Lista: Alla bilnyheter 2022!

På programmet för 2022 står inte mindre än 120 nyheter i samtliga klasser. Vi har samlat ihop de viktigaste.
Annons

Lista: Alla bilnyheter 2022!

ALFA ROMEO Tonale

I maj får den lilla Alfafamiljen äntligen ett viktigt tillskott. För närvarande säljer den italienska biltillverkaren endast mellanklassedanen Giulia och suven Stelvio som båda är cirka 4,70 meter långa och bygger på samma plattform med antingen bak- eller fyrhjulsdrift.

Den nya kompaktsuven är däremot knappt längre än Giulietta (4,35 meter), som fortfarande säljs i ett antal länder, men cirka tio centimeter högre. Chassi- och drivlinekomponenterna kommer från den amerikanska grenen av Stellantiskoncernen. Många delar används nämligen redan i Jeep Compass.

Vid sidan om dieselmotorer kan vi även vänta oss en rad bensindrivna alternativ där de allra starkaste kommer som laddhybrid och med fyrhjulsdrift.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

AUDI A8

I början av året revideras märkets flaggskepp framtill (digitala Matrix-LED-strålkastare med högupplöst mikrospegelteknik) men även i aktern, med nya OLED-ljus. Man har dessutom passat på att aktualisera assistans- och infotainment-utrustningen.

Motorutbudet med sexcylindriga dieselmotorer, sex- och åttacylindriga bensinalternativ och hybriddrivlina lämnas däremot orört. För den kinesiska marknaden kan vi vänta oss en superlyxig långversion.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

BMW 2-SERIE Active Tourer

I april startar nyupplagan av kompakta 2-serie AT som bygger på den framhjulsdrivna arkitekturen UKL II där golvet numera ger plats för ett 16,3 kWh-batteri istället för den utgående modellens 10,0 kWh. Parallellt med den elektriska räckvidden (8 mil) växer även bränsletankens volym från dagens futtiga 36 till mer användbara 47 liter.

Karossen växer inte lika mycket, tre centimeter på längden och två både på bredden och höjden för att vara exakt, men bjuder som femsitsig variant på en lastvolym mellan 406 och 470 liter beroende på drivlina. Den elektriska bagageluckan och det ställbara baksätet ingår alltid.

Förarmiljön domineras av en stor, välvd skärm som flätar samman de digitala instrumenten med infotainmentskärmen. Den samt bilens kompletta elektronikstruktur härstammar för övrigt från iX.

Motorutbudet sträcker sig från trecylindriga bensinmotorer med 136 hk i 218i till en fyrcylindrig laddhybrid med en systemeffekt på 326 hk i 230e xDrive. Samtliga motorer kombineras endast med en sjustegad dubbelkopplingslåda.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

BMW M3 Touring

I slutet av 2022 är Audi RS 4 Avant och Mercedes C63 T inte längre ensamma i prestandakombiklassen. För första gången kommer BMW M3 även i kombiutförande och precis som i sedanen gömmer sig här en sexcylindrig motor med dubbla turbo bakom bävernyllet. I kombiform är det dock alltid Competitionmodellen som gäller, alltså 510 hk samt fyrhjulsdrift och åttastegad automatlåda.

Medan frontpartiet är en exakt replika av sedanmodellens kommer akterpartiet från den vanliga kombin vilket innebär att de bakre, breddade hjulhusen och chassijusteringen är nya. Touringmodellen får naturligtvis också ta del av det senaste infotainmentsystemet.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

BMW X1

Revolutionen från modellens senaste generationsväxling 2015 med trecylindrig instegsmotor och framhjulsdriven plattform har knappast skadat tillverkarens minsta suv.

När generation tre står hos handlarna i november är det dock snarare en försiktig evolution som väntar oss. Tekniskt sett liknar uppgraderingarna (UKL II-plattform och elektronikarkitektur från iX) de hos 2-serie Active Tourer och även motorutbudet med överladdade tre- och fyrcylindriga motorer plus laddhybrider är praktiskt taget identiskt.

