PROV: Audi RS6 Avant - en djävul i kombikläder

Premium I München pågår just nu lanseringen av Audi RS6 – en av världens snabbaste familjebilar. Fredrik Huldt är på plats för att ta pulsen på denna otroliga best till bil. Dessutom film.

Bästa stället att testa världens snabbaste kombi? Ikea såklart. Huldt maxar nya RS6 på autobahn med bokhyllan Billy i bakluckan.

Vad är första intrycket?
"Att det här är en förklädd djävul. På ytan en familjebil med alla praktiska attribut man kan önska sig. Till exempel upp till 1.680 liter bagageutrymme med baksätet fällt. Men under skalet finns en tekniskt fulländad prestandabomb. Kommer ni ihåg gamla actionkomedin Kindergarten Cop? Arnold Schwarzenegger som dagisfröken. Det är den känslan man får av RS6."

Så vad har den att erbjuda den svenska kärnfamiljen?
"Du menar förutom en direktinsprutad twinturbo-V8 med 560 hästar? Faktum är att den har allt som vanliga A6 har i form av användarvänlighet. Fyrhjulsdrift, start-stop, ISOFIX-fästen och ett mäktigt infotainmentsystem. Rubbet."

Audi RS6 Avant är "praktisk och går som bara fan", enligt Fredrik Huldt.

Hur är den att köra?
"Overklig. 700 newtonmeter kan ge vem som helst tunnelseende. Jag kommer direkt från ett test av Audis nya superbil R8 V10 plus och jag blir ändå smått chockad över hur snabb RS6 är. 0-100 på 3,9 sekunder och om man kopplar ur fartspärren toppar den 305 km/h. Det gör den trots att den faktiskt har en mindre och svagare motor än sin föregångare! Audi har nämligen trimmat bort en hel del dödkött för att göra den smidigare och snålare. Hundra kilo sägs det. Dessutom har motorn COD, eller Cylinder On Demand (cylinderavstängning på svenska) som stänger av halva motorn när man inte har behov av Hulken-muskler. Det ka sänka förbrukningen med upp till 12 procent. Den officiella förbrukningssiffran för blandad körning ligger på 0,98 l/mil."

Vad gör RS6 speciell?
"Korsningen av vardagsduglighet och superbilsegenskaper. Den är praktisk och går som bara fan. I Sverige får den dessutom Sportdiff som standard eftersom svenska kunder är 'extremt prestandaorienterade'. Kul att höra."

Något du är fundersam över?
"Ljudet. Ärligt talat låter den som en elefant med IBS. Varje växling brakar det till så våldsamt i avgasrören att man hoppar till i förarstolen. Jag har aldrig tidigare hört en motor låta som den här gör. Prislappen är också spännande. Första kombin från Audi som har ett grundpris på över en miljon 1.050.000 svenska riksdaler för att vara exakt. Kan dom få in dom pengarna säger det en hel del om styrkan i Audis varumärke."

Är den kul då?
"Går man igång på överdåd av spännande teknik och massiv acceleration har man en hel del att se fram emot. Full rapport i nästa nummer, som är nummer 10."

Mer fakta och film om Audi RS6 här!

Det finns ingen bil i världen jag hellre vill ha än Audi RS6 Avant!
228
328