Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance

PREMIUM Tillsammans har de runt 1 000 hästkrafter och noll till 100 km/h gör de på ynka 3,7 sekunder. Detta samtidigt som de har alla egenskaper som familjen kan behöva. Fords just nu kraftfullaste Mustang möter Tesla Model Y Performance.
Annons

Bilarna i detta test:

• Ford Mustang Mach-E GT – grundpris 999 900 SEK, DC-laddeffekt 150 kW, WLTP-räckvidd: 500 km
• Tesla Model Y Performance – grundpris 818 170 SEK, DC-laddeffekt 250 kW, WLTP-räckvidd: 514 km


Tillsammans är de svartgula, precis som ett visst fotbollslag i skribentens hjärta, eller? Teslan är svart men Forden är lackerad i Cyber Orange. Under testdagarna benämndes den däremot som gul och referensen till Stockholmsklubben kändes närmare till hands än den om TV-serien som var så omtalad för ett antal år sedan. 

Färgen avgör dock inga test och det intressanta blir att se vilken amerikansk biltillverkare som bygger den bästa prestandasuven. Ford mot Tesla. Historierna om de två tillverkarna är olika långa men avtrycken de gjort i bilvärlden kan åtminstone i vissa hänseenden anses likvärdig. 

Nu är det dagens bilar som ligger i fokus. Båda har kring 500 hästkrafter och ska enligt fabrikstiden göra 0 till 100 km/h på 3,7 sekunder. Mäktiga siffror för en mellanklassuv.

De hänger alltså på Porsches legendariska 959 S som gör samma acceleration på, just det, 3,7 sekunder. I den hittar man dock inte en bekväm andrarad med massor av lastutrymme bakom. Men frunk hade den, precis som testbilarna. 

Vilken av dessa storlastande sportbilar tar hem testsegern och vilken är det som stjäl testlagets hjärta?

Med det namn och emblem som Forden bär på är pressen stor. Inte kan en Mustang få pisk av en elvispmotoriserad suv från ett inte ens 20 år gammalt företag med en ägare som är mer intresserad av eventuella robotar på Twitter än körglädje?

Kanske, det har hänt en del sedan Henry Ford effektiviserade sin bilfabrik med det löpande bandet. Vi testladdar, mäter förbrukning, känner på fjädringen och sladdar brett. Den bästa familjefraktaren med sportbilsprestanda är…

FORD MUSTANG Mach-E GT

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Mustang Mach-E GT har fått svart grill med fränt mönster. På de mer alldagliga modellerna är den lackad likt bilen. Utöver den skillnaden har GT:n lite aggressivare luftinsläpp i kofångaren. Färgen gör också sitt till. Cyber Orange kostar 22 900 kronor.

Hädelse! Namnet på den elektriska elsuven förargade en och annan entusiast när det tillkännagavs. Om det är möjligt att förlåta Ford för att ha befläckat en av bilvärldens mest ikoniska modeller är det denna variant som skulle kunna vara anledning till att göra det. Här har vi GT-versionen med många hästkrafter, mycket vrid och flera uppgraderingar för bättre väguppträdande. Kan vi förlåta Ford nu?

TEKNIKEN Genom små modifieringar har nettokapaciteten i batteriet höjts med tre kWh jämfört med den senaste el-Mustangen vi körde.  

GT:n har 487 hästkrafter men som alltid med eldrivna bilar är det vridmomentet som verkligen skrämmer slag på de rena förbränningsmotordrivna bilarna, i den orange bilen är det 814 Nm som gäller.  

Maximalladdeffekt vid en DC-laddstolpe är 150 kW, vilket får anses godkänt. Väl inkopplad såg det sämre ut. Mer om det på ett uppslag längre fram.

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Rättelse: Till skillnad från vad som står i bilden ovan går det att öppna Mustangens frunk med ett dubbelklick på nyckeln.
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance

”Mach-E GT charmar förarna med busiga köregenskaper som få moderna bilar bjuder på.”