Dubbelkopplingslådan med minimala växelväljare hör alltid till grundutrustningen, fyrhjulsdrift finns dock enbart till de starkare motorerna. Nya X2 kommer först 2023.

Lista: Alla bilnyheter 2022!
ALRIK SÖDERLIND:

”Det mest ’surt sa räven’ jag hört på länge…

2022 års mest spännande bilar för oss svenskar är självklart nya Volvo XC90-ersättaren Embla (?) och Polestar 3. Hoppas tekniken imponerar lika mycket som formerna – men beslutet att bygga en ren elbil togs för hela fem år sedan, så man har haft tid.

Jämfört med de tre tyska premiumtillverkarna satsar Volvo tveklöst hårdast på hög andel elbilar, vilket är smart. Alla resurser i en riktning sparar pengar och ingenjörstid. Polestar jämför sig kaxigt nog med Porsche och då jäklar gäller det att leverera – och varför inte? Volvo/Polestar kan bygga bra chassin, har starka elmotorer, kan design och byggkvalitet. Återstår snabb laddning, låg förbrukning och lång räckvidd – hänger man med där? Och så har vi det där med laddnätverk. På Dagens Industris Mobilitetsdag i december bjöd Polestars hållbarhetschef Fredrika Klarén på det mest ”surt sade räven” jag hört på länge, som inte bådar gott.

”Teslas laddnätverk bromsar elbilsutvecklingen eftersom de exkluderar vissa elbilsägare. Det är inte bra om enskilda biltillverkare har egna nätverk.”

Ursäkta. Teslaägarna älskar sitt nätverk. Porsche ska bygga ett litet exklusivt nät för sina kunder, kanske också Audi. NIO har batteribytarstationer – DET är konkurrensfördelar som kan få en att välja ett speciellt premiummärke. Kom igen och satsa även där!

Lista: Alla bilnyheter 2022!

CITROËN C5 X

Till skillnad från föregångaren, som fanns både i sedan- och kombiutförande, kommer nya C5 med tillägget X enbart i crossoverform. Tack vare hög markfrigång ska den franska modellen, som är 481 cm lång och byggs i Kina, även klara sig fint på vägar av tveksam kvalitet.

En stor bagagelucka öppnar till ett ordentligt lastutrymme som sväljer mellan 545 och 1 640 liter medan panoramataket ger det rymliga kupéutrymmet en luftigare känsla. Bakom den markerade fronten med smala LED-strålkastare gömmer sig antingen en 1,2-liters trecylindrig motor med 130 hk eller en laddhybrid med 225 hk och en elektrisk räckvidd på drygt 50 km.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

DACIA Jogger

När den rustika skjutdörrsmodellen Dokker lämnar jordelivet ersätts den av nya Jogger som återigen följer samma koncept som första generationen Logan MCW.

Nykomlingen bygger på samma arkitektur som Sandero men är istället en 46 cm längre kombiversion med högre tak och upprätt bagagelucka som sväljer antingen en tredje sätesrad eller upp till 1 819 liter. På motorsidan står två trecylindriga bensinmotorer till buds.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

FIAT Ulysse

Vi känner igen namnet, vi känner igen konceptet. Även i sin tredje generation är storfamiljsfraktaren och byggföretagsfavoriten utvecklad i samarbete med PSA-koncernen och egentligen inte mycket mer än en Citroën Spacetourer eller Peugeot Traveller med märkesspecifik optik. Personbilsvarianten rymmer sex till nio passagerare och har ett motorutbud med dieslar och elektriska alternativ.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

FORD Fiesta

Februari 2022 bjuder på en faceliftad Fiesta med högre front, smalare LED-strålkastare (standard, med Matrixfunktion som tillval) och en utökning av assistanssystemen. Instegsmodellen klarar sig med 75-hästarsmotor medan toppversionen ST får 200 hk och 320 Nm.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

FORD Tourneo Connect

Nyupplagan av hantverkarnas och storfamiljernas favorit har utvecklats i samarbete med Volkswagen och är därmed nära besläktad med VW Caddy. Det innebär att även Tourneo finns i två olika längder, har dubbla skjutdörrar bak och även finns i en sjusitsig konfiguration.

