Alrik: Nu är det köpläge på elbilar!

PREMIUM "Vi sitter alltså återigen i en 'perfekt storm' där nästan alla faktorer pekar mot tuffa tider för tillverkarna och klippchans för de som har pengar att handla för."
Annons

Alrik: Nu är det köpläge på elbilar!

Detta är chefredaktörens ledare ur auto motor & sport nummer 4/2023


Det blev hela havet stormar på bilmarknaden efter Teslas brutala prissänkning av nya Model 3 och Model Y.

Över en natt blev i princip en lång radda nya bilmodeller från massvis med tillverkare osäljbara – bilar som bara kunde anses som bra köp eftersom de var 150 000 kronor billigare än en Tesla Model Y. Nu är de chanslösa – om kunderna har koll på marknaden. På sidan 58 listar jag bilar som numera är riktigt dåliga köp, samt bilar som man kan köpa om man verkligen älskar dem – även om de rent objektivt inte längre är så förnuftiga köp.

Den stora frågan är givetvis om det här bara var början på prissänkningarna, eller om det kommer att lugna sig? Ska man köpa ny bil nu? Eller en begagnad? Eller ska man sitta stilla i båten?

Både nya och begagnade bilar har påverkats och man kan dra paralleller till bostadsmarknaden. Tesla backade nybilspriserna till 2019 års nivå och det är där någonstans som bostadsbranschen också har hamnat. 

Det betyder att säljarna vill ha mycket mer än vad köparna tycker att begbilen (bostaden) är värd – och då riskerar hela branschen att stanna. Måste man sälja svider det som tusan, men ska man köpa upp sig till något bättre lockar läget rejält. 

I Kina har Xpeng sänkt priserna på sina bilar med 13 procent, Mercedes har prisdroppat två modeller med 30 000 dollar och Ford har sänkt priserna på Mach-E med upp till 5 900 dollar i USA. Följer fler efter? Tror man på det scenariot ska man absolut inte beställa en ny bil nu. Kommer folk rentav att kliva av kontrakt och ta straffavgiften för det? Varför vänta i många fall över ett år på en dyr bil när man kan få en billigare och på många vis riktigt bra elbil inom tre månader, för en lägre penning?

Osäkerheten kan bli stor och för tillverkarna kan det bli kritiskt om kunderna faller ifrån. För den kinesiska Europainvasionen med över ett tiotal nya märken kan det kanske bli fråga om liv eller död. Varför ska man köpa en BYD Atto 3 eller en Ora 400 – det är två mindre och sämre bilar än Teslorna – till samma pris, från i princip helt Sverigeokända varumärken?

Det luktar realäge lång väg … Men hur ska kinesiska startupföretag ha råd med det? De flesta går ju med förlust även med dagens priser. Tittar man däremot på de stora etablerade bilgiganternas resultat från 2021 ser man att det bör finnas marginaler. VW:s operativa vinst var nästan 20 000 miljoner euro. Toyotas ännu större. Stellantis 15 000 miljoner euro, och så vidare.

Men man kan inte sänka priserna lika mycket som Tesla har gjort och därför gäller det ännu mer än tidigare att ”bygga in” varumärkesvärden i sina produkter. Få oss att bli än mer lojala till favoritmärket. Kanske blir bilarna mer välutrustade, för samma peng, det tricket svider mindre än att sänka priserna. Man måste bli mer premium helt enkelt – för det är många av oss beredda att betala för.

När det gäller begagnatmarknaden går prissänkningarna inte lika snabbt men det blir definitivt sättningar på hela elbilsmarknaden. Kanske sprider det sig också till förbränningsmotorbilarna, om folk räknar på hur mycket lägre totalkostnaden för att ha en prissänkt begagnad elbil är, jämfört med vad det kostar att äga och köra en bensin- eller dieselbil. 

Mot den teorin talar de höga räntorna som gör elbilar ännu dyrare och alltså mindre attraktiva…

För bilhandlarna kan det bli extra bistert eftersom spenderviljan lär bli lägre på grund av höga räntor och inflation. Då blir lågt pris allt viktigare. Kanske kommer Tysklands elbilsbonusar också att påverka begagnatpriserna nedåt i Sverige? I Tyskland har man fortfarande stora elbilsbonusar och när de bilarna får säljas vidare betyder det prisdumpning.

Vi sitter alltså återigen i en ”perfekt storm” där nästan alla faktorer pekar mot tuffa tider för tillverkarna och klippchans för de som har pengar att handla för. Är man sugen på en ny Tesla är det bara att slå till, för min gissning är att de inte blir billigare än idag. Vill man ha något annat kan det vara klokt att lusläsa reaannonser och avvakta. 

Annons
Annons
Rulla till toppen