ATT KÖRA En Mustangs värdighet avgörs av hur den upplevs bakom ratten. Det börjar inget vidare. Från drivlinan hörs ibland klonk och det blir lätt ett litet ryck iväg från noll. Gasresponsen är något vild. När man släpper upp gaspedalen är det möjligt att återvinna hela vägen ner till noll utan att bromspedalen behöver användas. Enpedalskörningen funkar bra och går att stänga av, värt att nämna är att energiåtervinningen går in med en viss fördröjning. Utöver det drar ratten starkt mot mitten och styrservokänslan varierar mest hela tiden.

Det är förstås en elbil, så i det stora hela är drivlinan smidig men när man kommer från Teslan är det en klar nedgradering. 

Ökar man farten uppfattas den i annan dager. Styrservon förbättrar sig och nu är det enbart centreringen som stör, och den är inte heller lika påträngande. Gasresponsen är inte heller upprörande vid denna typ av körning. Bromsarna biter dock lite väl hårt och är svårdoserade, vilket även gäller i stadstrafik. De får stopp på bilen effektivt.

Chassit är styvt och sportigt om än aningen mjukare och studsigare än Tesla. Det är inte dåligt men den adaptiva fjädringen borde gått att kalibrera bättre för inte heller komforten är särskilt bra. 

Hittills har inte tongångarna varit alltför positiva, det ändrar sig snart. I körläget Untamed Plus anpassas alla möjliga inställningar för att ge föraren högsta kontroll över bilen. Tyvärr var detta ofta otillgängligt, mer om det i en ruta längre fram. Det bästa är nog att välja Untamed (icke Plus) och sedan ge sig på ESP-knappen som är en nyhet på GT:n. Enligt Ford ska den i sinom tid dyka upp på de andra varianterna också.

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Mustang- och GT-loggor hittar man lite överallt.

Nu kommer vi till det roliga. Med antisladd i antingen sportläget eller helt avstängt är Mustangen riktigt glad med baken. Balansen är tydligt åt det roliga och bakhjulsdrivna hållet. Till och med när alla säkerhetssystem är i gång kan man utnyttja kraften för att få ut baken.

Den är inte perfekt vid aktiv körning heller men muskelbilar likt de ”riktiga” Mustangerna har däremot aldrig köpts för någon fantastisk precision och grym kurvtagningsförmåga. Det är en rå körupplevelse som gäller, med effekt som huvudingrediens och huliganism som krydda. Elmotorerna skjuter också på rejält men Forden är aningen snällare mot nacken än Teslan. 

ATT ÅKA Fjädringen är obekvämt hård även i det snällaste körläget och Mach-E nickar gärna i längdled. Chassit gör små försök till att svälja ojämnheter men utförandet är inte särskilt sofistikerat. Bullernivån är dock låg och sittplatserna är absolut godkända.

I och med att det än så länge finns få elsuvar i mellanklassen med över 450 hästar och alternativen inte heller är särskilt sköna att åka i kommer Ford undan i alla fall. Det blir intressant att se om Kia lyckats bättre med kommande EV6 GT. 

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
I Ford kan man välja mellan ett sportläge på ESP-systemet eller att stänga av det helt.

FÖRNUFT När GT:n lanserades kostade den kring 850 000 kronor, nu ligger den och slickar miljonen. 999 900 kronor går inte att skämta bort. Dessutom visar det sig att Fordens förbrukning är hög och det slår både mot plånboken och räckvidden, räknat på testdagens energiåtgång kommer den 340 kilometer innan ett laddstopp krävs. 

Den fyrhjulsdrivna och svagare Mach-E:n med samma batteri som GT:n går inte längre att hitta i prislistan. Nu får man välja mellan antingen AWD och ett batteri om 70 kWh (netto) eller det större batteriet och bakhjulsdrift. Prisskillnaden är i båda fallen hela 236 000 kronor. Positivare är att frunken är stor men mot Model Y:s bagageutrymme bleknar Mustangen.  

