Hemester: Nu ska du köra husbil!

Premium Nu finns det inga ursäkter längre, i sommar ska du äntligen köra husbil! Vi har letat bland annonserna och har de bästa tipsen – så att du inte står där med fel bil eller fel försäkring.

Hemester: Nu ska du köra husbil!

För samma summa som vad en chartervecka för två till Grekland normalt brukar kosta kan du hyra dig ett rullande hem för hela familjen under en vecka. En ny fin husbil att rulla ut och upptäcka sommaren med.

Hyrpriserna är ungefär de dubbla mot husvagnar, men då slipper man nöta på sin egen bil som kanske inte har dragkrok eller är godkänd för att dra en så stor bostad som man vill ha. 

Smidigast är de så kallade "plåtisarna" som bygger på kompakta transportbilar. Lätta att köra och parkera. Men de är inte lika luftiga och breda som större husbilar. Påbyggda husbilar har förarhytten från en mindre lastbil och ett större hus bakom. Fördelen kan vara lägre vindbrus men sikten framåt från de bakre regionerna blir också sämre. Kommunikationen mellan förare och bodel är bäst i en så kallad integrerad husbil som även känns lyxigast.

I utrustningen för husbilshyran inkluderas oftast markis, cykelställ, husgeråd och campingmöbler. Gasol, tältmatta, sängkläder, tvättmedel och kem till toaletten finns oftast att köpa till.

Det bästa med husbilen är friheten att lätt kunna ta sig dit man vill, parkera nästan var som helst, där det är lagligt, och inte minst att det är skönt att åka i en stor husbil jämfört med i ett trångt baksäte. Husbilen är också lättare att köra än husvagnen, men ska man på dagsutflykter följer hela huset med.

Parkera, sätt på kaffet och njut. Satsa inte på för långa dagsetapper, det tar tid att köra och det kan vara smart att åka med sin vanliga bil till en uthyrare som ligger närmast det mål man ska till – då slipper man den långa transporten i husbilen. 

Campingplatser är bekväma men att frikampa ger mer äventyrskänsla, varför inte leta sig till någon liten hamn och sova vid havet?


Vilken husbil är du mest sugen att hyra – här är några exempel

McRent.se

Specialist på hyrbilar, har uthyrningsstationer i Stockholm och Umeå. Fria mil.

Urban Plus Cliff 600 XV

En vecka kostar 15 780:–.

Perfekt bil för två personer, vill man ha en version med fyra sovplatser kostar den cirka 3 000 kronor extra.

Compact Luxury 1 67 S

En vecka kostar 18 920:–.

En integrerad husbil ger lite mer lyxkänsla. Den här har fyra sovplatser.

Family Plus A 68

En kompaktare bil är lättare att parkera och att hitta parkeringsplats till. Sex sängplatser.

En vecka kostar 20 060:-

RentandTravel.se

Upphämtningsplatser i Knivsta, Kristinehamn, Kungälv, Lindome, Löddeköpinge, Norrköping och Örebro. Fria mil.

City – Carabus 600 MQ

Högsäsong juni–augusti, en vecka 14 900:–.

Ett så kallat plåtskåp, en husbil byggd inuti en liten transportbil. Lätt att köra. Tre sovplatser, fyra sittplatser.

 
Family – Carasuite

Högsäsong juni–augusti, en vecka 16 000:–.

En påbyggd husbil som ger mer utrymme än "plåtskåp". Fyra sittplatser och sex sovplatser.

Forsbergs Fritidscenter (Try & Buy)

Finns i Bjuv, Borlänge, Hyssna, Mantorp, Kalmar, Karlstad och Stockholm. 200 mil ingår, därefter 10 kronor per mil. Har du hyrt en husbil här under de senaste året och vill köpa, får du dra av hyresbeloppet, upp till 30 000:–.

Hobby Vantana

Högsäsong 22 juni–31 augusti 12 000:–.

Kompakt och lättkört, men inte lika luftigt och rymligt som påbyggda husbilar. Finns i en mängd utföranden. Pris 549 000–669 000:–.

