TEST: Strålkastare - är dyrast bäst?

Premium Det går att beställa dyra och tekniskt avancerade strålkastare till nästan alla bilar. Men är det vettiga köp? Vi har jämfört olika teknik till 15 bilmodeller för att ge dig svaret.

TEST: Strålkastare - är dyrast bäst?

Ljus är i bilsammanhang detsamma som säkerhet. Över 90 procent av våra sinnesintryck får vi från våra inbyggda ljussensorer, alltså ögonen. I prislistorna fnns massor av tillval som man kan hoppas är bättre än standardljuset. I det här testet ska vi undersöka om investeringarna lönar sig.

Så testade vi: Det är hur man upplever en bil som är avgörande. Det gäller också för strålkastare. Därför har vi inte mätt ljusbilderna i laboratorier utan i verkligheten. På mörk asfalt mätte vi räckvidd för både halvljus och helljus, tillsammans med ljusbild och hur mycket av vägen som lystes upp. Vi körde också i mörker för att se hur vi upplevde skillnaderna under körning. En tur ute på vanliga landsvägar och motorvägar kompletterar intrycken.

 

• Köp eller logga in för att läsa testet av strålkastare.
Artikeln kommer från auto motor & sport nr 10-2014.

• Observera att prenumeranter läser gratis, allt du behöver göra är att skapa ett eget ams-konto. Är du inte prenumerant kan du ta en prenumeration för bara 99 kronor (klicka här) och få tillgång till hela tidningsarkivet direkt. 

• Har du satt betyg på din  bil - eller var det längesedan? Gör det här! 

 

 

 

Ljus är i bilsammanhang detsamma som säkerhet. Över 90 procent av våra sinnesintryck får vi från våra inbyggda ljussensorer, alltså ögonen. I prislistorna fnns massor av tillval som man kan hoppas är bättre än standardljuset. I det här testet ska vi undersöka om investeringarna lönar sig.

Så testade vi: Det är hur man upplever en bil som är avgörande. Det gäller också för strålkastare. Därför har vi inte mätt ljusbilderna i laboratorier utan i verkligheten. På mörk asfalt mätte vi räckvidd för både halvljus och helljus, tillsammans med ljusbild och hur mycket av vägen som lystes upp. Vi körde också i mörker för att se hur vi upplevde skillnaderna under körning. En tur ute på vanliga landsvägar och motorvägar kompletterar intrycken. 

Artikeln kommer från auto motor & sport nr 10-2014.

• Har du satt betyg på din  bil - eller var det längesedan? Gör det här! 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.