Vid sidan om en 1,5-liters bensinmotor med 114 hk erbjuds också två dieselalternativ med antingen 102 eller 122 hk. Den starkaste motorvarianten går dessutom att få med fyrhjulsdrift.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

GENESIS GV60

Den kompakta crossovermodellen från det sydkoreanska lyxmärket Genesis bygger på Hyundaikoncernens elektriska E-GMP-plattform som bland annat bjuder på 800-volts snabbladdningsteknik. Den fyrhjulsdrivna toppversionen kommer med dubbla 160 kW-motorer och adaptiva dämpare samt ett omfattande service- och garantipaket.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

HONDA HR-V

Trots att den mindre suven från den japanska tillverkaren inte är större än sin föregångare är det dock framför allt prislappen som växer ordentligt. Från 207 000 kronor som årets modell kostar till 299 000 kronor för att vara mer exakt. Man får dock samtidigt betydligt mer utrustning (LED-strålkastare, adaptiv farthållare, klimatautomat), och en hybriddrivlina. Förbrukning enligt WLTP-cykeln? 5,4 l/100 km.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

JEEP Grand Cherokee

Den något större (4,91 meter) nyupplagan finns hos handlarna från och med april enbart bestyckad med laddhybriddrivlina. Kombinationen av en tvåliters bensinmotor och en elmotor ger en systemeffekt på 375 hk och en elektrisk räckvidd på runt 4 mil. Markfrigången kan höjas till 287 mm tack vare luftfjädringen. Åttacylindriga motorer finns inte längre på den europeiska marknaden.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

KIA Sportage

Redan i början av året dyker den femte generationen av Sportage upp hos handlarna. Den kompakta storsäljaren växer till 4,52 meters längd och bagagevolymen anges till mellan 591 och 1 780 liter. Likt systerbilen Hyundai Tucson består motorutbudet av två dieselmotorer samt av ladd- och mildhybrider med ett effektspektrum mellan 150 och 265 hk.

Lista: Alla bilnyheter 2022!
JOHN ARGELANDER:

”Man vet inte åt vilket håll, men satsar ändå. Kul!”

Det märks tydligt att vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte just nu. Å ena sidan kommer det mängder av elbilar, samtidigt som det anländer förbränningsbilar i vanlig takt – eller i alla fall nästan. Förklaringen är såklart att olika länder kommit olika långt i den här omställningen.

Personligen gläds jag av att det fortsätter att presenteras en hel mängd nya bilmodeller, det tyder på tongångarna är positiva hos tillverkarna, även om de inte riktigt har bestämt sig vad bilarna ska drivas av framöver.

En favorit är Citroën C5 X som kan bli en riktigt fin bil för Sverige, där vi gillar lite tuffare kombimodeller som klarar av vårt sargade vägnät. Dessutom tycker jag att den ser jättefrän ut – och det var ett tag sedan när det gäller Citroëns bilar. Laddhybriddrivlinan blir mitt självklara val där.

Sedan måste jag erkänna att nya Jeep Grand Cherokee slår an en sträng hos mig. Laddhybrid, 375 hästar (låt gå för att det inte finns någon V8) och markfrigång på nästan 30 cm! Känns som en bil som klarar det mesta, och sådana är jag väldigt svag för.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

RANGE ROVER

Nya Range Rover gör inte mycket väsen av sig. Designen följer föregångarens och tillverkaren lovar 24 procent lägre ljudnivå, en styrande bakaxel med ett maximalt rattutslag på 7,3 grader, två laddhybrider med upp till 10 mil elektrisk räckvidd och därtill tre diesel- och två bensinalternativ.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

