Alrik Söderlind: El-latsbrev

EU:s utsläppsregler för nya bilar är inte långt ifrån avlatsbreven. Klarar du inte kraven får du böta, men det finns spännande variabler och för oss bilköpare kommer det att betyda klippchans i slutet av året.

Avlatsbrev är ett briljant påfund. Sätt upp regler som man vet kommer att brytas, sälj sedan syndernas förlåtelse. Folket kan alltså "synda" och ha gott samvete och kyrkan får in sina pengar. Alla är nöjda och glada. 

EU:s utsläppsregler för nya bilar är inte långt ifrån avlatsbreven. Klarar du inte kraven får du böta, men det finns spännande variabler och för oss bilköpare kommer det att betyda klippchans i slutet av året.

I EU-versionens avlatsbrev kan laglydiga sälja sina goda gärningar (låga utsläpp) till lagbrytarna för en valfri summa som givetvis är lägre än bötesbeloppet.

Det är som om den som aldrig säger fula ord skulle kunna sälja sina osvurna ord billigt till den som svär som en borstbindare. Skulle prästerna vara nöjda med den lösningen?

I bilarnas värld multipliceras dessutom riktigt goda gärningar med två (elbilar och laddhybrider under 50 g/km räknas som två bilar) och de fem procenten som släpper ut mest räknas inte alls! Det är som att de bilarnas utsläpp aldrig kommer att äga rum. Bygger man dessutom extra tunga bilar är det en förmildrande omständighet – självklart ska man få släppa ut mer då. De som svär mest får rabatt på svärandet …

Billobbyn har förhandlat framgångsrikt och några företag har argumenterat för "coronarabatter" – avdrag på grund av den svåra ekonomiska situationen. Men så blev det inte – med panik som resultat.

Just nu är det därför högsäsong för "utsläppsrätter". Årsskiftet närmar sig och det gäller att kunna presentera ett godkänt snittutsläpp. 

Ford räknade med att klara sina mål och hade sattsat allt på ett kort: laddhybridversionen av Kuga. Men när man fick problem med batterierna skar det sig. Volvo/Polestrar som ligger en bra bit under sin "syndarkvot" slår därför ihop sig med Ford mot en kompensation på uppemot 400 miljoner kronor. Volvo ska investera pengarna i grön teknik och blir alltså i teorin en ännu svårare konkurrent till Ford och alla andra.

Helelektriska Tesla är branschens ängel, och sägs tjäna 1,5 miljarder dollar genom att räkna ihop sina utsläpp med Fiat/Chrysler och nu även Honda. Toyota "hjälper" för övrigt Mazda.

VW:s utsläppskalkyler såg bra ut men så visade det sig att programvaran i ID.3 buggade med sämre försäljning än beräknat som resultat. Tiguan laddhybrid känns också försenad. Nu reserverar man ett antal miljarder till böter. För att få lite perspektiv på summorna var VW-gruppens totala vinst cirka 40 miljarder i fjol, det är alltså inte småpengar. 

Jaguar Land Rover lyckades inte får ner utsläppsvärdena för några av sina laddhybrider till under 50 gram och har därför tvingats avsätta någon miljard till böter. Samtidigt har Renault/Nissan gått ut och sagt att de gärna hjälper behövande mot rimlig ersättning – kanske Mercedes?.

Vad är smartast, att köpa billigare "utsläppsrätter" av en konkurrent eller att betala fulla böter till EU?

Strategiskt står de också inför ett annat ett dilemma: Är det smartast att rabattera elektrifierade bilar hårt under årets sista veckor för att minska böterna? Registrera in dem bara, oavsett om programvaran är okej eller inte …

Men bygg inte för många elbilar, snittutsläppet som registreras nu kommer att påverka märkets kommande mål. Är du överambitiös nu blir det tuffare krav framöver. Snacka om elbilshämmande regelverk! 

Försäljningen av laddhybrider och elbilar har tredubblats under 2020 och snittutsläppen går äntligen ner. Men det som verkligen förvånar mig är två ting: Hur kan gigantiska företag missa så grovt när det gäller att ta fram elektrifierade bilar och hur kommer det sig att man inte klarar av tekniken?

Det är som om man levt i förnekelse. "Det kommer inte hända." Eller handlar det om övermod? "Skulle inte vi fixa det som Tesla gjort under tio år!"

En sak är helt klar, de flesta tillverkare skulle inte ha gett sig in i elbilsbranschen utan hot om böter. Så mycket mer tjänar man alltså på bilar med förbränningsmotorer. Och: Så lite har man trott på omställningen.

Mitt bästa bilköpartips är just nu att hålla koll efter bra klipp på elbilar – de kommer, lika säkert som avlatsbrev i bilbranschen!

Alrik Söderlind, chefredaktör