Egentligen är vi fruktansvärt bortskämda, åtminstone när det gäller ljusteknik. Strålkastaren är ju som bekant det viktigaste assistanssystemet när det är mörkt och eftersom vi nästan uteslutande testar nya bilar är top-of-the-line-strålkastare vardagsmat för oss. Det gäller för alla bilklasser eftersom det knappt finns någon tillverkare som lånar ut bilarna till oss utan att ha den senaste (och dyraste) strålkastartekniken ombord.
Även de flesta kompaktbilar belyser numera vägen framför med hjälp av LED-teknik som förr var förbehållen endast större och dyrare modeller. Dessvärre envisas en del tillverkare fortfarande med halogensystem som i jämförelse är som stearinljus, oavsett hur välgjorda de är.
En perfekt anledning alltså att testa ett knippe bilar och se hur bra deras ljuskällor är. Här hittar vi det mesta i strålkastarväg, från halogenteknik och adaptiva Matrixstrålkastare till laserljus. Audi e-tron S Sportback har Audis splitternya digitala LED-Matrixstrålkastare. Huvudkonkurrenten Mercedes har hittills erbjudit ett liknande system till sina Maybachmodeller men tekniken har även hittat till nya S-klass.
Vi börjar med BMW X5 som har kryddat sina adaptiva, alltså svängbara, LED-moduler med laserljus. För att skydda medtrafikanterna aktiveras laserljuset först i hastigheter över 60 km/h och enbart om vägen har varit utan mötande trafikanter ett tag. Allt för att inte blända trafiken eftersom Marellisystemet verkligen gör natten till dag.
Plötsligt ser man tydliga konturer av träd och dylikt, även en halv kilometer bort där man annars bara kan ana något i mörkret. I framtiden tänker BMW satsa mer på Matrix-LED med ännu starkare understöd av laserljus, men redan nu övertygar X5:ans ljusstarka strålkastare som svänger förbi hinder istället för att blända dem. Förutom systemets något hektiska styrning är ljusbilden extremt bra.
Även Porsche Cayenne med sina 84-pixel-LED-strålkastare vet hur man lyser upp vägen. Systemet förlitar sig till kameror för att inte blända mötande trafik och lysa upp trafikskyltar som kan störa föraren. Dessutom belyser systemet områdena vid sidan om skyltarna och medtrafikanterna för att öka synligheten. Som alla suvar profiterar Cayenne på sina stora och högt placerade strålkastare för optimal belysning.
Den fördelen har man även i Dacia Duster som dock enbart har halogenstrålkastare. Jämfört med den LED-försedda konkurrensen känns ljusbilden futtig och gul, även om Duster anstränger sig för att göra sitt bästa. Ljuskäglan når inte alltför långt men känns behaglig och adekvat, framför allt när helljuset är påslaget. Några konkurrenter tenderar då att belysa vissa områden för mycket medan andra lämnas i mörker.
Volvo XC60 lyser dock upp det mesta. Precis som för rivalerna är kuperade områden med kullar, sänkor, krön och svängar inget problem. Svenskens ljusstarka strålkastare leder ljuset dit där det behövs.
Ford å andra sidan går sin egen väg. Istället för att använda sig av GPS-data för att styra ljuskäglan som många konkurrenter, förlitar sig Focus på kameran som läser av trafikskyltarna (exempelvis inför korsningar och cirkulationsplatser) och anpassar LED-systemet därefter.
Mercedes A-klass belyser omgivningen med högupplösta 84-pixel-LED-strålkastare som på Mercedesspråk kallas Multibeam. Hinder bländas av effektivt genom spalter i ljusbilden och styrningen fungerar utmärkt i alla situationer, även vid korsningar och rondeller.
Audin då? Jo, det komplicerade och svindyra digitala Matrixsystemet får ett alldeles eget kapitel längre fram i artikeln.
BMW X5


För 22 500 kronor kan du utrusta din BMW X5 med LED-moduler och laserljus. Ljuskäglan når då upp till 500 meter och förvandlar även det mörkaste mörker till dagsljus. Nästan. Ljusbilden är aningen fläckig och inte homogen.
Systemet är dock något hektiskt. Utsnitten i ljusbilden är exakta och små, undviker trafikskyltar och medtrafikanter. Bländningsrisken är nästan obefintlig.
Extremt ljusstark och bred ljusbild med superlång räckvidd och fin anpassning. Dock inte helt homogen.

MERCEDES A-KLASS


Kompaktbilens Multibeam-LED-strålkastare kostar 4 800 kronor extra men erbjuder i gengäld bättre räckvidd, synliga LED-spalter och en homogen ljusbild med ett något gult sken. Systemet jobbar lugnt men något fördröjt med stora utsnitt som är öppna länge. Bländningsrisken är obefintlig.
Välgjort, homogent och konservativt Matrixljus med bra räckvidd.
FORD FOCUS


Beroende på utrustningsnivå kostar Fords adaptiva och bländningsfria LED-strålkastare mellan 5 500 (Sweden Performance Edition) och 14 000 kronor (resterande utrustningsnivåer).
Systemet bygger på kameraövervakning, men ljusstyrkan och räckvidden når inte upp till konkurrenternas system. Homogen ljusbild med jämn färg och avslappnad styrning som dock mest påminner om en helljusassistans utan Matrixfunktion.
Ospektakulärt system med medioker räckvidd, men med jämn ljusbild och lugn styrning.
DACIA DUSTER