BILENS SJÄL Ser man den som en eldriven muskelbil uppfattas den som bättre än om man försöker rättfärdiga den som en sportig suv för familjen. Den är långt ifrån perfekt men Mach-E GT charmar förarna med busiga köregenskaper som få moderna bilar bjuder på.

Den är snygg, i alla fall för att vara en suv, och skrytfaktorn i att äga en Mustang kanske inte ska bortses ifrån. Den är barnsligt tuff men är nog också världens minst välbyggda miljonbil. En fräck karaktär med en del egenheter och högst tveksam kvalitetskänsla. En typisk Mustang?

 Elias Medelberg


TESLA Model Y Performance

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
De originalmonterade stänklapparna fram är så låga att de lätt tar i vid garagenedfarter. Lite överraskande i en suv, kanske? Men de skyddar karossen i det långa loppet.

Sveriges näst mest sålda elbil första halvåret 2022 heter Tesla Model Y. Etta är Kia e-Niro men Ford Mustang Mach-E hittar vi först på 14:e plats. Tesla går alltså in med ett gott självförtroende i denna duell.

I och med att det är en Model Y Performance är vi lite extra nyfikna på hur välbyggd bilen ska kännas. Sedan fabriksinvigningen i mars är nämligen alla exemplar av denna modell för Europamarknaden byggda i den nya Gigafactory Berlin-Brandenburg. Det är Teslas första fabrik i Europa och en potentiell årsproduktionskapacitet på 500 000 bilar är en siffra som gör anläggningen till den största elbilsfabriken i Europa.

TEKNIKEN Ser den inte lite tuffare ut än en Long Range? Jo, och det små skillnader som är anledningen till detta. Karossen är sänkt 15 millimeter – något som alltid bidrar till ett ”fetare” intryck. Bakdäcken har ökat i bredd från 255 till 275 millimeter och fälgarna är nu 21 tum stora. Innanför dessa sitter det större bromsar markerade med illröd lack över oken. En kolfiberspoiler ger bakluckan en snygg ankstjärt.

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance

”Men 4 147 köpare visar att plug & charge-funktion och ett stort eget laddnätverk är viktigare.”

Precis som i lilla Model 3 gäller olika elmotorkoncept på vardera axel. Fram sitter en asynkronmotor på 184 hästkrafter och bak en synkronmotor på 378. På så sätt ska både extrem gasrespons och energiekonomi erhållas. Men enligt WLTP-siffrorna går Performance 19 km kortare (totalt 514) än Long Range. Det känns ändå överkomligt när samtidigt toppfarten höjs från 217 till 250 km/h och accelerationstiden till 100 km/h går ner från 5,0 sekunder till hiskeliga 3,7!

Laddningsmässigt gäller fortfarande uppgifterna 11 kW vid AC-laddning och 250 kW vid DC-laddning.

ATT KÖRA Med vanan inne från en annan bil, vilken som helst, är den speciella styrningen det första man lägger märke till. Tesla har reptilsnabba styrningar och Model Y är inget undantag. Den bidrar till bilens alerta humör på en kurvig väg men många tycker att kvickheten är lite för mycket till vardags, speciellt i en hög suv.

Samtidigt är detta en sportig version och faktum är att man vänjer sig rätt bra. Vi enas därför om ett högt betyg vid aktiv körning och ett lägre, men fortfarande bra betyg till vardags. Det senare också påverkat av att det finns klart lättare styrningar vid parkeringsmanövrar eller liknande.

Precisionen i gaspedalen får som vanligt bara lovord. Både vid uppsläpp, här finns så stark energiåtervinning att vi kan tala om riktig enpedalskörning – samt under gaspådrag. Trots resurserna är det aldrig svårt att köra mjukt. För resurser finns det, det bär iväg likt en turbosportbil så fort du så önskar. Fast utan fördröjning. Det pinnar på precis som i en snabb Tesla helt enkelt!

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Usb-kontakterna fram är så diskret infällda att de lätt kan missas. Men här finns de!

