Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo

PREMIUM Den andra generationen av lilla X1 blev aldrig någon riktig storsäljare i Sverige, men modellen har många kvaliteter. Borde du slå till? Vi har frågat ägarna.
Annons
Annons

Begagnattestet innehåller:

✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna betyg på bilarna.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.


Det finns ett gäng bilmodeller som för en tillvaro relativt i skymundan. Bilar som av olika anledningar inte blir några storsäljare, trots deras kvaliteter.

Den andra generationen av BMW X1 är en sådan modell. Här har vi en kompakt suv med godkända utrymmen för både passagerare och bagage, snåla motorer (både diesel och bensin) och trevlig design. Trots detta har ganska få exemplar sålts under de sju senaste åren. 

Varför? Det finns många tänkbara svar på den frågan, men ännu bättre konkurrenter kan vara en orsak. Intern konkurrens kan vara en annan, och så är säkerligen fallet med X1.

Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo

Storebror X3 är nämligen mer populär i Sverige – åtminstone fyra av de sju åren som bilarna sålts parallellt. Till och med november i år har det exempelvis sålts nästan dubbelt så många X3 som X1 här, och senast lillebror låg före i registreringsstatistiken var år 2020, då X1 nyligen hade fått en facelift. Just det året var för övrigt X1:ans bästa år, med knappt 2 500 sålda exemplar. Hittills i år (jan–nov) är den siffran drygt 1 000.

Utan att ta i alltför mycket kan man konstatera att BMW X1 inte gjort några större ringar på det svenska vagnparksvattnet, men när vi frågar ägarna vad de tycker är majoriteten av dem riktigt nöjda med sina bilar – även om de inte kan betecknas som lyriska, de skrivna omdömena är lika få som de är tempererade i ordalagen. Och i en rond får X1 ett förvånansvärt lågt betyg, men vi återkommer till det.

När vi tittar på betygen totalt sett är X1 bara sämre än snittbilen på tre punkter. Och ingen av dem finns bland IQ-egenskaperna, här är det idel gröna siffror. Dessutom är X1 den enda bilen som får ett betyg över medel, mest tack vare fina siffror på både bränsleförbrukningen och totalekonomin. 


FELRAPPORTEN & GARANTIÄRENDEN

Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.

Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo
Motorerna är den svaga punkten på BMW X1, det syns tydligt här. I övrigt är det elektroniken som har en tendens att spöka, men det är å andra sidan inte så ovanligt på nyare bilar. Andelen garanti-ärenden är också hög – men trevligt nog verkar X1 inte rosta alls.
Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo

När det gäller TQ-egenskaperna brukar kompakta bilar som dessa inte hävda sig speciellt bra, men X1 är bättre än snittbilen i tre av fem kategorier – men på de viktiga punkterna ljudnivå och fjädring märks det att det rör sig om en ganska liten bil.

Volvo XC40 är bäst här, men så är den också en något nyare konstruktion. Mest storbilskänsla har den dock utan snack. Och därmed klart flest TQ-rondsegrar. BMW X1 är ”bäst av resten”.

I EQ-ronderna är det också mycket gröna siffror för X1 – förutom i ronden Bra köp, där modellen är klart efter snittbilen.

Vad det beror på är väldigt svårt att svara på, men tittar man på ägarnas kommentarer rör många av de negativa omdömena motorerna. Dieslarna kan ha strulande EGR-ventiler och bensinarna kan ha problem med lambdasonden. Lite förvånande är det då att läsa att betyget för motorerna är väldigt högt. Faktiskt bäst bland dessa fem bilmodeller. Så det låga betyget lär ha en annan förklaring.

Den relativt höga bullernivån i kupén är det några ägare som nämner, men de som klagar över detta har bilar med förhållandevis stora fälgar och lågprofildäck. Så hittar man ett exemplar med mer måttfulla hjul lär det inte bli något större irritationsmoment.

Chansen att du hittar en begagnad X1 som passar dig är ganska god. Utbudet är stort i Sverige, i skrivande stund finns det över 300 bilar på Blocket, och mer än 200 av dem är fyrhjulsdrivna. Vilket en suv ju ska vara, oavsett storlek. 

Har man spenderbyxorna på sig väljer man med fördel laddhybridversionen, som endast sålts sedan faceliften. Annars är de flesta bilarna till salu dieseldrivna, och rullar därmed snålt.

Betygsmässigt är BMW X1 lika bra som storsäljaren Volvo XC40. På ett sätt är det lite synd att inte fler insett det.

Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo

MODELLHISTORIK

BMW X1 2016–2022

2015 Generation två av BMW X1 har premiär på höstsalongen i Frankfurt. Modellen bygger på samma plattform som bland annat BMW:s 2-serie Active Tourer och Mini Countryman. Drivlinorna är bensinare och dieslar med antingen fram- eller fyrhjulsdrift.
2019 Facelift, och premiär för laddhybridversionen.


Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo
X1-ägarna älskar…

”Problemfri bil.”
”Bra sikt för korta personer.”
”Ställbart baksäte ger fin flexibilitet.”

Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo
X1-ägarna gillar inte…

”Den adaptiva farthållaren fungerar dåligt.”
”Högljudd och spårkänslig med 19-tums runflatdäck.”


ÄGARNAS BETYG

Läs tabellen så här: Betygssiffrorna är genomsnittet av ägarnas betyg för repektive modell och årgångsintervall. Värdena längst till vänster är genomsnittet för alla ägartestade bilar på automotorsport.se i det aktuella årgångsintervallet. Totalbetyg är genomsnittet av samtliga delbetyg.

Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo
Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo
Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo

Sveriges bästa köpguide! auto motor & sports begbilsanalyser bygger på ägarnas erfarenheter. Ingen annan tidning ger så snabbt information om hur en ny bilmodell upplevs av ägarna. Gå in på automotorsport.se, välj ”Begagnat” och sätt själv betyg på din bil! 60 000 läsare har gjort det hittills. 100 procent är ett ouppnåeligt genomsnittligt högsta betyg från ägarna. Som prenumerant kan du studera betygen på alla begbilar. Logga in på vår sajt och klicka på fliken Begagnat.


Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo
Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo
JOHN ARGELANDER:

”Det finns faktiskt ingen vettig förklaring, men…”

Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo

… jag gillar verkligen BMW X1. Modellen tilltalar mig väldigt mycket mer än någon av konkurrenterna i småsuvsegmentet. Kanske beror det på att bilen bär på ganska mycket design-DNA från sina storebröder X3 och X5? Jag tycker åtminstone att den ser riktigt tuff ut, och det kompakta formatet spär bara på attityden. Den ser ut som en riktig suv, bara i lite mindre skala.

Den första generationen X1 var relativt låg och lång, och kändes inte så suvmässig när man körde den. Generation två är klart högre och har bättre sikt från förarstolen. Dieslarna är starka men går hårt och låter som tröskverk. Bensinarna är mjukare och tystare, men kräver mer handarbete om man vill åka undan. Laddhybriden är intressant då den är fyrhjulsdriven, men finns bara sedan 2019 och kostar därför en hel del även som begagnad.

En 20d xDrive borde vara det vettigaste alternativet. Om man står ut med motorn.


Ägarna om BMW X1: Lika bra som Volvo

Läs mer

Alla tester, provkörningar och nyhetsartiklar om BMW X1 finns på vår sajt.

Tjänsten Bilguiden ingår också för dig som är Premiummedlem. Är du inte det kan du snabbt bli det på sajten!

 
Annons
Annons
Rulla till toppen