Det är endast ljussignaturen som använder sig av LED-teknik, resten nöjer sig med en billigare halogenlösning. Tack vare storleken på strålkastarna och deras höjd är ljusförhållandet trots allt hyfsat.
Ljusbilden är homogen och något gulaktig, räckvidden är endast medelmåttig. Helljusläget är välgjort med lång och bred ljuskägla.
Bra halogensystem som dock inte kan hänga med den LED-försedda konkurrensen.
PORSCHE CAYENNE


LED-Matrixstrålkastare med Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS Plus) finns på tillvalslistan från 20 400 kronor.
Systemet är ljusstarkt och homogent, koncentrerar sig främst på den egna körfilen och missar att dimma ljuset vid en hel del skyltar. Över lag jobbar styrningen förutseende och lugnt.
Ljusstarkt och homogent, missar dock att blända av en del trafikskyltar.
VOLVO XC60


Tors hammare belyser vägen adaptivt för 4 900 kronor (ljuspaket inklusive interiör stämningsbelysning) och bjuder på en ljusstark och homogen ljusbild med riktigt bra räckvidd.
Matrixstyrningen reagerar bitvis hektiskt men undviker tack vare sina stora utsnitt att blända trafikanter i motsatt riktning.
Homogen ljusbild med bra räckvidd och angenäm färg, men reagerar inte alltid situationsanpassat.
AUDI E-TRON SPORTBACK


Vid sidan om sina suveräna Matrix LED-strålkastare för 18 200 kronor (standard är LED som kan uppgraderas i efterhand) erbjuder Audi numera även digitala Matrix-LED-strålkastare för e-tron för svindlande 56 400 kronor. Ja, du läste rätt.
Förutom vrålhäftiga ljuseffekter när bilen står stilla (coming home- och leaving home-funktioner), förutseende filbelysning och orienteringshjälp (speciellt lämpligt vid vägarbeten, där filerna inte alltid är självklara) samt en ”ljusmatta” framför bilen är det först och främst systemets basfunktioner som övertygar. Den dynamiska anpassningen vid växlande topografi, i kurvor samt för trafikskyltar och andra trafikanter sköts mjukt och med kirurgisk precision.
Samtidigt levererar systemet en ljusstark och homogen ljusbild utan större skuggor och i en angenäm, inte alltför vit färg. Risken att blända andra trafikanter är obefintlig.
Om man verkligen behöver alla (visserligen häftiga) extrafunktioner är en smaksak. ”Ljusmattan” framför bilen och den optiska filmarkeringen känns ovana, men över lag är systemstyrningen i en klass för sig. Ingen annan fördelar ljuset bättre, snabbare eller med mer finkänslighet. Det garanterar säker och stressbefriad körning i mörker.


DIGITAL-MATRIX-LED
Mer än 1,3 miljoner mikrospeglar delar Audis LED-ljus i lika många pixlar. Det möjliggör avancerade projiceringar på vägen, men även en suverän styrning och systemreaktion som sker nästan omärkbart.

Digitala strålkastarsystem måste inte tvunget vara mer ljusstarka än andra system men de fördelar å andra sidan ljuset bättre.
Bakom bragden står ett speciellt chip som kallas DMD (Digital Micromirror Device) vars mikrospeglar med en storlek av blott några hundradels millimeter kan justeras upp till 500 gånger per sekund med hjälp av elektrostatiska fält. Beroende på situation leds ljuset antingen framåt på vägen eller till en absorptionsmodul för att undvika bländningsrisken.
Rent teoretiskt skulle man kunna projicera filmer på asfalten, men som tur är nöjer sig Audi med häftiga effekter när bilen står stilla, markerar den aktuella körfilen eller anpassar ljuskäglan till både den statiska och den dynamiska omgivningen.


LED-GARDINER? INTE NU LÄNGRE!
Strålkastarsystemens ljusstyrka och funktionsomfång är självklart reglerade med hjälp av föreskrifter och lagar. Inom dessa ramar lyckas tillverkarna dock utveckla allt effektivare system.

När de första Matrix-LED-systemen var nya och aktuella var ljusregleringen allt annat än diskret. Den adaptiva ljusbilden som tog hänsyn till trafikskyltar och medtrafikanter påminde mest om en ljusgardin som öppnades och stängdes för jämnan. Det var ansträngande för ljusdioderna och framför allt för föraren.
Nya system hanterar det betydligt bättre: anpassningen till topografin och för bländningsfritt helljus är visserligen fortfarande förnimbara hos de flesta Multibeam- och Matrixsystem, men fungerar allt bättre och alltmer diskret.
Tidigare system drogs med fläckar och missfärgningar i ljusbilden (regnbågseffekten), i nya system är dessa problem ur världen. Räckvidd och precision imponerar, oavsett om det gäller kompakt- eller suvklassen. Även de flesta småbilar erbjuds med toppsystem som tillval.
Hur framtiden ser ut visar laserljus och digitala system redan nu. De (snordyra) digitala systemen kan dimma en minimal yta med endast 2,5 centimeters bredd 100 meter framför bilen. Som jämförelse är den ytan massiva 1,8 x 2,4 meter med dagens 84-pixelsystem.
