Hemester – men vart ska du åka?

Premium Sverige är fantastiskt – men vart ska du åka? auto motor & sports systertidning Vagabond kan verkligen det här med att resa och bjuder på sina 20 bästa tips från norr till söder. Dessutom kryddar vi med några personliga favoriter. Hur ska du kunna välja?

Hemester – men vart ska du åka?

FOTO: Lukas Nyberg

1. SURFLOGIET, GOTLAND

Surflogiet startade 2017 som en samlingsplats med camping för surfare. Sedan dess har den vackra stranden i Tofta på västra Gotland expanderat med tälthotell, bar & kafé, kurser, event och spontana fester. Ekologiskt, återbruk och naturligt är ledorden för den mysiga oasen dit besökare välkomnas för ett yogapass, en surflektion eller helt enkelt bara skönt häng på en av Gotlands bästa stränder. 


2. SLUSSENS PENSIONAT, ORUST

En restaurang vid havet som varje sommar bjuder på fantastiska artister. Du kan boka bord och äta middag alternativt boka en ståplats i baren för att lyssna på konserterna. Passa på att njuta av salta bad, solvarma klippor och fina cykelvägar på Orust under dagen. 
slussenspensionat.se


3. JUNGFRUKUSTEN, GÄSTRIKLAND/HÄLSINGLAND

FOTO: Karin Wimark

Jungfrukusten sträcker sig från Gåsholma i söder till Ragnvaldsnäs i norr och är en skärgård många missar.

Den vackra kustvägen i Gästrikland och Hälsingland kryllar av smultronställen! Vandra i naturreservatet på Hornslandet, njut av stränder och rökta räkor på En liten sjökrog i fiskesamhället Sörfjärden och ta skärgårdsbåtarna för utflykter till närliggande öar.


FOTO: Linda Lomelino

4. FELDTS BRÖD OCH KONFEKT, HALMSTAD

Sveriges bästa bageri ser ut som en sommardröm. Knallgula väggar, schackrutigt golv, pastellfärgade väg­gar och bakverk i högsta klass. Att delägaren My Feldt dessutom är ett sprudlande lyckopiller gör varje besök till en överraskning.

Ibland säljs här korv med hemkörd pucko, ibland fylls korgar med godispåsar innehållande frukt­remmar och kolor och ibland omvandlas butiken till en blomsterhandel. 
brodochkonfekt.se


5. TORÖ STENSTRAND, SÖDERMANLAND

Södermanlands vackraste bilväg slingrar sig längs havet ut mot stenstranden Torö, där surfare klyver vågor i alla väder. Här hålls ibland SM i surfning och det är fascinerande att betrakta de våghalsiga surfarna bemästra vågorna.

Kika in på Stenstrand Keramik, Torö Lanthandel och hotellet Nynäs Havsbad och dagsutflykten från Stockholm har vips blivit till en weekend.
torobutik.se


6. STORA KARLSÖ, GOTLAND

FOTO: Stora Karlsö

Gotland har en natur och atmosfär som är helt unik. En udda naturupplevelse hittar man även på Stora Karlsö, en halvtimmes resa med båt från Klintehamn. Ön är kantad av branta och lodräta klippor där tusentals sjöfåglar häckar – främst sillgrisslor och tordmular. För att riktigt njuta av känslan av att befinna sig på en vindpinad utpost, boka en övernattning i den gamla fyren eller i vandrarhemmet som har utsetts till Sveriges bästa.
storakarlso.se


7. SUNDSVALL, MEDELPAD

Från att ha varit en rätt medioker krogstad har Sundsvall fått ett uppsving de senaste åren. Tre av våra favoriter ligger under en och samma ägare, något som är svårt att missa med tanke på namnen. Kung Louie serverar flatbread pizza. Restaurangen APA bjuder på klassiskt bistrokäk med egenbryggt APA-öl och Herr Nilsson siktar på att bli stadens bästa köttrestaurang. 


8. OLOFSBO, HALLAND

FOTO: Marie Hidvi

Vi älskar det halländska kustlandskapet med tångdoftande strandhedar och små fiskelägen. Vårt halländska smultronställe är Olofsbo Havsbad utanför Falkenberg, en lugn badort av klassiskt snitt med en lång vit strand och ett vackert fågelreservat kring fyren Morups Tånge. Varför inte göra en cykelresa längs Kattegattleden och stanna till längs vägen?
kattegattleden.se


9. LUGNET, VYERNA, NATUREN – ÅNGERMANLAND

Lugnet, vyerna, naturen, den gamla fina bebyggelsen, bergen och vattnet. Höga kusten i Örnsköldsviks kommun är som ett glas friskt och kallt vatten.

Åk till Ulvöarna, bestig Skuleberget, hyr en kajak, kör runt på loppisar, köp whisky från High Coast Distillery, njut av Mjälloms tunnbröd, kör över Högakustenbron – för att inte tala om ett besök i Mannaminne …

Höga kusten är så mycket genuint Sverige. Underbart. Tycker du att det låter mellanmjölkigt – då har du inte testat surströmmingen! /Alrik Söderlind
hogakusten.com


FOTO: Högbonden

10. HÖGBONDEN, ÅNGERMANLAND

Bo i en fyr på en klippö med milsvid havsutsikt. Aldrig har Sverige känts så mycket grekisk övärld som på världsarvs­klassade Höga kusten i Ångermanland. Norge är en annan liknelse som far förbi när man åker genom branta dalar och förbi höga kullar på väg ut mot havet. Högbonden Fyr och vandrarhem, öppet 15 maj–31 augusti, har även kafé och restaurang.
hogbondenfyr.se


11. STAVSNÄS, STOCKHOLM

Befinner man sig i huvudstaden och känner för en dos havsluft rekommenderar vi att ta buss 434 från Slussen och stanna till i lilla Stavsnäs. Ett välbevarat skärgårdssamhälle med fina träkåkar, ett bageri och en badstrand en kort promenad bort. Vill man ta sig längre ut i skärgården går det båtar till bland annat Sandhamn från Stavsnäs hamn drygt en kilometer från Stavsnäs by.
Busstider hittar du på sl.se.


