Audis elbilsplaner avslöjade – här är alla kommande modeller

Audi var tidigt ute med en laddhybrid – men blev omkörda i elbilsvärlden. Nu har elbilen e-tron lanserats och snart kommer betydligt fler laddbilar. Här är planerna.

Audis elbilsplaner avslöjade – här är alla kommande modeller

Audi har anammat tidsandan och ska bli koldioxidneutrala senast 2050.

För att nå i mål satsar Audi därför hårt på att elektrifiera hela sitt modellprogram. Samtliga nuvarande modeller med förbränningsmotor kommer inom några år vara mildhybrider och till 2025 ska Audi erbjuda 20 elbilsmodeller och 10 laddhybrider.

För att göra det behövs nya, specialiserade bilplattformar och under ett event i München visades därför hela fyra elbilsplattformar upp. Samtliga delas på olika sätt med systermärkena inom Volkswagenkoncernen.

Huvudnyheten är Premium Platform Electric (PPE) som utvecklas tillsammans med Porsche som framtida plattform för både sedaner och suvar i mellanklassen – med andra ord framtidens elektriska A5 eller Q5, till exempel.

Audi ville inte säga allt för mycket om den flexibla plattformen som fortfarande är i utvecklingsstadiet. Klart är att den kommer kunna byggas med både högt och lågt golv samt olika axelavstånd och batteristorlekar. Lansering av första modellen på plattformen ska ske senare under 2020-talet.

"PPE kommer tidigast 2023", lyckas vi få ur en av Audis talespersoner.

Snabba laddtider och hög prestanda utlovas för PPE, precis som för J1-plattformen som e-tron GT och Porsche Taycan byggs på. Spåkulan säger därför att vi kan vänta oss ett 800-voltsystem. J1 ligger just nu i framkant när samtliga konkurrenter har 400-voltsystem och Volkswagengruppens satsning på 800 volts snabbladdning behöver fler modeller som kan använda det.

Det här är det enda Audi vill visa av PPE-konceptet Sportback Electric i nuläget (längst till höger i bild).

Audis modell på den mycket lovande Volkswagenutvecklade folkbilsplatformen MEB, eller Modulare E-Antriebs-Baukasten (ungefär modulär eldriftbyggsats) som det står för, blir mellansuven Q4 e-tron.

MEB har en del gemensamma drag med PPE som möjligheten att erbjuda olika storlekar på batteripaketet – som i Q4 e-tron är på 82 kWh. Skillnaden är ett enklare 400-voltsystem och en effekt på 306 hk från två elmotorer.

Produktionen av e-tron GT har nu förlagts till R8-fabriken i Böllinger Höfe där produktionslinan håller på att förberedas.

Konceptbilen visades först upp i november 2018 och vi har tidigare rapporterat om en maxeffekt på 590 hk – mindre än vad J1-plattformen klarar av med tanke på Porsche Taycan Turbo S som har 761 hk, men mer än den enklare Taycan 4S 530 hk. Räckvidden ska vara över 40 mil enligt WLTP-körcykeln och snabbladdning tar bara 20 minuter.

Modellen lär därmed ligga strax under Taycan Turbo i pris, och kan bli instegsmodellen på plattformen om en enklare version med än lägre effekt släpps.

Redan lanserade Audi e-tron kommer fortsätta byggas på gamla MLB Evo som började med förbränningsbilen Audi Q7 2015. Audi avslöjade att den kommer säljas en bra bit in på 2020-talet.

"MLB Evo kommer säljas parallellt med PPE. Uppdateringar och specialutgåvor kommer att göra den intressant länge", säger samma talesperson.


Audis fyra elbilsplattformar

Audi sticker ut med sina fyra plattformar. Andra märken har bara två.