Begagnat: Mazda CX-5 – okänd storhet

PREMIUM Mazda CX-5 2017-2023. Doldisen Mazda CX-5 gillas av sina ägare. Är det här det bästa begköpet i kompaktsuvklassen?
Annons

Begagnattestet innehåller:

✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna betyg på bilarna.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.


Mazda CX-5 har fört en undanskymd tillvaro på den svenska bilmarknaden. Premiäråret 2017, och ett par år framåt, sålde modellen i runt 1 500 exemplar, men de senaste åren har volymen krympt till bara ett par hundra bilar per år. Det placerar modellen relativt långt ned på försäljningslistorna, och i skuggan av konkurrenter som Volkswagen Tiguan och Volvo XC40.

Är detta en anledning till att inte kika på CX-5 om du söker efter en vettig kompaktsuv? Absolut inte, blir svaret om du frågar ägarna. Majoriteten av dem är nämligen väldigt nöjda med sina bilar.

Dessutom har CX-5 i stort sett lika bra driftsäkerhet som Toyota RAV4 – något som få andra bilar kan stoltsera med. Och på en annan punkt utklassar CX-5 RAV4 – och alla andra konkurrenter.

 I denna begagnatmatch tittar vi närmare på den andra generationen CX-5 som kom för sex år sedan och som fortfarande säljs idag, om än i faceliftat utförande. Konkurrenterna är de redan nämnda VW Tiguan, Volvo XC40, Toyota RAV4, och därtill BMW X1, som har lite samma koncept som CX-5 där fokus ligger lite mer på känsla än på endast transport.

I IQ-ronderna är det bara bränsleförbrukningen som sticker ut i negativ bemärkelse. Detta beror troligen på att de flesta CX-5:or som sålts i Sverige har bensinmotorer. Det finns två att välja mellan, samt en diesel. I övrigt är det idel gröna siffror i betygsprotokollet då CX-5 är bättre än snittbilen för perioden.

Garantinöjdheten är högst av alla fem bilmodellerna, detta då nybilsgarantin är hela tio år/15 000 mil. Värt att notera för dig som begagnatköpare. Problemfriheten är som sagt väldigt hög, och det i kombination med generös garanti borgar för ett tryggt ägande.

FELRAPPORTEN & GARANTIÄRENDEN

Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.

Felrapporten Mazda CX-5
Lack- och rostrelaterade problem verkar vara de vanligaste med Mazda CX-5, var femte bil är drabbad. Elektroniken håller ihop bättre än på konkurrenterna, men infotainmentsystemet har högre felprocent än i dessa. En av tre ägare har haft garantiärenden.

I TQ-ronderna är det ljudnivån som utmärker sig. Bäst i gänget. Förarmiljön får dock kritik då många av ägarna anser att infotainmentsystemet är buggigt och framstår som simpelt. När det gäller utrymmen och komfort får dock CX-5 fina omdömen från ägarna. Liksom i IQ-ronden blir det medelbetyg totalt sett i TQ-ronden.

Mazda CX-5 lastutrymme

När det gäller EQ är det dock en annan ton i skällan. Körglädjemässigt är ägarna ljumna i sina kommentarer, och likaså gällande motorerna. Man uppskattar dock den fina kvalitetskänslan, och flera ägare berättar att designen varit ett köp-argument. Därtill är märkestrogenheten högre än för Volvo XC40-ägarna. 

Betygstabellen avrundas med en imponerande siffra. Hela 98 procent anser sig ha gjort ett bra köp. Det är väldigt mycket högre än vad någon av konkurrenterna mäktar med. 

Varför en sådan förkrossande majoritet av ägarna tycker så här kan man såklart bara spekulera i, men en anledning kan vara att Mazda CX-5 besitter en kvalitet som är svår att mäta – eller för den delen betygsätta: bilen är helt enkelt trevlig. Trevlig att köra, trevlig att åka i, trevlig att äga, och trevlig att titta på. 

Vilken drivlina du tycker är trevligast vet du bäst själv, men vad vi kan säga är att begagnatbeståndet (som är relativt begränsat) är störst på bensinsidan. Och vill du ha fyrhjulsdrift är det den största bensinaren som gäller. Den dyraste versionen, men också den mest kompletta bilen.

Och så var det det där med färgen. Mazda har mer eller mindre tagit varumärke på sin mörkröda metalliclack (kallad Soul Red Crystal), och faktum är att en femtedel av alla CX-5 som är till salu när detta skrivs, är röda. Således en kulör som är mainstream och samtidigt sticker ut.

full koll på betygen

MODELLHISTORIK

MAZDA CX-5 2017-2023

2016 Premiär för den andra generationen på bilsalongen i Los Angeles i november. Säljs med både bensin- och dieselmotor.
2021 Facelift till årsmodell 2022, med uppdaterad exteriör, interiör, mer utrustning och bättre fjädring.


CX-5-ägarna älskar…

”Bra dragbil.”
”Tyst.”
”Snygg.”
”Trevlig att köra.”
”Problemfri.”
”Tio års nybilsgaranti.”

begtest

CX-5-ägarna gillar inte…

”Buggigt infotainmentsystem.”
”De elinfällbara sidospeglarna strular.”
”Halvdant helljus.”
”Tunn lack.” 

ÄGARNAS BETYG

Läs tabellen så här: Betygssiffrorna är genomsnittet av ägarnas betyg för repektive modell och årgångsintervall. Värdena längst till vänster är genomsnittet för alla ägartestade bilar på automotorsport.se i det aktuella årgångsintervallet. Totalbetyg är genomsnittet av samtliga delbetyg.

Mazda CX-5 begagnat IQ EQ TQ

Sveriges bästa köpguide! auto motor & sports begbilsanalyser bygger på ägarnas erfarenheter. Ingen annan tidning ger så snabbt information om hur en ny bilmodell upplevs av ägarna. Gå in på automotorsport.se, välj ”Begagnat” och sätt själv betyg på din bil! 60 000 läsare har gjort det hittills. 100 procent är ett ouppnåeligt genomsnittligt högsta betyg från ägarna. Som prenumerant kan du studera betygen på alla begbilar.

Logga in på vår sajt och klicka på fliken Begagnat

Mazda CX-5 begagnat
Prisbild Mazda CX-5

JOHN ARGELANDER

”Mazda och Ferrari har en sak gemensamt…”

Mazda har gjort en imponerande resa på senare tid. Borta är de småtråkiga och gråplastiga 323 och 626 som de flesta av oss minns, numera är bilarna väldigt fina – vissa av dem direkt eleganta. Sedanversionen av Mazda 6, exempelvis, är en otroligt snygg vagn.

Kompaktsuven CX-5 är kanske inte att betrakta som vacker, men den är riktigt trevlig. Jag gillar den avskalade förarmiljön med relativt få knappar och reglage, och körställningen har man fått till bra. 

Utrymmesmässigt finns det bättre suvar i segmentet, men CX-5 är absolut inte trång. Bilen känns vettigt paketerad och är därmed relativt kompakt. Praktiskt!

Och fick jag välja fritt skulle jag köpa en röd. Precis som om jag skulle köpa en Ferrari.


Läs mer

Alla tester, provkörningar och nyhetsartiklar om Mazda CX-5 finns här på sajten. I tjänsten Bilguiden hittar du till dessa. Den ingår också för dig som är Premiummedlem. Är du inte det kan du snabbt bli det på sajten!

Annons
Annons
Rulla till toppen