”Det är en bil för mina behov, det är därför som den finns!”

I samband med den virtuella Genèvesalongen fick vi en pratstund med Christian von Koengsegg.

”Det är en bil för mina behov, det är därför som den finns!”

Hur känns det att visa två nya bilar på en Genèvesalong utan journalister och besökare?

– Det är ingen mässa längre och vi var det enda företaget som inte valde att omgående riva sin monter, runt om oss är det ett öde landskap som vi ringat in med skynken för att visa upp våra två bilar.

Gemera – namnet fungerar väldigt bra på svenska  och engelska?

– Ja, det är en sammanslagning av två svenska ord, Ge och Mera. På engelska blir det Gemera och vi har inte fått några underliga reaktioner på det.

Vi har vårt megabilskoncept intakt. Extrema material, kolfiberfälgar. Megakraft. Men vi har lagt till två stolar till konceptet. Världens snabbaste, hästkraftstarkaste fyrsitsiga bil, men med fullt intakt megabilskänsla och utförande. Vi har faktiskt planer på att kunna erbjuda en takbox till bilen, det förhöjer användarvänligheten.

Hur kommer det sig att ingen annan tillverkare gjort en hypersnabb familjebil?

– Jag har funderat på det här konceptet i massvis med år. Vi gjorde den första skissen med en trämodell redan 2003, men kände att det var ett för stort projekt. För mig har det varit viktigt att ha kvar kakan och inte äta den. Den får inte bli ful och klumpig. När den kommer körande ser den ut som en vanlig mittmotor-Koenigsegg. Men inuti har du plats för fyra människor bekvämt sittande och med var sitt bagage. Att lyckas skapa en megabil som ser ut som en megabil, känns som en megabil men med all praktikalitet var inte helt lätt. Men nu finns tekniken som gjort det möjligt. En liten motor och eldrift.

– Det krävdes bland annat att vi skapade en helt ny motor som var mindre för att få plats med den, samtidigt som bilen blev lite större. Men jag är väldigt nöjd med vårt resultat. Framlamporna har tagit inspiration från vår första konceptbil från 1986.

Den har 1 700 hk och går 0–100 på 1,9 sekunder. Det är snabbare än en F1-bil!

– Ja, det har vi lyckats med tack vare fantastiska däck från Michelin, fyrhjulsdrift, 3 500 Nm på drivhjulen, 11 500 Nm i marken från stillastående från de fyra hjulen. Tourqe vectoring, fyrhjulsstyrning … Det är mycket teknologi som ska till och en låg vikt, för att det ska fungera.

Att den är fyrsitsig, beror det på kundkrav, att folk vill kunna använda sin Koenigsegg mer?

– Egentligen inte. Den första idén kom 2001 då vi fick vårt första barn, 2006 fick vi ett till. Så det är egentligen en bil för mina egna behov, en bil för mig själv. Många kunder var jätteskeptiska när jag berättade om det här, det fick ju inte bli en Porsche Panamera. Det är en bil jag själv drömt om och det är därför som den finns. Man får lätt plats både fram och bak om man är 190 centimeter. Den är rymligare än en Panamera.

Hur går det med er teknik med fria ventiler? Kommer den i fler märken?

– Vi jobbade länge med kinesiska Qoros, men de ska satsa helt på eldrift. Däremot för vi samtal med ett antal företag. Tekniken kan också passa i båtar, flygplan, lastbilar.

Har du kört bilen?

– Väldigt lite här inne på mässan, men vi har snart en körbar prototyp. Produktionen startar 2022, det kommer att byggas 150 stycken per år under två år, så det blir totalt 300 stycken. Vi valde en begränsade serie och lite högre pris än vad vi tänkte från början, det är ett enklare steg för oss som företag. När vi har byggt dem får vi se vad nästa steg blir, det kan ju bli någon form av evolution...

Den kommer att tillverkas i er vanliga fabrik i Ängelholm?

– Det stämmer, vi bygger ut vår fabrik med 10 000 kvadratmeter och så använder vi NEVS testanläggningar i Trollhättan och de kommer att hjälpa till med en del delmontage av hjulupphängningar och annat.

Om du skulle jämföra den här med en bil du byggde för tio år sedan – hur snabbt har teknikutvecklingen gått?

– Det är en oerhörd skillnad mellan alla lösningar som vi tagit fram och utvecklat steg för steg. Allt är inhousesystem, som vi utvecklat.

Det känns som att er teknikutveckling går extremt snabbt, att ni knappt hinner bygga några bilar innan det är dags för något nytt. 

– Det har varit ganska hektiskt de senaste åren … 

Det måste vara enormt många timmar av beräkningar för att få alla system att jobba tillsammans.