Hobby Siesta/Optima

Högsäsong 22 juni–31 augusti 15 000:–.

Finns i en mängd utföranden, priser om du vill köpa, 679 000–780 000:–.

Hyra på Blocket

Det finns också privata husbilar att hyra, och priserna kan vara lägre. Kanske kan det bli lite jobbigare om något händer, när man har hyrt av en privatperson och inte av ett företag. Kontrollera och dokumentera alla detaljer noggrant. Vi hittade en fin Niesman för 9 000 kronor per vecka, inklusive 100 fria mil.

Niesmann ARTO 85 E

Högsäsong 9 000:–.


ELLER SKA DU KÖPA?

Niesmann ARTO 85 E, 2018 1 795 000:–

5,5-tons sommarstuga som mäter hela 8,4 meter på längden. Lyx som luftfjädring, hydrauliska stödben, läderklädsel … 177 hk, 428 mil. Skatten är "bara" på 6 473:– per år.

Finns hos Forsbergs i Sollentuna.

Dethleffs 16501 2004, 319 000:–

En halvintegrerad husbil med fyra bäddar, 7,10 meter lång. Dieselfyra med 128 hk. 11 100 mil. Finns hos Forsbergs i Sollentuna.

Niesmann Flair Life 5,9 1996  189 000:–

Över 20 år gammal men fortfarande fin. 5,9 meter lång, 116 dieselhästkrafter, 3 bäddar. 18 700 mil. Finns hos Forsbergs i Karlstad.

 
Adria Twin 2015, 459 000:–

En modern kompakt husbil med plats för två personer. Dieselmotor på 131 hk, 6 meter, 6 000 mil. Finns hos Forsbergs i Kalmar.

Laika Peugeot 1988 89 000:–

Spartanskt men trots allt ett rullande hem med toalett, dusch, två bäddar och kök. 77 bensinhästkrafter. 15 000 mil. Finns hos Forsbergs i Borlänge.

 

11 SAKER ATT TÄNKA PÅ INFÖR HYRRESAN

• Hur många ska bo i fritidsfordonet, alltså hur många sovplatser behövs? Vilken typ av bädd önskas: dubbelbädd, enkelbäddar eller kanske våningssäng?

• Leta på internet och jämför såväl utbud som priser.

• Kontrollera att ni som ska köra har rätt körkortsbehörighet. Hur tungt får fordonet vara för era B-körkort och hur tung husvagn får er personbil dra? Kolla personbilens registreringsbevis eller googla på "Släpvagnskalkylatorn". Ett vanligt B-körkort räcker för att köra husbilar som väger upp till 3 500 kilo. 

• Kontakta ert försäkringsbolag och kolla vad som gäller vid exempelvis stöld av lösegendom. Behövs det en tilläggsförsäkring? Vissa bolag ger ersättning upp till 200 000 kronor, andra försäkringar ger inget vid stöld av egendom. För husbilar måste det finnas en speciell försäkring som täcker uthyrning, det gäller även vid privat uthyrning. Utan den gäller inte försäkringen. Kontrollera även om semesteravbrott ingår i försäkringen.

• Be att få en noggrann genomgång av hur gasolreglage, kontrollpanel, vattenpåfyllning och latrintömning fungerar. Tänk på att specialanpassat papper och kem används till toan.

• Ta inte med för mycket och för tung packning då utrymmet ofta är mycket begränsat. 

• Vid hyra av husbil – memorera dess höjd. Det är inte alltid "högt till tak" vid broar och viadukter i mindre orter.

• Förlita er inte till 100 procent på backkameran. En passagerare får gärna gå ut och titta medan föraren backar.

• Tänk på att de flesta knapparna sitter på barnvänlig höjd i bodelen. Håll extra koll på spis-, ugns- och värmereglagen.

• Om ni är det minsta misstänksamma, kontakta Konsumentverket (konsumentverket.se) för eventuella frågor eller Upplysningscentralen (uc.se) för att kontrollera om uthyrarens verksamhet är laglig.

• Kontrollera hur många bältade sittplatser husbilen har.