Prylkollen: Förbättra bromsarna på din Volvo!

Vi fortsätter att klämma och känna på prylar. Denna gång har vi produkter som bevarar glansen och som dämpar vibrationer.

Tipsa oss!

Har du någon pryl som du är nyfiken på? Mejla: joakim.dyredand@automotorsport.se


Volvohejdare

Trots att tyska Heico Sportiv uteslutande har arbetat med tuningprodukter för Volvo sedan 1995 är märket relativt okänt i Sverige. Deras senaste tillskott är ett 6-kolvs bromssystem för S60, V60, XC60, S90, V90 och XC90. De blå bromsoken sänker den ofjädrade vikten med 2,5 kg jämfört med Polestars ok – per hjul.

Vid ett test med en fulltankad V60 T6 Recharge blev bromssträckan 33,3 meter (1,36 G) från 100 km/h jämfört med 37,8 meter (1,33 G) för originalbromsarna.     

Läs mer: heicosportiv.dePris: Ca 62 800 kr


Vibrationsdämpande

Tryckluftsborr är inte ett verktyg vi rekommenderar till bilrenovering, men arbetsredskapet kan komma väl till pass vid en garagerenovering. De aggressiva vibrationerna kan till viss del dämpas med rätt handskar, och nyligen vann Tegera 9180 ett test mot 24 andra vibrationsdämpande handskar.

En del av hemligheten är skummaterialet Vibrothan som finns i handflatan. Greppytorna består av lika exotiska Microthan för bästa grepp.

Läs mer: ejendals.com • Pris: Ca 550 kr


Både där och där

Mekanikerns bästa vän, WD-40, är en multispray som driver ut fukt, löser rost, rengör, smörjer och skyddar – bland annat. Sedan en tid tillbaka finns sprayflaskan med ett böjbart och flexibelt appliceringsrör som enkelt når svåråtkomliga ställen.

Produkten togs fram i Kalifornien 1953 av tremannaföretaget Rocket Chemical Company. Det tog 40 försök innan de fick fram rätt sammansättning och början av namnet är en förkortning för Water Displacement.

Läs mer: seab.sePris: Ca 180 kr


Ny skepnad

Autavia, ett namn som är en kombination av Automobile och Aviation, var ett ur för instrumentpaneler mellan åren 1933 och 1957. Som kronograf för handleden kom Autavia 1962 och skepnaderna har varit många sedan dess. Nu är det klassiska namnet tillbaka på en 42 mm-boett som bjuds i både stål och brons. Den vridbara bezeln har 60-minutersskala. Urtavlan finns i ett gäng olika färger, alla med rökton (mörkare mot kanterna).

Läs mer: nymansur.comPris: Ca 46 000 kr


Glansbevaring

Med sommaren i antågande ökar generellt ambitionen att hålla bilen glänsande. Sonax Xtreme Ceramic Spray Coating är en långtidsförsegling som du applicerar innan kompisen hunnit utläsa hela produktnamnet. Den skyddar ytan och motverkar att smuts, insekter, salt med mera fastnar – och förenklar därmed tvätt och underhåll.

Kanske har du till och med sett Alrik och Peder använda produkten i vår YouTube-serie Förnuft & Känsla?

Läs mer: cifab.sePris: Ca 400 kr