Prylar: Riktig simulering och mer muller

En riktig simulator för över miljonen eller en ljudanläggning för knappa miljonen? Detta och mer i denna omgång av Prylkoll.

Tipsa oss!

Har du någon pryl som du är nyfiken på? Mejla: redaktionen@automotorsport.se


Riktig simulering

"De flesta simulatorer som används i motorsport är inte mer än karuseller." De orden kommer från Cranfields professor Ian Poll. Men deras nya simulator för hemmabruk är på en ny nivå, menar han. Den rör sig på sex olika sätt, för att lura hjärnan att den upplever riktiga G-krafter. Cranfield Aerospace har tidigare levererat simulatorer för att träna både stridspiloter och F1-förare, så de borde veta vad de gör. Synd bara att systemet kostar lika mycket som en riktig sportbil.

• Läs mer: cranfieldaerospace.com • Pris: Ca 1,3 miljoner kr.


Ännu mer muller

Slovenska Akrapovič kallar sig gärna för världens främsta tillverkare av avgassystem i titan. Vi har ingen anledning att tvivla på detta – sedan de breddade sitt motorcykelsortiment till att även innefatta bilar år 2008 har de tagit världen med storm med sina välljudande puffror. Deras senaste system är specialbyggt för Audis monstersuv RSQ8, och ger förutom bättre ljud även ett tiotal extra hästkrafter. 

Pean Sweden är svensk återförsäljare.

• Läs mer: peansweden.com • Pris: Från ca 66 000 kr plus moms.


Aussie rules

Den australiska superbilstillverkaren Brabham och deras landsmän på Kyron Audio har inlett ett samarbete för att visa världen att Australien kan. Det betyder att den som köper Brabhams racingbil BT62 kan få Kyrons Kronossystem, som många anser vara världens bästa hi-fi-anläggning, i färger som matchar bilen. Ljudanläggningen är på många sätt lika extrem som bilen, både i prestanda, design och pris. Men har man råd att lägga ett tiotal miljoner på en bil är någon miljon extra för en ljudanläggning kanske inte hela världen.

• Läs mer: kyronaudio.com.au • Pris: Kyron Kronos kostar från ca 717 000 kr.


Mota höstmörkret

Dina standardstrålkastare har mer att ge än du tror. 150 procent mer, för att vara exakt. Tungsrams nya Megalight halogenlampa levererar ett vitt ljus som de menar lyser upp vägen 1,5 gånger bättre än en traditionell lampa. Det fixar de bland annat med optimerad glödtrådsdesign, en speciell beläggning och genom att fylla lampan fylla  med xenongas.

• Läs mer: automotive.tungsram.com • Pris: ca 495 kr per par.


Ur vägen

Danska REC är en udda klocktillverkare. Alla deras klockor innehåller nämligen delar från klassiska bilar, vilket ger varje urtavla ett unikt utseende, och en historia att berätta. Den 1 oktober släpper de två nya modeller i en serie kallad RNR – No Road Required. De har urtavlor tillverkade av delar från "två av de mest ikoniska Land Roverbilarna någonsin" – en Defender från 2003, och en Series III från 1981. Båda bilarna har en egen unik historia.

• Läs mer: recwatches.com • Pris: Ca 15 000 kr.