäller andrahandsvärdet eftersom handlaren tar risken för det (även om det finns andra nackdelar med privatleasing). Du kommer inte att drabbas av ett eventuellt ännu större värdefall. Men jämför kostnaden mot en bensinbil – höjer tillverkarna leasingpriserna för dieselbilar för att säkra eventuella värdefall framöver? 

Köpa begagnat: Du som inte kör i storstäder kan göra ett riktigt klipp genom att köpa en fin Euro 5-dieselbil till bra pris. Faller priserna på Euro 6-bilar stort finns fyndchans. Håll koll på prisutvecklingen för din nästa drömbil. 

Andrabil: Hushåll med två bilar som kör i storstäder: Varför inte köpa en begagnad elbil som pendlarbil? Framtidssäkrad.