MERCEDES EQE

Den 4,95 meter långa sedanen startar först som EQE 350 med 215 kW och en WLTP-räckvidd på upp till 66 mil. Man planerar även fyrhjulsdrivna varianter och en EQE 450 med 245 kW samt en AMG EQE 53 med 400 kW. Det enda som stör det lyckade konceptet? Den orimligt minimala bagageluckan som döljer ett lastutrymme på 430 liter.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

MERCEDES AMG SL

Mercedes SL 55 är tillbaka och precis som den smått legendariska AMG-varianten ur R 230-serien lämnar även motorn i barnbarnet 476 hk. Vi kan naturligtvis vänta oss betydligt kraftfullare motoriseringar, även om en redan finns med i utbudet: SL 63 med dubbelturbomatad V8 med 585 hk. Gemensamt för alla är fyrhjulsdrift, tygtak, ett baksäte samt 150 kg extra på vågen.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

MERCEDES GLC

Nu är det även dags för suvutförandet av senaste C-klass i form av nya GLC vilket innebär fyrcylindriga diesel- och bensinmotorer samt laddhybrider med upp till 10 mil elektrisk räckvidd utan reducerad lastvolym.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

PEUGEOT 308 SW

För att över huvud taget kunna utmana den mäktiga VW-koncernen finns den franska kombimodellen tillgänglig med två laddhybridvarianter med antingen 180 eller 225 hk. Den elektriska räckvidden anges till cirka 6 mil.

Lista: Alla bilnyheter 2022!
JOHN ERIKSSON:

”Många nya laddbara modeller, men…”

… biltillverkarna fortsätter samtidigt att spotta ur sig en stor mängd förbränningsmotorbilar. Om vi zoomar ut och tittar bortom vår svenska bubbla kan man konstatera att omställningen till elektrifierat inte går lika snabbt i ett större perspektiv som den gör här i Sverige. Vi ligger faktiskt i framkant. I november var hela 54 procent av alla nyregistrerade bilar just laddbara, och 26 procent av de totala registreringarna var helt elektriska. Säga vad man vill om Bonus-malus, men systemet har verkligen haft önskad effekt.

Om vi zoomar tillbaka in i vår svenska bubbla kan jag därför också konstatera att utbyggnaden av offentlig laddinfrastruktur måste gå mycket snabbare. Jag har sagt det förr: Staten behöver gå in och ta ansvar för att utbyggnaden kommer igång i högre takt. De kan inte lämna över hela det ansvaret till den privata sektorn. Kommuner behöver också ta ett mer aktivt ansvar i frågan.

Bland nyheterna 2022 finns två jag tycker är extra roliga: BMW M3 Touring och VW ID.Buzz. Jag gillar motorstarka kombibilar och retrodesignen på ID.Buzz är galet läcker i mina ögon.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

MITSUBISHI Outlander

Länge var det osäkert om nya Outlander skulle komma till Europa eller inte, men här är den! Exakta tekniska data för den exotiskt stylade suven är man än så länge förtegen om men vi kan säkerligen räkna med en 2,5-liters bensinmotor med mildhybridisering och valfritt fram- eller bakhjulsdrift samt en laddhybrid med 9 mils räckvidd.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

NISSAN Ariya

Den elektriska crossovern kommer nu äntligen till handlarna efter en del förseningar och då med många motor- och batterivarianter: insteget bildas av 63 kWh och 160 kW som följs av lika framhjulsdrivna 87 kWh med 178 kW. Vill man ha fyrhjulskrafs får man beställa modellen e-4ORCE med 87 kWh-batteri och en motoreffekt på antingen 225 eller 290 kW.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

OPEL Grandland

Den faceliftade suvmodellen kommer i februari med uppfräschad design och ett nytt infotainmentsystem. Chassi- och drivlinekomponenterna har lämnats orörda.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

OPEL Astra Sports Tourer

Till sommaren får Astrafamiljen äntligen utökning i form av kombimodellen. Precis som systermodellen Peugeot 308 SW har kombin sex centimeter längre axelavstånd än sedanmodellen.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

RENAULT Megane E-Tech

Den elektriska kompaktbilen bygger på Renault-Nissan-alliansens CMF-EV-arkitektur och delar därför många komponenter med Nissan Ariya. Den 4,21 meter långa bilen ska väga drygt 1,6 ton och är därmed avsevärt mycket lättare än VW ID.3.

