Begagnat: Vad säger ägarna om Fords elbil?

PREMIUM Kontroversiella Mustang Mach-E är en doldis på nybilsmarknaden, men begagnatutbudet är stort. Köpläge? Ägarna har svaret!
Annons

Begagnattestet innehåller:

✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna betyg på bilarna.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.


Vissa kanske tycker att det är lite underligt att en eldriven familjesuv heter Mustang – modellnamnet som i stort sett drog igång hela muskelbilssegmentet i USA på 1960-talet. Att klistra beteckningen på en sådan här typ av bil kan tyckas vara som att svära i kyrkan, men sanningen är att namnet är för bra för att inte använda.  

I Sverige har Mustang Mach-E fört en ganska undanskymd tillvaro, högst på elbilslistan tog sig modellen år 2021 då det blev en elfteplats med drygt 1 800 exemplar. Året efter hade elbilsförsäljningen ökat ytterligare och de knappt 2 250 exemplaren räckte till en trettondeplats på elbilstoppen.

I år har det dock gått markant trögare: till och med april har det endast sålts 93 Mustang Mach-E i Sverige, och förklaringen är dels att konkurrensen hårdnar hela tiden, samt att Tesla drastiskt sänkt sina priser på Model Y. 

Utbudet av begagnade Mustang Mach-E är dock relativt stort. Nästan 500 bilar finns till salu på Blocket när detta skrivs, vilket placerar bilen i samma härad som konkurrenten Kia EV6. Än större utbud har Volkswagen ID.4 med drygt 600 bilar till salu. Volvo XC40 Recharge (172) och Tesla Model Y (89) är desto mer ovanliga på begagnatmarknaden. 

Så varför finns det så många Mach-E till salu? En förklaring hittar vi på sidan här till höger. Betyget för märkestrogenhet är väldigt lågt. För många ägare har valet säkerligen fallit på en ny Mustang Mach-E för att bilen inte bara gått att beställa utan även kunnat levereras – det sistnämnda är något som flera andra tillverkare har haft stora problem med under de senaste åren, inte minst på grund av halvledarbristen. 

FELRAPPORTEN & GARANTIÄRENDEN

Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.

Ford Mustang Mach-E felrapport

Flera Mach-E-ägare som satt betyg på sin bil har angett detta som ett viktigt köpskäl. Men vad tycker de i övrigt? Jo, de är över lag ganska positiva till sina bilar, vilket också avspeglar sig i betygen. I IQ-delen är det endast förbrukningen som är sämre än snittbilens, och både Kia EV6 och (framför allt) Tesla Model Y får bättre betyg på den punkten. Det är även dessa två modeller som är bäst totalt sett i IQ-ronden, men Mustang Mach-E är inte långt bakom.

Kia EV6 ligger i topp även när vi tittar på TQ-delen. Här är det Mach-E:s relativt hårda fjädring som sänker dess totalbetyg, men å andra sidan har bilen den bästa förarmiljön i gänget. Att Mach-E ligger på samma höga TQ-nivå som Volkswagen ID.4 kan nog komma som en överraskning för vissa spekulanter. 

I EQ-delen är det återigen Kia EV6 och Tesla Model Y som ligger i topp bland dessa vagnar, och även Volvo XC40 Recharge smyger upp som en bubblare. Mustang Mach-E håller nästan jämna steg med topptrion, med fina betyg både vad gäller körglädje och motor. Bilen gör alltså skäl för sitt traditionstyngda namn, vilket är trevligt.

Dessutom får kvalitetskänslan bra betyg av ägarna, även om en del av dem anmärker på att vissa plastdetaljer i inredningen är väldigt repkänsliga – som amerikansk hårdplast ofta är.

På en bilmarknad där utbudet är enormt i teorin, men där yttre faktorer gjort det desto snävare i verkligheten, har det skapats ett generöst begagnatutbud av denna bil som vissa har köpt ny trots att de egentligen ville ha någonting annat – det är positivt för dig som är ute efter ett begagnat exemplar.

Och även om du vill följa mittfåran kanske du borde kika närmare på Mustang Mach-E, för totalt sett är den nämligen en bättre bil än de två storsäljarna Volkswagen ID.4 och Volvo XC40 Recharge.

full koll på betygen

MODELLHISTORIK

FORD MUSTANG MACH-E 2021–2023

2020 Säljstart i december, som 2021 års modell. Två batteristorlekar (68/88 kWh) och bak- respektive fyrhjulsdrift.

2021 Värstingen Mach-E GT ansluter, med det stora 88 kWh-batteriet, fyrhjulsdrift och 487 hk.


Mach-E ägarna älskar…

”Fanns för snabb leverans.”
”Körglad.”
”Problemfri.”
”Känns välbyggd.”

begtest

Mach-E-ägarna gillar inte…

”Strulande infotainmentsystem.” ”Appen är undermålig.”
”Repkänslig interiör.”
”Återkallelse för limning av vindruta och soltak.”

ÄGARNAS BETYG

Läs tabellen så här: Betygssiffrorna är genomsnittet av ägarnas betyg för repektive modell och årgångsintervall. Värdena längst till vänster är genomsnittet för alla ägartestade bilar på automotorsport.se i det aktuella årgångsintervallet. Totalbetyg är genomsnittet av samtliga delbetyg.

Sveriges bästa köpguide! auto motor & sports begbilsanalyser bygger på ägarnas erfarenheter. Ingen annan tidning ger så snabbt information om hur en ny bilmodell upplevs av ägarna. Gå in på automotorsport.se, välj ”Begagnat” och sätt själv betyg på din bil! 60 000 läsare har gjort det hittills. 100 procent är ett ouppnåeligt genomsnittligt högsta betyg från ägarna. Som prenumerant kan du studera betygen på alla begbilar.

Logga in på vår sajt och klicka på fliken Begagnat.

Ford Mustang Mach-E ratt
Priserna kan ha förändrats sedan publicering.

JOHN ARGELANDER

Helt underbart – och fullständigt hopplöst – amerikansk.

Blir det mycket mer USA än en Ford Mustang? Jag tror inte det. Den amerikanska drömmen på fyra hjul. Nu är ju inte Mach-E en ”riktig” Mustang, men väldigt amerikansk är den likväl. Översållad med galopperande hingstar, delvis väldigt plastig interiör och några få riktigt underliga lösningar. 

Ta dörrhandtagen som ett exempel. Konstruktionerna är helt och hållet olika på fram- respektive bakdörrarna. Framtill finns det ett litet handtag och en knapp som man ska trycka på med tummen, så öppnas dörren elektriskt. Bak är lösningen istället helt mekanisk med ett rejält handtag. Båda fungerar såklart bra, men varför tillverka två olika?

Jag antar att det ger bilen lite personlighet trots allt, och det är något som jag gillar.


Läs mer

Alla tester, provkörningar och nyhetsartiklar om Ford Mustang Mach-E finns här på sajten. I tjänsten Bilguiden hittar du till dessa. Den ingår också för dig som är Premiummedlem. Är du inte det kan du snabbt bli det på sajten!

Annons
Annons
Rulla till toppen