Så blir andrahandsvärdet för dieselbilar och elbilar: "Tesla står sig väldigt bra"

Premium Stort sug efter begagnade bilar just nu – bra för dig som ska sälja.

Så blir andrahandsvärdet för dieselbilar och elbilar: "Tesla står sig väldigt bra"

De flesta bilägare har säkert hyfsad koll på ungefär hur mycket en liter bränsle kostar, eller hur hög fordonsskatten är. Men andrahandsvärdet är inte alls lika lätt att räkna på.

Samtidigt är andrahandsvärdet den enskilt viktigaste "utgiftsposten" för en bilägare. Det är i alla fall den största, och hur mycket bilen kan säljas för efter några år påverkar hela bilekonomin.

Markus Carlsson är analytiker på Bilpriser.se.

Vi får ofta frågor från läsarna om hur andrahandsvärdet för bensin- och dieselbilar kommer utvecklas nu när allt fler pratar om miljözoner och klimatproblem. Och många är även nyfikna på hur andrahandsvärdet för elbilar och laddhybrider blir.

Med hjälp av Markus Carlsson, som är senior analytiker på företaget Bilpriser.se, försöker vi reda ut några av alla frågetecken.

Enligt honom är det just nu stort sug efter begagnade bilar oavsett bränsle. Du som funderar på att sälja din bil kan alltså göra ett klipp just nu.

"Vi kan konstatera att prisutvecklingen varit positiv för alla drivmedel under den senaste tiden, vilket tyder på en stark begagnatmarknad med hög efterfrågan och lägre utbud än normalt", säger han.

Bilprisers analys för bensinbilar och hybridbilar – framför allt laddhybrider – är att de kommer ha bra andrahandsvärde även i fortsättningen. Och när det gäller dieselbilar tycker Bilpriser att utvecklingen har stabiliserats efter att priserna sjunkit något. Andrahandsvärdet för dieselbilarna kommer vara fortsatt stabil, enligt Bilpriser, "såvida det inte inträffar några större störningar politiskt eller ekonomiskt", snligt Markus Carlsson.

Så hur ligger det till för elbilarna?

"Prisutvecklingen för elbilar är inte lika enkel att estimera. Vi ser tydligt att Teslas modeller står sig väldigt bra, medan andra tillverkares elbilar inte haft samma starka värdeutveckling", säger Markus Carlsson.

Problemet med elbilarna är snarare att utbudet kommer vara fortsatt dåligt den närmaste tiden. I takt med att räckvidden blir allt längre kommer elbilarna fortsätta ha bra andrahandsvärde och stark prisutveckling de kommande åren.

Utveckling per drivmedel, bensin och diesel. Figuren visar Bilprisers index, ett jämförelseindex över prisnivån på begagnade bilar. Prisnivån har fortsatt uppåt för bensindrivna bilar, medan prisbilden på dieselbilar är fortsatt stabil, om än med en svagt uppåtgående trend.

Figuren visar jämförelseindex för hybrider och laddhybrider. Intresset och därmed prisnivån för laddhybrider stiger kontinuerligt, medan de vanliga hybriderna har tappat i attraktionskraft. Utbudet av laddhybrider ökar, liksom räckvidden och Bilpriser bedömer att det är denna utveckling som börjar synas i begagnatstatistiken.