Ny teknik ska ge renare bil – dags att sluta bojkotta automattvätten?

PREMIUM Automattvättar för bilar är inte alltid lika hemska som ryktet gör gällande. Idag är det ganska ovanligt att de skadar bilens lack – och nu kommer ny teknik som ska ge bättre tvättresultat och miljösamvete.
Annons
Annons

Vi går igenom:

✔ Så funkar den nya tekniken som ska ge bättre tvättresultat och lägre miljöpåverkan.

✔ Därför satsar flera bilåterförsäljare på den nya tekniken.

✔ Här är företagen som använder den nya tvättekniken redan idag.

I början på 1990-talet var automattvätt fortfarande ett trubbigt alternativ med tveksamt resultat. Du fick räkna med tvättrepor från borstarna och synliga smutsrester i karossveck och på andra svåråtkomliga ställen på bilen.

Idag, nästan 30 år senare, är det betydligt färre som åker till gör det själv-tvätthallen och bensinstationernas automattvättar möter hård konkurrens från både handtvättarna och från allt fler bilåterförsäljare som öppnar egen automattvätt.

Och för bilåterförsäljarna blir kringtjänster som biltvätt och rekond ett allt viktigare konkurrensmedel, eftersom de tjänar allt mindre pengar på servicebesöken i verkstaden och nybilsförsäljningen.

Den allt hårdare konkurrensen har också fått en handfull bilåterförsäljare i Sverige att gå ett steg längre och satsa på en svindyr tvätteknik. Vad de får för pengarna är lite bättre tvättresultat, men framför allt ett renare miljösamvete.

Allt vatten återvinns

Den nya tvättekniken går ut på att återvinna precis allt vatten som används i biltvätten, och den kräver därför inget avlopp.

För att kunna återvinna avloppsvatten från en biltvätt måste det renas från såväl asfaltsrester och bromsdamm som vägsalt. Och det måste renas genom destillering, och då krävs en dyr apparat som kallas ”indunstare”, som med hjälp av energisnål vakuumteknik värmer vattnet till kokpunkten.

Och nu kommer vi till det som gör att biltvättarna utan avlopp ger ett märkbart bättre tvättresultat än alla andra automattvättar. Eftersom tvättvattnet återcirkuleras och renas genom destillering och upphettning till kokpunkten håller sköljvattnet i tvätthallen en temperatur på runt 20 grader. Det ska jämföras med cirka 5–7 grader som sköljvattnet i en konventionell automattvätt med begränsad återvinning av tvättvattnet håller. Alla som tvättat händerna vet att resultatet som bekant blir bättre om man använder varmvatten.

Att återcirkulera och rena tvättvattnet i en automattvätt är dock en dyr lösning. Enbart investeringen kostar en eller ett par miljoner extra, och driften av tvätten är lite dyrare då reningen förbrukar mer el.

Det går inte heller att ta mer betalt för en biltvätt bara för att den är miljövänligare och ger ett något bättre tvättresultat. Inget av de tre företag som driver de totalt fyra automattvättarna för personbilar i landet med fullständig återvinning av tvättvattnet är dyrare än genomsnittet. Ett av företagen är till och med väsentligt billigare.

Ny teknik ska ge renare bil – dags att sluta bojkotta automattvätten?

Därför är automattvätt utan avlopp snällare mot miljön

Vart tar all smuts från biltvätten – asfalt, olja, gummi, metallpartiklar – egentligen vägen om tvätthallen inte har något avlopp?

Det tungmetallrika avloppsslammet från en biltvätt samlas upp i något som kallas oljeavskiljare, ett antal reningstankar, ofta nedgrävda i marken, där olja och andra rester naturligt separeras och samlas upp.

Oljeavskiljare är något som alla biltvättar måste ha och dessa töms regelbundet och slammet deponeras och kapslas in för all framtid, precis som kärnavfall.

Problemet med konventionella automattvättar, det vill säga tvättar med avlopp och som bara återvinner delar av tvättvattnet, är att det vatten som släpps ut i avloppet fortfarande innehåller betydande halter av tungmetaller. Det finns nämligen inga oljeavskiljare som i praktiken förmår att fånga upp tungmetallerna. Därför är det fortfarande betydande mängder tungmetaller som rinner ut i våra vattendrag från bland annat biltvättar, verkstäder och industriverksamheter.

Det är också därför många kommuner skärper kraven på biltvättarna att återcirkulera allt mer av sitt tvättvatten. De flesta automattvättar återvinner runt hälften eller mer av sitt tvättvatten idag, vilket innebär att de fortfarande släpper ut omkring 50 till uppåt 100 liter tvättvatten per bil i avloppet.

Här är biltvättarna som återvinner allt vatten

Priset anger det dyraste tvättalternativet hos respektive tvättanläggning.

Näringens Fordonsservice, Gävle (Strömsbrovägen 24): 350 kr.

Berners (återförsäljare VW-gruppen), Sundsvall och Östersund: 250 kr.

Molin Bil (återförsäljare BMW, Mini), Sundsvall: 295 kr.

Annons
Annons
Rulla till toppen