Test: Jeep Compass, Mazda CX-5, Renault Koleos, VW Tiguan – fyra suvar i mellanklassen

Premium En tysk, en fransos, en japan och en amerikan skulle bygga varsin suv i mellanstora klassen. Vi ska nu berätta hur de löste uppgiften – och vem som gjort det allra bäst. Jeep Compass möter Mazda CX-5, Renault Koleos och VW Tiguan.

Test: Jeep Compass, Mazda CX-5, Renault Koleos, VW Tiguan – fyra suvar i mellanklassen

Det var för drygt tio år sedan suven seglade upp och blev en seriös konkurrent till övriga biltyper. Idag finns det en suv för alla smaker och storlekar.

Till detta test har vi bjudit in ett brokigt gäng, åtminstone om man ser till storleken. Rykande färska Renault Koleos, nya storfavoriten Mazda CX-5 och färska Jeep Compass. Och vilken bil passar då bättre att ta med än den ständiga klassvinnaren Volkswagen Tiguan?

Storleksmässigt spelar de i lite olika ligor, men prismässigt konkurrerar de med varandra. Mazda CX-5 minns vi för den fina styrningen och chassibalansen, men har den blivit mindre bullrig sedan sist? Koleos är återigen tillbaka på den svenska marknaden, den första generationen var inget att skriva hem om, därför är förväntningarna extra höga nu. Jeep Compass är minst i gänget, men kan den trots allt hävda sig med sin terrängimage? Och lyckas duktiga Tiguan behålla pole position tack vare sin allsidighet? Testet kan börja!