Provkörd: Mercedes CLA är prisvärd!

PREMIUM Vår reporter Erik Trulsson är precis hemkommen från Frankrike där han körde Mercedes nya läckerbit CLA. "Mercedes mest prisvärda modell!"
Annons

Provkörd: Mercedes CLA är prisvärd!

Så vad är dina första intryck av bilen?

Det första som slog mig var hur fet den ser ut. Såklart var de bilar vi körde väldigt välutrustade och många av dem hade AMG-paket, men att en bil som är baserad på A-klass kan se så fläskig ut är imponerande.

Hur mycket A-klass är det i CLA?

Bottenplattan och till stor del inredningen kommer från A-klass. Så axelavståndet är samma som i A, men CLA har en totallängd som är lika lång som C-klass. Trots det så ser den inte ut att ha tunga överhäng. På presskonferensen hade de ställt en CLS bredvid en CLA och de är anmärkningsvärt lika. C-stolpen har typ exakt samma linjer.

Provkörd: Mercedes CLA är prisvärd!
En sämre Iphone-bild från pressvisningen i St. Tropez där en CLS AMG stod uppställd bredvid en CLA med AMG-paket. Båda har den hotfullt lockande matta lacken.

Det låter ju lockande!

Ja, och det är det verkligen. CLA är en riktigt fet Designmercedes som är billigare än en C-klass. Fast med fet syftar jag inte till baksätet, där kan en normallång svensk inte sitta med huvudet i behåll. Baksätet har två integralstolar som liknar dem i Porsche Panamera, men i CLA finns även en mittplats.

Vilka kommer att köpa CLA?

Mercedes siktar på att nå nya köpare och framförallt en yngre publik än de som är kunder till varumärket idag. Personligen så tycker jag att den framstår som ett grymt köp. En CLA 200 med businesspaket är 35.000 kronor billigare än en C200 business och 93.000 (!) kronor billigare än en C200 Coupé business. Nästan etthundratusen spänn billigare än en C-klass Coupé, helt sjukt! Jag skulle säga att detta är den mest prisvärda Mercan som säljs i dag.

Prisvärd? För att du tycker att den ser fet ut?

Ja, det är väl mycket därför man köper en Mercedes, för att det ska synas att det går bra just nu och så vidare? I Frankrike blev vi stoppade av Gendarmeriet bara för att de ville kolla in vår bil. De brydde sig inte alls om hur vi körde på de slingriga Provencalska vägarna, de ville bara höra fakta om hur många hästar den hade och vad den gjorde 0-100 på.

Hur är den att köra då?

Det, och mycket mer, kan du läsa i nya ams som kommer i butik 4:e april.

Provkörd: Mercedes CLA är prisvärd!
Ytterligare en sämre Iphone-bild från pressvisningen i Frankrike. Här en CLA 220 CDI med Edition 1-paket, vilket bara kommer att säljas under första året.

Annons
Annons
Rulla till toppen