Känslan i bromsarna är också bra, både till vardags och under hårdare körning. Det kan man inte säga om den andra amerikanen, och bilbyggarerfarenhet sedan 1903 (Ford) hjälper tydligen föga här mot ynglingen Tesla som grundades 2003. Det är 100 år det. Pinsamt.

Det fasta chassit håller emot g-krafterna som blir i högt tempo och tål hårda tag. Men av spralligheten från Model 3, med sin Track Mode, syns tyvärr inte ett spår. Då Model Y Performance har en präktigt neutral (men effektiv) balans hade vi särskilt i denna velat ha möjlighet att själva skruva på kraftfördelningen som i lillebror. Synd! Men det kanske kommer?

ATT ÅKA Håll dig till släta vägar! Karosskontrollen på den kurviga vägen har definitivt sitt pris. Model Y rullar hårt över små lagningar såväl som större gupp. Vickar och nickar dessutom. Beteendet är osofistikerat och till de bästa konkurrenterna i klassen är det milsvid skillnad. En klen tröst är att sänkningen mot Long Range inte försämrade ytterligare. 

Ljudmässigt är komforten bra. Vägljud är det som framträder, men trots bredare bakdäck är intrycket bättre än för den Long Range vi testat tidigare. Här kan däckmärket påverka – men förmodligen också att bilen nu fått en hatthylla. Ford är dock ännu tystare.

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Om så önskas kan döda vinkeln visas under blinkning.

FÖRNUFT Pris, andrahandsvärde och bränslekostnad är några punkter som gör Tesla ekonomiskt sett förnuftigare än Ford (vilket dock inte är så svårt …). Men också gentemot Long Range framstår prishöjningen på 40 000 kronor som prisvärd sett till effekthöjningen. Utrymmena är också större än i Ford. Dragkrok är standard och 1,6 ton är mer än vad de flesta elbilar får dra och mer än dubbelt mot Ford. 

Att gömma i princip alla funktioner i en pekskärm är inte särskilt förnuftigt. Glöm att kunna känna dig fram, i stort sett varenda manöver kräver att du tar blicken från vägen.

Men 4 147 köpare i år visar att en plug & charge-funktion och ett stort eget laddnätverk är viktigare. Där kan man tala om smarta elbilsegenskaper!

BILENS SJÄL ”Performance” antyder ökad körglädje och visst är den roligare än Long Range. Men i en Teslas själ ligger fokus på ett lätt och smidigt billeverne där en hel del handlar om att du INTE ska köra och att bilen vet bäst. Model 3 Performance är klart busigare. Model Y Performance är mer en bra suv som råkar vara väldigt, väldigt snabb.

Mikael Johnsson


FÖRBRUKNING & RÄCKVIDD

Storseger för Tesla, igen

Konkurrensen bland elbilarna blir konstant hårdare. Tesla var länge helt överlägsna men nu har vi ett stort antal elbilar som kan anses minst lika bra som modellerna som Elon Musks företag erbjuder. Men när det kommer till förbrukning och räckvidd är det få som klarar av att sätta hårt mot hårt. Det gäller även Ford.

Mustangen visar dessvärre på väldigt hög energiåtgång. Över 30 kWh/100 km under motorvägsavsnittet är i nivå med klart större eldrivna suvar. Det kompenseras delvis av den rejäla energikapaciteten som gör att man kommer långt på en laddning. Den rår dock inte på Model Y. 

Trots färre kWh i batteriet är det Teslan som har bäst räckvidd och det beror förstås på att den inte kräver alls lika mycket el för att ta sig framåt. I alla tre mätningar är den runt 30 procent snålare än Forden. I motorvägsfart är den skillnaden uppe i hela 35 procent. 

38 mil i motorvägsfart är riktigt bra. Fordens 30 är något mer av en varning. Vi körde i relativt gynnsamma förhållanden utan nederbörd men med lite väl hög temperatur, runt 30 plusgrader. När kylan och snön kommer får Mach-e-föraren vara beredd på några extra laddstopp. Mustangen saknar nämligen värmepump vilket gör det klart jobbigare för den när det är riktigt varmt eller kallt.