En 160 kW-motor ger fint temperament, tillverkaren anger sprinttiden från 0 till 100 km/h till 7,4 sekunder. WLTP-räckvidden lovar 47 mil och bilen kan laddas med en maximal effekt på 130 kW. Instegsversionen har dock bara ett 40-kWh-batteri och 96 kW motoreffekt.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

SKODA Enyaq iV Coupé

Efter 31 års väntan presenterar Skoda äntligen en coupé igen, låt gå för att modellen är en suv. Chassit, bredden och axelavståndet överensstämmer med grundversionen Enyaq iV:s men coupén är med sina 4,65 meter hela fyra millimeter längre och dessutom en millimeter högre.

Det stora panoramataket ingår alltid och tack vare coupéns lägre luftmotstånd är även räckvidden en aning generösare (53,5 istället för 50 mil).

Lista: Alla bilnyheter 2022!

SUBARU Solterra

Gemensamt med Toyota har Subaru utvecklat en eldriven arkitektur, vilket innebär att tillverkarens senaste modell i stort sett är identisk med Toyota bZ4X.

2030 planerar man att elektrifierade fordon ska stå för minst 40 procent av försäljningen, fem år senare vill man inte alls bygga några renodlade förbränningsmotorer. För Solterra har man till och med en STI-version på bordet, med fyrhjulsdrift och 300 kW.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

TESLA Model X Plaid

Marknadsnischen för stora, sjusitsiga suvar med mer än 1 000 hk och en dragvikt på knappt 2,3 ton är ytterst begränsad i dagsläget. Det enda alternativet är faktiskt Model X Plaid med tre elmotorer som tillsammans producerar 750 kW, alltså 1 020 hk.

0 till 100 km/h går på 2,6 sekunder och toppfarten begränsas till 262 km/h. Plaid kommer i slutet av 2022 och kostar minst 1 279 990 kronor.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

TOYOTA Aygo X

Efter att småbilskooperativet mellan Toyota, Peugeot och Citroën har upphört bygger man nya Aygo X i den tjeckiska fabriken i Kolín. Bilen bygger på TNG-plattformen, är 370 cm lång och drivs av en trecylindrig bensinmotor som lämnar 72 hk. Standard är en femväxlad manuell låda, som tillval går det att få en steglös automatlåda. Fyrhjulsdrift finns inte alls trots suvutseendet.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

TOYOTA bZ4X

Nya bZ4X är 4,69 meter lång, 1,86 meter bred och 1,65 meter hög med ett axelavstånd på 2,85 meter. Nykomlingen får uteslutande helelektriska drivlinor. Till en början finns suven i två olika versioner: som instegsmodellen bZ4 med 150 kW som räcker för att sprinta till 100 km/h på 8,7 sekunder och som bZ4X vars dubbla elmotorer lämnar 160 kW tillsammans.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

VOLVO XC90

I september 2022 presenteras nuvarande generationens efterföljare under ett annat namn, kanske Embla. Den sjusitsiga (tillval) suven blir enbart eldriven med 60 mils räckvidd och två elmotorer (synkron bak, asynkron fram), senare kommer även enklare versioner med bakhjulsdrift och mindre batterier.

På insidan dominerar Googleinfotainment och på taket sitter en lidarsensor för assistansarmadan och autonoma funktioner.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

VOLKSWAGEN Taigo

I januari 2022 står den kompakta (4,27 meter) coupésuven hos handlarna efter en långväga resa. Taigo produceras nämligen i Brasilien som systermodell till inhemska Nivus, fast med europeisk utrustning. Vid sidan om omfattande säkerhetssystem finns även Matrix-LED som tillval.

