Har bilen några skulder? Så kollar du upp begköpet

PREMIUM När du köper en begagnad bil räcker det inte att kontrollera med ägaren om det finns skulder kopplade till den. Så här undersöker du om bilen har obetalda fordonsrelaterade skulder.
Annons

Sedan 2014 gäller en lag som ska reglera fordonsrelaterade skulder. Lagen kom till på grund av så kallade bilmålvakter – personer som står som ägare till tusentals bilar. Skulderna kopplade till dessa bilar ökade och för att lösa problemen kom lagändringen till. Rent konkret innebär det att den som köper en begagnad bil även får med skulder som tidigare ägare dragit på sig.

”Det är viktigt att kontrollera om bilen har skulder innan köp”, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige (tidigare Motormännens Riksförbund).

Har bilen några skulder? Så kollar du upp begköpet

Köp Bilköpsguiden 2021 här!

Den här artikeln kommer ur Bilköpsguiden 2021.

Du kan köpa tidningen som digital utgåva för 79 kronor eller också blir du prenumerant och får därmed tillgång till alla digitala utgåvor.

I vägtrafikregistret framkommer bara om bilen är belånad i form av ett kreditköp, men det är inte samma sak som att kolla om den har några fordonsrelaterade skulder. För att undersöka detta måste du ta kontakt med Transportstyrelsen och Kronofogden.

Köper du en begagnad bil av en handlare ska du generellt inte behöva oroa dig för att den belastas av skulder. Bilhandlaren borde ha kontrollerat detta, men misstag kan ske och därför bör du själv säkerställa att så är fallet. 

Tänk på 

Vissa skatter och avgifter har en viss eftersläpning innan de registreras. Skattebeslut om trängselskatt fattas inte förrän månaden efter passeringen, och felparkeringsavgifter registreras i vägtrafikregistret först någon vecka efter avgiftens utfärdande. Du kan även be att få ett dagsfärskt utdrag ur trängselskattekontot av den som säljer bilen.

Transportstyrelsen

Be säljaren logga in med e-legitimation på Transportstyrelsens hemsida. Där går det att se om det finns skulder på bilen. Du kan även kontakta Transportstyrelsen: 0771-14 15 16, ange registreringsnumret för att få fordonsdata samt eventuella skulder.

Kronofogden

Skulden kan ha gått vidare till Kronofogden. För att säkerställa att indrivningsärende inte redan har påbörjats behöver du kontrollera även med dem. Kronofogdens kundservice: 0771-73 73 00

Biluppgifter.se

Känns metoderna ovan krångliga och tidskrävande finns det en smidig genväg. Biluppgifter.se tillhandahåller tjänsten Skuldkontroll för 39 kronor. Du beställer den på deras webbplats genom att ange ditt mobilnummer. Observera att telefonnumret måste vara anslutet till Swish, där betalningen sker.

”Över 57 procent av de fordon som kontrolleras genom vår tjänst har en skuld och det genomsnittliga beloppet på en förfallen skuld är 3 828 kronor. En skuld som alltså följer med till nya ägaren”, säger Christian Nilsson på Biluppgifter.se. 

Under 40 kronor för att slippa telefonkö eller använda e-legitimation hos myndigheter känns plötsligt som väl investerade pengar.

Så här säger lagen

Den lag (2014:447) som trädde ikraft den 1 juli 2014 innebär att ett fordon kan tas i anspråk för tidigare ägares obetalda fordonsrelaterade skulder, även om det skett ett ägarbyte och det nu är du som äger fordonet.

Med fordonsrelaterade skulder avses här fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgifter och infrastrukturavgifter. Även förseningsavgifter och avgifter hos Kronofogden omfattas. 

Om skulder och kostnader hos Kronofogden betalas får du behålla bilen, men det riskerar att bli dyrare än du hade planerat.

Annons
Annons
Rulla till toppen