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
SÅ GJORDE VI TESTET

”Vad har den för räckvidd?” Det är fortfarande den vanligaste frågan rörande elbilar. Den är förstås väldigt svår att svara på – eftersom räckvidden beror på förbrukningen som i sin tur varierar ordentligt med hastigheten och påverkas av vädret och bilens inställningar. Därför redovisar vi temperatur samt eventuell nederbörd vid mättillfället. Bilarnas normala körprogram och däcktryck används – inga ekovarianter tillåts. Klimatanläggningen ställer vi in på 21 grader Celsius. 

Vi mäter numera hur mycket testbilarna drar vid ekokörning och på motorväg. Med hjälp av batteriets nettokapacitet kan vi sedan berätta hur långt de kommer på en laddning i dessa förhållanden. 

Ekosträckan går till största del längs landsvägar med farter kring 70 och 80 km/h, med klar övervikt för den högre av de två hastigheterna. Längs rutten passeras ett och annat mindre samhälle som sänker farten något under kortare perioder. Antalet start och stopp är få. Mätningen påbörjas ungefär tre mil från macken och testbilarna har därmed fått tid på sig att komma upp i driftstemperatur. Motorvägsavsnittet är ytterligare en bit bort och följer en del av E4:an med en hastighetsgräns om 110 km/h.  

För att få en räckviddsmätning över ”blandad körning” lägger vi också till testförbrukningen och dess motsvarande räckvidd. Denna körning har lägre snittfart. Stora partier rör sig i farterna 30–80 km/h, men även några mil motorväg är med samt förstås många accelerationer och inbromsningar.


ALLT OM LADDNING

Tesla Model Y förbättrar sig

Redan på papperet syns det att Teslan är bättre vid laddstolpen. Med en maximal snabbladdningseffekt på 250 kW har den teoretiskt sett ett gigantiskt försprång mot Ford Mustang Mach-e GT:s 150 kW. Vid påfyllning med växelström är det 11 kW som är gränsen för båda två. 

Respektive tillverkares produktblad stämmer även bra med verkligheten denna gång. Tesla Model Y laddar klart snabbare än Mustang i alla lägen förutom kring 90 procent där den orange bilen ligger lite bättre till. Vilket är en överraskning om man ser till hur Mach-E har presterat i tidigare test. 

Senast Mustang testladdades föll den ner till riktigt låga 11 kW redan vid 80 procent. Den gången tog det 48 minuter från 80 till 90 procent. Denna gång avklarades det på 13 minuter. I det äldre testet kördes en Mach-e Long Range AWD och sedan dess har nettokapaciteten i Mustangens batteri höjts från 88 till 91 kWh. Det kan vara en bidragande orsak till att effekten höjts något mot slutet.

I det stora hela var det dock den första laddningen av Ford som gav mest tillfredsställande resultat. Den tog minst tid på sig från 10 till 50 procent och så även från 10 till 80 procent. Hela vägen från minut 0 till 40 hade Long Range AWD tagit emot fler kWh än GT:n vi kört denna gång. 

Det ovan är alltså enbart en jämförelse mellan gammal och ny Mustang. Model Y sticker iväg från laddaren långt innan föraren ens hunnit fundera över vem som laddar snabbast. Vi kan dock bekräfta att det är Teslan som är kvickast. 

Laddkurvan visar dock att Teslan inte klarar av att hålla sig kring sin maximala effekt om 250 kW särskilt länge. Den lyckades dock nudda den siffran ett väldigt kort tag innan bilen tagit sig upp i 10 procent.