Taigo är en lifestyleprodukt vilket innebär att modellen kan individualiseras i hög grad och den delar motorutbud (tre bensinmotorer med turbo: 95, 110 och 150 hk) med T-Cross.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

VOLKSWAGEN ID.5

Ännu en coupéversion av en suvmodell. ID.5 är nämligen den mer aerodynamiska (cW 0,26 istället för 0,28) versionen av ID.4 och den får därför samma motorutbud bestående av antingen en eller två elmotorer och effektuttag på mellan 125 och 220 kW. Man kan även välja mellan ett 52- och ett 77-kWh-batteri med en maximal räckvidd på 52 mil.

Till skillnad från ID.4 är både bagaget och huvudutrymmet bak mer begränsade, dock kan coupén laddas snabbare än ID.4. Kommer i mars.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

VOLKSWAGEN ID.Buzz

Bullyfans världen över har väntat länge, i sommar är det dock äntligen dags för ikonen att återuppstå. ID.Buzz använder sig självklart av koncernens elbilsplattform och får därför historiskt korrekt äkta bakhjulsdrift och en effekt på 150 kW.

Senare följer en fyrhjulsdriven version med dubbla motorer och 220 kW. Räckvidden med 52- eller 77-kWh-batteriet ligger mellan 30 och 45 mil.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

VOLKSWAGEN Amarok

Nya Amarok är inget annat än en Ford Ranger i Volkswagenskrud. Motorutbudet kommer för övrigt från Ford: en 2,7 liters bensin-V6, en stark diesel och förhoppningsvis en hybriddrivlina.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

POLESTAR 3

Som ett plattformssyskon till Volvo XC90/Embla kommer Polestar 3 att ha många liknande funktioner. Polstjärnan blir det sportigare alternativet av de två med ett sluttande coupétak. Det sistnämnda ska ge baksätespassagerarna en lyxigare upplevelse – om vi ska tro vd Thomas Ingenlath.

Den femsitsiga Trean kommer att ha en räckvidd på uppemot 60 mil. Både två- och fyrhjulsdrift kommer att erbjudas.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

AUDI Q6 e-tron

Som ett storasyskon till dagens Q4 e-tron kommer Q6 e-tron att ersätta den äldre elektriska storsuven e-tron. Rörigt? Det tycker vi med. Den nya modellen bygger i vilket fall på den Porscheutvecklade Premium Platform Electric (PPE) med 800 volts systemspänning och en laddeffekt på uppåt 270 kW.

Likt konkurrenterna siktar nog Audi på en räckvidd över 50 mil. Q6 e-tron följer troligen en sedan på samma plattform, kallad A6 e-tron, 2023.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

CUPRA Born

Vi har redan kört Cupras VW ID.3-syskon Born (se ams nr 24/2021) och nu i vår kommer den hit. Mest intressant är den snabbare laddningen (tillval) på upp till 170 kW, hela 45 mer än vad koncernkusinerna på MEB-plattformen klarar i dagsläget. Inredningen upplevs också mer ombonad och dyrare. Med e-Boostpaketet har Born också 231 hästkrafter. Själva körupplevelsen är däremot snarlik den i ID.3.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

FORD Ranger

Fords kunder ville ha fler moderna funktioner och mer styrka – nu får de det. Den nya Rangern har utrustats med en treliters turbodiesel-V6 vilket ger mer effekt och vridmoment jämfört med tidigare motoralternativ. På köpet tillkommer också större utrymmen och bättre vägegenskaper, däribland avancerade LED-strålkastare, så att man slipper blända mötande trafik.

Lista: Alla bilnyheter 2022!

KIA EV6 GT

Värstingversionen av Kias snabbladdare EV6 har dröjt men snart är den här. 0–100 km/h tar imponerande 3,5 sekunder. Effektsiffran är nämligen 585 hästkrafter, vilket gör EV6 GT till Kias snabbaste bil någonsin. Den är också utrustad med avancerade adaptiva dämpare istället för grundmodellens passiva diton. Räckvidden är 52,8 mil. Kia EV6 GT antas komma till Sverige någon gång efter våren.

Annons
Annons
Rulla till toppen