Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus

PREMIUM Vill du att dina halogenstrålkastare ska lysa starkare och längre? Då ska du välja någon av de här glödlamporna.
Annons

Halogenlampor är inte slut och passé, inte på länge ännu. Även om hela världen pratar om högeffekts LED-strålkastare utrustas den övervägande delen av personbilarna, precis som förr, med H4- eller H7-glödlampor – inte sällan med måttliga resultat.

Det går dock att avhjälpa rätt enkelt genom att byta till en bättre glödlampa. I reklamen utlovas guld och gröna skogar, samt ett fantastiskt ljussken. Men är det verkligen så lätt att vässa strålkastarna? För att få svar på det har vi synat H4- och H7-lampor i DEKRA:s ljustunnel och det ända in i glödtrådarna.

Principiellt är en H4-lampa med sitt ljusflöde av 1.000 lumen underlägsen den modernare H7-lampan som ska klara 1.500 lumen. Men det är i första hand samspelet mellan glödlampan och reflektorn som avgör en strålkastares kvalitet. En stor, välkonstruerad och högt placerad H4-reflektor kan mycket väl lysa starkare än en liten H7-reflektor av måttlig kvalitet. 

Ju större en reflektorstrålkastare är, desto mer ljus kan den belysa vägbanan med. För det aktuella testet valde vi den relativt stora H4-strålkastaren hos Mini och dess H7-motsvarighet hos VW Golv VII.

Mer ljus betyder mer säkerhet. Därför ligger vårt testfokus på de starka lampor som inte bara lyser upp till 20 meter längre utan även klarar av att belysa vägbanan med ett betydligt starkare ljus. Detta gör tillverkarna genom en högeffektiv glödtråd, en raffinerad gasblandning, tunt kristallglas och ett inre tryck på över 10 bar.

Nackdelen med dessa högeffektslampor är deras korta livslängd, från 240 timmar för H7, till 400 timmar för H4. Det kan låta lite men om man kör med en genomsnittshastighet av 60 km/h och halva tiden med ljuset påslaget, brinner en toppenlampa ut efter 250 timmar, den räcker alltså för cirka 3.000 mil.

Testresultaten är väldigt bra för alla lampor. Som förväntat ligger de högpresterande lamporna från Bosch, Osram och Philips i täten. De övertygar inte bara med väldigt likvärdig ljusfördelning utan framför allt med sina enastående räckvidder. 

Det beror dock delvis på Mini-strålkastarens höga placering. Ju högre en strålkastare är monterad, desto bättre blir ljusets räckvidd. Ljuskvaliteten hos Golfens H7-strålkastare är visserligen tydligt bättre än hos Minin men räckvidden är inte lika bra. Det beror på Golf-strålkastarens monteringshöjd som är sex centimeter lägre än Minins.

Lampornas prisspann är stora. Mellan internet och bilhandeln skiljer det ibland 100 procent. Därför lönar det sig verkligen att vara en aktiv konsument och jämföra priserna, till exempel på någon av prissajterna på nätet.

Just nu släpper de tre stora tillverkarna, Bosch, Osram och Philips förbättrade glödlampor på marknaden. Lamporna i det här testet kostar mellan 200 och 300 kronor paret. Ganska prisvärt för mycket mer ljus i mörkret.

Som alla vet finns det gott om no-name-glödlampor ute på marknaden, med högst tveksam ljusstyrka och kort livslängd. De har ett lockande lågt pris, men är egentligen ett dåligt köp både sett till prestanda och livslängd. De glödlampor som vi testat nedan är de bästa vi uppmätte och sådana som vi verkligen kan rekommendera. 


Testresultat Halogenlampor
eftermarknad, H4 och H7

Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus
INGEN LYSER VIDARE – BRETT OCH BRA!
Topplampan från Bosch ger en hundra meter bred ljusbild i Mini. Det är enormt. Dessutom tilltalar den jämna ljuskäglan utan bländning. Hatten av!
Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus
VITT LJUS, NÅGOT MINDRE LJUSFLÖDE
Ultra White lyser inte så långt som Bosch Gigalight. Men med dess vita ljus är det ändå mycket bra.
Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus
NIGHT BREAKER, VITT LJUS MED LÅNG RÄCKVIDD
Den starkaste lampan i Osrams batteri ger ett mycket bra intryck i testkanalen. Fantastisk belysning, brett ljusfält och 95 meters räckvidd monterat i Mini.
Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus
INGEN ÄR LJUSARE, FIN LJUSFÖRDELNING
Philips bästa glödlampa övertygar med mycket jämnt och vitt ljus (3.620 Kelvin). Räckvidd nästan 100 meter. Nackdelen är den korta livslängden (350 timmar) vilket är typiskt för de starkaste och vitaste glödlamporna.
Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus
MER LJUS UR EN GOLF MED H7 GÅR KNAPPAST ATT FÅ
Ren och fin kvalitet. Långt, vitt ljus och en balanserad och bred ljuskägla. Så enkelt och bra kan man ”trimma” sitt billjus.
Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus
OSRAM – LJUST SOM MITT PÅ DAGEN
Osrams gamla slogan passar utmärkt. Ljusstyrkan hos Night Breaker är enastående. Räckvidd och upplysning är i toppklass. Myntets baksida är bara 260 timmars livslängd.
Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus
MED 90 PROCENT MER LJUS ÄR DEN NÄSTAN LIKA BRA SOM DE ANDRA TESTVINNARNA.
Megalight överraskar med rejäl räckvidd, sin fina ljusbild utan luckor och band och sitt vita ljus. Allt till ett konkurrenskraftigt pris.
Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus
ÄNNU EN TESTVINNARE – HÖGSTA KVALITET
Philips glödlampa lyser mycket bra. I Golf VII-strålkastaren åstadkommer den en mycket harmonisk belysning och fin ljusfördelning. Livslängd upp till 400 timmar.
Test: H4 och H7 glödlampor som ger riktigt bra ljus
Vi mätte H4- och H7-lampor i DEKRA:s ljustunnel.

Annons
Annons
Rulla till toppen