– ja, hundratusentals timmar för våra 60-talet ingenjörer som jobbar på den sidan. Så det är inte att leka med, det är därför det tar flera år att ta fram en bil.

Vi har läst att VW har problem med programvaran till sina elbilar. Det här måste ju vara mycket mer avancerat?

– I deras fall är det betydligt enklare. En hybridbil med alla de system vi har är mycket mer komplex. Det är förvånande att man inte fått till det, det är förhållandevis enkelt. 

Vilken typ av batterier har ni? 

– Vi har vår egen kylvätska och våra egna celler, inte lika hög prioritet på effektuttag som i Regera. De tillverkas i Kina av företaget Cemat.

Elmotorerna?

– De är framtagna inhouse tillsammans med ett belgiskt företag och de är de mest extrema motorerna som jag har hört talas om när det gäller storlek och effekt i samband med serieproduktion. Motorn fram väger 35 kilo och de bakre med 1 000 Nm väger lite över 40 kg vardera.

När kommer det en helt eldriven Koenigsegg?

– När batterierna blir lättare kan vi skippa förbränningsmotorn, om man accepterar laddningstiderna. Helt enkelt när en elbil blir bättre än en hybrid. Den kommer!

Bilen ska säljas i Sverige?

– Ja Bendt Bil i Halmstad och Callisma i Stockholm. Vi har redan hittat våra första svenska kunder. 

Men det är inte bara Gemera utan även Jesko Absolut, som är ny.

– Vi har lagt ner några tusen timmar till på aerodynamiken och fått fram en lite halkigare variant. Luftmotståndet är smått otroliga 0,278! Toppfarten blir rysligt hög. Runt 530 km/h. Men så fort har vi nog inte tänkt att köra. Allt handlar om väg och tillfälle.

Hur många Jesko Absolut blir det?

– Jesko är slutsåld, det blir 125 totalt. Absolut är en variant och vi vet inte hur många som blir Absolut. Det blir som det blir. 

Det verkar inte som att ni tar beslut efter marknadsundersökningar, utan att ni utvecklar så bra bilar ni kan, och sedan ser hur försäljningen går.

– Så är det ganska mycket. Det är fullt möjligt att vi lagt ut jättemycket pengar på Absolut, och så blir det ingen som köper. Alla Jesko var ju redan slutsålda.

Vad är drivkraften för dig?

– Det är väl att hela tiden höja ribban, att inte bli bekväm. Att se vad som är möjligt. Var finns gränsen? 

Att göra det omöjliga?

– Jag ser det ju inte som omöjligt.

Hur går det med er "folkbil" som ni ska bygga med NEVS?

– Det är kanske lite förvirrande, men det är Gemera, som vi har höjt priset lite på och sänkt volymen. Sedan hjälper vi NEVS med deras elbilar i Kina.

Hur går ekonomin för er?

– Det går bra, vi växer och tjänar pengar.

Lycka till med allt i framtiden.

– Tack!


Världens snabbaste Koenigsegg – för alltid!

Jesko Absolut med fokus på aerodynamik markerar slutet på höghastighetsjakten för Koenigsegg. "Det chockerande låga luftmotståndet på 0,278 och högfartsstabiliserande aerodynamik gör Jesko till en landbaserad raket som ska nå hastigheter som ingen har hört talas om", säger Christian von Koenigsegg.

Den gigantiska vingen har ersatts med två fenor som ökar stabiliteten och sänker luftmotståndet. Motorkåpan har förlängts, de bakre hjulen har kapslats in, markfrigången har minskats och även luftintag i fronten och vid skärmarna har tagits bort – allt för lägre luftmotstånd och marktryck. 

Det här betyder dessutom att belastningen på däcken blir lägre i höga hastigheter. 

Jämfört med ursprungliga Jesko, som är byggd främst för att vara hypersnabb på en racerbana, är Jesko i höghastighetsversion en lite smartare "varjedagbil". Nu går det att stuva ner taksektionen i bilens front. Med lägre marktryck har dessutom fjädringen mjukats upp vilket gör bilen både bekvämare och mer förlåtande på en racerbana. 

V8-motorn på fem liter ger som tidigare 1 600 hk när bilen tankas med E85. Med normal bensin är effekten 1 280 hk. 

Marktrycket vid 250 km/h är 40 kg och det blir inte högre än 150 kg. Det ska jämföras med "vanliga" Jesko som har ett marktryck på 800 kg i 250 km/h, och maximalt 1 400 kg.

Hur snabb den nya Jesko Absolut blir vet vi inte, men ska vi tippa på över 500 km/h – om det finns en väg och en förare som vågar … Klart är i alla fall att Koenigsegg inte kommer att bygga en gatlegal bil med högre hastighet – någonsin.