Prylkollen: Polisens bilar och fint fotarbete

Vi fortsätter att klämma och känna på prylar. Denna gång också en släckare för elektriska bränder.

Tipsa oss!

Har du någon pryl som du är nyfiken på? Mejla: joakim.dyredand@automotorsport.se


Styrmedel

Belgarna Gus och Rod har var sin Porsche 911 från 80-talet. För fem år sedan var Gus på jakt efter en ny ratt, men hittade inte vad han sökte. Ett par månader senare hade killarna startat företaget Tactico och har nu en handfull olika rattmodeller – som även passar andra bilar än 911. Här ser du Eau Rouge med ett djup på rejäla 75 mm. Finns i skinn eller mocka samt med eller utan orange indikator klockan 12.

Läs mer: tactico-ra.comPris: Från ca 2.600 kr


Rappt från ABT

Formentor, en halvö på Spaniens östkust, men också Cupras första helt egna modell sedan separationen från Seat. Nu släpper tyska ABT uppdateringar till VZ 2,0. Man skruvar upp effekt/vrid från 310 hk/400 Nm till 370 hk/450 Nm. I körläget Cupra får VZ ett mer intensivt motorljud, dock endast digitalt skapat i kupén.

För den som önskar äkta vara erbjuds ett rostfritt avgassystem med fyra mattsvarta ändrör med en diameter på hela 102 mm. Iögonfallande och välljudande, menar det bayerska trimhuset, som i Sverige företräds av Svenstigs i Halmstad.

Läs mer: abt-sportsline.comPris: Optimering 29.995 kr, avgassystem 37.185 kr


Bylingens bilar

Idag syns polisbilarna tydligt tack vare reflekterande foliering. Annat var det fram till 50-talet då de var helsvarta. 1958 kom de första svartvita bilarna som kom att kallas fjällkor. Dekordesignen som fick namnet hockeyklubban introducerades 1984.

Om detta och mycket mer kan du läsa i "Svenska Polisbilar – under 1900-talet", skriven av vår motorjournalistkollega Fredrik Nyblad. Ett kapitel berättar om Saab och Volvo i tjänst hos poliskårer runt om i världen, och ett kapitel avhandlar leksakspolisbilar. Nördskoj!

Läs mer: tnf.sePris: 295 kr


Släck rätt

Vi omger oss av allt fler batterier. Det är främst produkter med litiumjonbatterier som ökar och skulle något gå snett gäller det att kunna släcka en brand på rätt sätt.

AVD-brandsläckare baseras på släckmedlet AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion), där mineralet vermikulit är den verksamma beståndsdelen. CGS släpper nu tre nya storlekar på släckarna.

Modellen på två liter räcker för hemelektronik, laddbara verktyg och drönare. För den som har elscooter rekommenderas sex liter och för till exempel elcykel bör modellen på nio liter finnas till hands.

Läs mer: gpbmnordic.sePris: Ca 5.000 kr


Fint fotarbete

Biltillverkarna lägger ner miljarder på att finslipa bilars köregenskaper. Gasrespons, kopplingens dragläge, motståndet i bromspedalen – allt ska kännas perfekt. Och sedan hoppar vissa in i sin entusiastbil med joggingskor med en tjock sula som filtrerar bort precis allt "snack" från pedalerna.

Nej, vad föraren har på fötterna är nästan lika viktigt som ett finstämt chassi. Nästan. Spanska Vandel har i den här medelhöga modellen låtit sig inspireras av en klassisk racingsko. Den smala tån är där, precis som den vid hälen högt uppdragna sulan. Dra åt snörena och säkerhetsbältet – nu kör vi! 

Läs mer: vandel.coPris: Ca 2.800 kr