Köp inte fel – här är billigaste och snålaste suvarna enligt ägarna

Att åka suv behöver inte kosta skjortan. Undvik att köpa fel med vår guide.

Köp inte fel – här är billigaste och snålaste suvarna enligt ägarna

Det är ingen hemlighet att allt fler svenska bilköpare överger den klassiska kombibilen till förmån för en suv. Många gillar att sitta lite högre upp, trots att driftkostnaden nästan alltid blir högre.

Suvarna kan heller inte alltid konkurrera med kombibilens utrymmen trots att de är större på utsidan.

Men det behöver inte nödvändigtvis innebära ekonomisk ruin att köpa en suv istället för en kombi – i alla fall inte om du lyssnar på ägarna och väljer en suv som är förhållandevis billig att äga.

Vi har tagit hjälp av auto motor & sports begagnatdatabas med 50.000 bilbetyg från ägarna själva. Premiummedlemmar kan själva söka bland siffrorna här.

Ägarna sätter betyg för både bränsleförbrukningen och totalekonomin (där bland annat värdeminskning, försäkring och skatt ingår) och i den här undersökningen har vi räknat samman dessa två siffror till en snittsiffra. På så sätt får vi fram en lista över de snålaste och billigaste suvarna att äga.

Det finns inte många suvar i den absoluta toppen av listan, men bäst är ändå Honda CR-V – kanske lite överraskande med tanke på att den inte sticker ut annars på så många sätt. Den har ingen hybridteknik som Mitsubishi Outlander PHEV eller Toyota RAV4, men lyckas ändå vara billig att äga enligt ägarna.

Tacka låg försäkringspremie och låg förbrukning vid verklig körning för det.

Även Nissan Qashqai och Dacia Duster ligger bra till i vår lista, men det kanske heller inte är så konstigt med tanke på att det är mindre suv-modeller. Mindre bil betyder mindre kostnader.

Toyota RAV4 hyllas för sin låga förbrukning och även totalt sett blir ägandekostnaderna låga, trots att Toyota ändå tar ganska bra betalt för servicen.

Därefter kommer Tesla Model X som förstås är överlägsen en förbränningsbil att äga eftersom den laddas med el istället för att tankas med bensin eller diesel. Så trots att Tesla Model X alltså kostar drygt en miljon kronor att köpa får den lika högt ekonomibetyg som toyota RAV4.

Även Mercedes GLC, Mitsubishi Outlander PHEV och BMW X4 får högre betyg än snittbilen.

Bland "värstingarna" som alltså är både törstiga och dyra att äga finns BMW X5 och X6, Porsche Cayenne samt – kanske lite överraskande – Volvo XC40, XC60 och XC90. Det är framför allt förbrukningen som drar ned betyget för Volvomodellerna, det drar upp kostnaden även för skatten. Annars är ägarna ganska nöjda med försäkringskostnaden och värdeminskningen för Volvomodellerna.

Fotnot: Bilbetygen är hämtade ur auto motor & sports begagnatdatabas. Vi har rensat bort bilmodeller med färre än 20 svar. Vi valde modellår 2014–2019.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag åker hellre suv än kombi.
64
48