Begagnat: Kia Ceed – Bror Duktig med finess?

PREMIUM Söker du efter en bil som tar dig från A till B? Då är Kia Ceed ett bra val. I övrigt? Nja...
Annons

Begagnattestet innehåller:

✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna betyg på bilarna.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.


Det är inget snack om saken: Kia Ceed är en av de mest populära bilarna i Sverige. De senaste åren har modellen legat stabilt på topp-10-listan. Och sedan premiären 2020 har Plug-In Hybrid-versionen varit en av de absolut bäst säljande laddhybriderna i landet. 2021 var den faktiskt etta på den listan, och det är inte alls konstigt.

En vettigt prissatt, hyfsat rymlig, flexibel och laddbar kombi är mumma för den ekonomiskt lagda svensken som prioriterar andra egenskaper än körglädje och karisma.

Kia Ceed på väg

Utbudet på begagnatmarknaden är alltså mycket gott, vilket är positivt. Eller är det verkligen det? Ägarna är nämligen väldigt ljummet inställda till bilen, så man börjar undra lite grann varför alla dessa bilar är till salu.

Betygen är också i huvudsak sämre än för medelbilen för perioden, samt än för konkurrenterna – som denna gång är Honda Civic, Kia Niro Hybrid, Toyota Corolla och Volkswagen Golf. Vettiga kompaktbilar, helt enkelt.  

Det börjar inte speciellt bra, när det gäller bränsleförbrukningen som i detta fall mestadels är laddhybrider. Ändå är konkurrenterna bättre på denna punkt.

En förklaring kan vara att Ceed SW Plug-In Hybrid saknar värmepump och därmed måste starta bensinmotorn för att kupén ska klimatiseras. En dumsnål lösning av Kia, som drar ner helhetsintrycket av bilen, och som dessutom kostar lite grann vid bensinpumpen. Med fulladdat batteri borde man ju kunna köra uteslutande på el, eller hur?

Totalekonomin och problemfriheten är dock aningen bättre än snittbilens, och garantinöjdheten är bäst i gänget. Det betyder att det slutar med ett medelbetyg i IQ-ronden.

FELRAPPORTEN & GARANTIÄRENDEN

Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.

Kia Ceed felrapport
Det som sticker ut klart mest här är att garantiärendena för Kia Ceed lyser med sin frånvaro. Infotainmentsystemet är dock struligt, och drygt en av tio ägare har haft problem med inredningen respektive appen.

När det gäller TQ-egenskaperna är det först och främst ljudnivån som sticker ut på ett negativt sätt. 55 procent är ett riktigt dåligt betyg, och flera ägare som satt betyg på sin bil nämner detta i sina kommentarer. Att man inte kan höra vad ens medpassagerare säger i motorvägsfart är ju inte speciellt trevligt.

Kia Ceed lastutrymme

Förarmiljön får också ett lågt betyg och mycket av detta beror på det komplicerade infotainmentsystemet som känns allt annat än intuitivt enligt ägarna. Bagageutrymmet får ”godkänt”, men både baksäte och fjädring har underbetyg. TQ-ronden slutar således med ett bottennapp: 0,5 stjärnor.

Det blir inte mycket roligare i EQ-ronden heller. Faktiskt exakt lika trist – 0,5 stjärnor även här. Kia har väl inte direkt gjort sig kända för att bygga körglada bilar, men ett betyg på 58 procent är långt under konkurrenterna och snittbilen. Och detsamma gäller motorbetyget.

Än värre är att bara drygt sex av tio ägare skulle gjort om köpet med facit i hand – även det klart sämst i det här gänget. 

Frågan är varför? Förutom lite kärvande laddluckor och tanklock verkar Ceed inte vara behäftad med några direkta typfel. Tittar vi däremot vidare bland ägarnas kommentarer är ordet ”tråkig” ganska vanligt förekommande, och här ligger nog mycket av förklaringen. Ceed bjuder inte på några som helst känslor, utan erbjuder bara trygghet, problemfrihet och en sund ekonomikalkyl. 

Räcker det för dig lär du nog uppskatta den här bilen, speciellt om du mestadels kör kortare sträckor och kan undvika bullriga motorvägar. Då är laddhybriden ett självskrivet val eftersom många resor kan göras till största delen på el. 

Dessutom är Ceed SW Plug-In Hybrid ett vettigt begagnatköp då en ett år gammal bil med runt 1 500 mil på mätaren har tappat upp till 100 000 kronor jämfört med vad den kostade ny. Det faktumet borde tilltala den typen av människor som kommer att gilla att äga en Ceed. 

Full koll på betygen

MODELLHISTORIK

KIA CEED 2018-2023

2018 Premiär på Genèvesalongen för den tredje generationen, som byter namn från cee’d till Ceed. Tre versioner erbjuds: 5-dörrars Ceed, den slanka kombin Proceed och den rymliga kombin Ceed SW.
2020 Laddhybriden Ceed SW Plug-In Hybrid tillkommer.
2021 Facelift. Idag säljs Ceed endast i SW-utförande, med laddhybriddrivlina.


Ceed-ägarna älskar…

”Bekymmersfritt ägande.”
”Låga driftskostnader.”
”Rymlig för sin storlek.” 

begtest

Ceed-ägarna gillar inte…

”Ingen värmepump (laddhybrid).”
”Trist körupplevelse.”
”Komplicerat infotainmentsystem.”
”Bullrig.” 

ÄGARNAS BETYG

Läs tabellen så här: Betygssiffrorna är genomsnittet av ägarnas betyg för repektive modell och årgångsintervall. Värdena längst till vänster är genomsnittet för alla ägartestade bilar på automotorsport.se i det aktuella årgångsintervallet. Totalbetyg är genomsnittet av samtliga delbetyg.

Sveriges bästa köpguide! auto motor & sports begbilsanalyser bygger på ägarnas erfarenheter. Ingen annan tidning ger så snabbt information om hur en ny bilmodell upplevs av ägarna. Gå in på automotorsport.se, välj ”Begagnat” och sätt själv betyg på din bil! 60 000 läsare har gjort det hittills. 100 procent är ett ouppnåeligt genomsnittligt högsta betyg från ägarna. Som prenumerant kan du studera betygen på alla begbilar.

Logga in på vår sajt och klicka på fliken Begagnat

Kia Ceed cockpit
Kia Ceed prisbild

JOHN ARGELANDER

”Tricket är att koppla bort alla känslor, och njuta…”

Ibland är en bil bara en bil. Och i Kia Ceeds fall, en bil med väldigt generös nybilsgaranti. Så pass bra att den kan komma till pass även för dig som köper bilen som begagnad.

Ceed är en vettig, rymlig och trygg kompaktklassare i samma anda som Toyota Corolla, Volkswagen Golf och Honda Civic. Inte mycket bättre, inte mycket sämre. Och som kombi har den ett fullstort bagageutrymme, så att bilen funkar för familjen. 

På senare år har Kia slutat sälja Ceed i någon annan version än kombin SW med laddhybriddrivlina, dels för att den är den mest attraktiva på dagens elektrifierade bilmarknad och dels för att den är allra vettigast och mest ekonomisk. Men var beredd på att koppla bort alla dina känslor, för detta är bilen som tilltalar plånboken mer än hjärtat.


Läs mer

Alla tester, provkörningar och nyhetsartiklar om Kia Ceed finns här på sajten. I tjänsten Bilguiden hittar du till dessa. Den ingår också för dig som är Premiummedlem. Är du inte det kan du snabbt bli det på sajten!

Annons
Annons
Rulla till toppen