Alrik: Känsliga åsikter och jobbiga sanningar

Det gamla käbblet om Volvo kontra Saab har nu blivit elbil kontra förbränningsmotor. Argumenten är många, men sällan sanna.

Alrik: Känsliga åsikter och jobbiga sanningar

Detta är ledaren ur auto motor & sport nummer 18/2021.


FRAMhjulsdrift eller BAKhjulsdrift – det var en stor fråga som delade bil-Sverige. Det låter riktigt löjligt nu, men det var allvar, starka känslor och hårda ord. 

Trygga, driftsäkra bakhjulsdrivna Volvo med snäv vändcirkel, överlägsen som dragbil och skojig att sladda med. 

I andra åsiktsringhörnan stod "smarta" Saab med bättre framkomlighet, lägre tillverkningskostnader, överlägsna i snö och med större utrymmen. Framtiden.

Saabentusiasterna talade också om säkerhet och Stig Blomqvist vann rallytävlingar, vilket skulle bevisa att Saab var snabbare än Volvo på hala vägar. Mitt svar på det var – ärligt talat, vilka hjul driver F1-bilar på …

Jag är uppvuxen i en Volvofamilj och min bästa kompis familj körde Saab och våra diskussioner slutade aldrig riktigt bra och argumenten var kanske inte de mest relevanta men man måste ju vinna!

Volvomaffian, med understöd från alla "riktiga" bilmärken som BMW, Mercedes och Porsche ställde ofta frågan: Går du framför eller bakom en skottkärra? Och svaret från Saabgänget var givet: Sätter du hästen framför eller bakom en kärra...

När argumenten tröt kom ofta en klassisk formulering som jag hittat en variant av i en gammal forumtråd: "Framhjulsdrivna bilar är inga riktiga bilar, förutom möjligtvis Volvo 850." Notera den smärtsamma insikten när favoritbilmärket växlat sida.

Så var det då och vi vet hur det gick. Vardagsbilar fick framhjulsdrift medan motorstarkare lyx- och sportbilar fick behålla bakhjulsdriften, om de nu inte fick fyrhjulsdrift. Men när det gäller 4WD blev det ingen riktigt högljudd diskussion, förutom säkerhetsaspekten att man kör snabbare men bromsar lika dåligt, eller att de drar mer energi, men det var mer konstateranden än känslomässiga attacker.

I dag har vi en ännu hetare fight mellan de som älskar konventionella förbränningsmotorbilar och de som avgudar elbilar. Vanligt vettigt folk, men också elbilsfanatiker som kan låta som om de var med i en sekt, eller tondöva klimatförnekare. Det blir lätt samma meningslösa käbblande där båda sidor gräver fram "argument" som man ofta vet är halvdåliga, men som ändå känns sköna att dra till med. Här kommer några stycken.

"Staten subventionerar de redan rika med 70.000 kronor per bil!" 

Sanningen: Elbilar är fortfarande så dyra att den totala momsinbetalningen är större för en elbil än för en konventionell bil – trots bonusen på 70.000. En basutrustad VW ID.3 ger staten 66.000 i moms medan Golfen ger 54.000 kronor.

"Fattiga har inte råd att köra elbil."

Sanningen: Det är extremt svårt att ha ett billigare bilägande totalt sett med värdefall, service, reparationer, skatt och inte minst driftkostnad, än att privatleasa en MG ZS för 1.990 kronor per månad. Räkna själv. El är billigt.

"Alla kan köra elbil."

Sanningen: Långt ifrån alla kan ladda hemma eller på jobbet och det blir dyrt att snabbladda. Kör man ofta långa sträckor, kanske med något på dragkroken, är det dessutom riktigt besvärligt. Så i praktiken blir det väldigt svårt eller opraktiskt för många. Det behövs lite entusiasm. 

"Elbilar är inte miljövänliga."

Sanningen: I undersökning efter undersökning blir resultatet numera alltid att elbilen är det bättre valet sett över bilens hela livstid.

"Vi måste skrota alla gamla bilar för att rädda miljön."

Sanningen: Bilar som är byggda har redan släppt ut en hel del koldioxid och det vore miljöslöseri att skrota dessa. Ju äldre bilar blir desto färre mil körs de per år, medan de nya körs längst. Dessutom ökar inblandningen av fossilfritt i bränslet. Skrota bara uttjänta bilar.

"Elbilar är inga riktiga bilar och kommer att döda all motorsport och allt bilintresse!"

Sanningen: Exakt samma sak som hände när framhjulsdriften slog undan marken för bakhjulsdriften, kommer att ske nu. Bruksbilarna blir eldrivna medan vi kommer att fortsätta att köra sportbilar med fantastiska bensinmotorer! Och – på samma vis som det finns skojiga framhjulsdrivna bilar kommer elmotorer att revolutionera körupplevelsen i många sportbilar!

Teknikutvecklingen blir enorm och F1 kommer att låta och vara bakhjulsdrivet även 2040! Var lugn.

Min poäng är inte att vi ska sluta ifrågasätta elbilar – för det ska vi. De kan, måste och kommer att bli mycket bättre, varje år.

Vi ska inte heller se ner på bensinbilar och peka finger åt "miljögrisarna".

Om fem år kommer vi att se tillbaka och tycka att vi ibland var rätt löjliga i vår övertygelse. Men bakhjulsdrift är bäst, eller hur?!