12. ÄNGELHOLM, SKÅNE

Sommartid är det få ställen som slår den skånska västkusten. En bra bas för att utforska denna del av Sverige är Ängelholm längst inne i Bjäreviken med en av Skånes längsta och finaste playor alldeles nära staden. Vingårdar och vandringsleder på Kullaberg ligger på nära avstånd och det klippiga naturparadiset Hovs hallar på Bjärehalvön likaså. Missa inte heller att stanna till för en lunch eller fika på mysiga Lilla Ro i närheten av Förslöv!
engelholm.comlillaro.nu


13. KVARNTORPSHÖGEN, ÖREBRO

Absit Omen av Kent Karlsson. FOTO: Joakim Dyredand

Sväng av E4 på riksväg 52 söder om Örebro och ta sikte på Kvarntorpshögen. På kullen som mäter 157 meter över havet hittar du utspridda konstföremål.

En av dessa är "Hollywood"-skylten där texten är bytt mot Johansson (efter konstnären Peter med det efternamnet). Det finns många andra läckra installationer och som om inte utställningen eller utsikten vore spännande nog finns det platser där det ryker ur marken!

Kullen är nämligen en slagghög av skifferaska. Observera att det är grusväg sista biten. Och det första konstföremål du stöter på är Trappan (2005) som består av 427 steg till toppen. Fortsätt sedan ner till riksväg 50 mot Askersund och stanna på Karintorps Tomater. Godare än godis en varm sommardag. /Joakim Dyredand


14. SVARTÅDALEN, VÄSTMANLAND

Cykla mellan Västmanlands böljande ängar, förbi våtmarker med rikt fågelliv och in i djupa skogar med fisk­rika sjöar. Trampar du på egen hand börjar du med ett besök på bygdecentret i Västerfärnebo som har cykelkartor och tips på cykeluthyrare. Vill du boka cykelpaket med mat och boende finns det hos Edens Garden i Svartådalen norr om Västerås. Cyklingen kan kombineras med besök på spahotellet i anrika Sätra Brunn.
edensgarden.sesatrabrunn.se


15. SKELLEFTEÅ, VÄSTERBOTTEN

Här byggs för tillfället ett nytt spännande kulturhus som öppnar 2021 och väntas bli världens högsta träbyggnad, och längs Skellefteälven finns promenadstråk, fik, lekplatser och restauranger. Bredvid den gamla Bonnstan med sina 166 kyrkstugor ligger Nordanå kulturcentrum som inhyser värdshus, parker, konsthallar, museum och den urgulliga lanthandeln.
skelleftea.se


16. HALLE- OCH HUNNEBERG, VÄSTERGÖTLAND

Strax öster om Vänersborg och norr om Trollhättan, vid Vänerns sydspets, reser sig tvillingbergen Halleberg och Hunneberg. Här finns promenadstråk, utsiktsplatser över sjön, cykelbanor och lekparker för barnen. En kort bilfärd bort ligger badstranden Nordkroken för varma sommardagar.
hunneberg.com


17. GREBBESTAD OCH SYDKOSTER, BOHUSLÄN

FOTO: Roger Borgelid/vastsverige.com

Paddla havskajak i skärgården med en tvååring? Går det? Ja, med dubbelkajak och en trygg guide. I sommar arrangeras familjepaddling med utgångspunkt i ­Grebbestad och på Sydkoster i norra Bohuslän.

Arrangören har också vuxenskojiga saker som nationalparkspaddling, gourmetpaddling och kajak med yoga.
skargardsidyllen.se


18. ALBERTINA, SÖDERHAMN

Jag har inte många måsten. Egentligen bara ett. Och det är att varje sommar besöka den fenomenala fiskrestaurangen Albertina i det pittoreska fiskeläget Skärså utanför Söderhamn. Idyllisk miljö, fantastisk mat och dessutom en rolig, krokig väg dit ut.

Tänk bara: Du sitter på bryggan som utgör uteserveringen, sippar på ett immigt glas vitt vin och lyssnar när en lokal fiskare lägger till med sin båt med tändkulemotor. Oemotståndligt, eller hur? /Patrik Lundin


19. GOTSKA SANDÖN, GOTLAND

Sand. Sand. Och sand. Så nära en paradisö man kommer i Sverige. Svårtillgänglig, ödslig och karg men vansinnigt vacker med milsvida stränder. Båt går Nynäshamn–Gots­ka Sandön–Fårösund (Gotland) – och åter mellan 21 maj och 6 september. Du kan ta med eget tält och tälta på lägerplatsen, bo på vandrarhemmet eller så hyr du ett rum i de gamla fyrvaktarbostäderna. All övernattning på ön måste bokas i förväg.


FOTO: Roel Wijtmans

20. TROLLSJÖN, LAPPLAND

Trollsjön, eller Rissájávri som den egentligen heter, är Sveriges klaraste sjö med ett siktdjup på runt 36 meter. Alltid iskall eftersom vattnet kommer från de närliggande glaciärerna. Perfekt för en dagstur. Med bil kör du E10:an mot Narvik. Cirka 2 mil efter Björkliden, före Vassijaure, kommer en skylt där det står "Låktajokk". Efter skylten ser du parkeringsfickor på båda sidor av vägen – där parkerar du. Nu väntar en timmes vandring genom en stendal innan du kommer fram till Trollsjön.
kirunalapland.se/se-gora/trollsjon/