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
* Mustang Long Ranges resultat kommer från testet mot EQC och XC40 P8 Twin Motor.
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Storseger för Tesla som tog sig från 10 till 80 procent 12 minuter snabbare än Mach-E GT. Även vid kortare laddningar är Model Y klart bäst. Vi ser också tydligt att Mustang har uppdaterats sedan senaste testet. Upp till 90 procent tog det oss 31 minuter längre tid förra gången.
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
* Resultatet för Mustang Long Range kommer från testet mot EQC och XC40 P8 Twin Motor i nummer 11/2021.
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
HUR LÅNGT KOMMER MAN EFTER EN VISS TIDS LADDNING?

Tesla har lägst förbrukning och laddar snabbast. Då är det lätt att, även om man är riktigt dålig på matematik, räkna ut att det är den som kommer att ge dig flest kilometer per laddad minut. I och med att Mustangen har den väldigt höga energiåtgången som den har blir det dessutom en brakförlust i denna gren. 

Efter 15 minuter vid stolpen, starten går som alltid vid tio procent, kommer Teslan ungefär 17 mil och Mustangen tar sig runt hälften så långt. Efter 44 minuter har Teslan tagit sig hela vägen till 90 procent. Mustangföraren har då nästan en hel kvart kvar att vänta för att nå samma laddnivå. Då ska vi inte heller glömma att Mustangen bara fått 242 nya kilometer medan Teslans räckvidd har stigit med 316. 

Minst laddstrul på långresan får de som köper sig en Tesla. Så har det alltid varit, hur länge till håller det i sig?

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Korta sladdar på Teslas Superchargers strular till det nu när flera av deras stationer tillåter bilar från andra märken att ladda.
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
BESVIKELSE VID ACCMÄTNINGEN

Varken Ford eller Tesla visade sig från sin bästa sida när det blev dags att mäta accelerationstiderna till 100 km/h. Model Y var visserligen två tiondelar långsammare från noll till 100 km/h jämfört med våra siffror för Ford Mustang. Men Ford tar ändå priset.

Det värsta körläget kallas Untamed Plus och är anpassat för bästa körbarhet på bana. Det visar sig vara en mycket känslostyrd inställning som sällan är valbart. ”Untamed Plus kanske inte är tillgängligt beroende på fordonets förhållanden” går att läsa om man klickar på den lilla informationssymbolen bredvid den digitala knappen. Under accelerationstesterna på morgonen fick Plus enbart användas två av fyra försök. Dessutom var kraften begränsad vid den andra mätningen, vilket den inte var i det lugnare körläget Untamed. Sänkt maxeffekt är ett märkligt sätt att optimera bilens bankompetens. Vi kom inte heller ner i de 3,7 sekunder från 0 till 100 km/h som ska vara möjliga.

Vi gav det en andra chans senare samma dag. Efter en snabbladdning och kanske 15 minuters körning var det dags igen. Kan ni gissa vilken inställning som var otillgänglig? Det verkar som så att Ford har riktigt hårda gränser för när Untamed Plus finns tillgängligt. För oss kom det och gick mest hela tiden.  

Tiden från 0 till 100 km/h blev till slut 0,4 sekunder sämre än vad Ford hävdar är möjligt. Vid en av accelerationsmätningarna testades att hålla bilen med bromsen samtidigt som gasen var i botten, för att sedan släppa upp bromsen när det var dags att dra iväg. Det gav en del hjulspinn och en tid som var någon tiondel sämre än den slutgiltiga. Det tyder på att 3,7 sekunder till 100 km/h kan var görbart med en hel del finlir och en perfekt start. Det till skillnad från de flesta elbilar som skjuter iväg enligt fabrikstiden så fort man smäller plattan i mattan. 

Klockren acceleration brukar vara Teslas melodi, denna gång blev dock inte tiden helt perfekt. Men trots att Ford i de uppmätta siffrorna är två tiondelar snabbare från 0 till 100 km/h är Teslan hela 1,8 sekunder snabbare upp till 160 km/h. Model Y känns snäppet snabbare än Mustangen. I vilket fall som helst har båda väldigt bra klipp.

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
FORD: Mach-e i GT-utförande har fått större bromsar (19-tum) från Brembo. Tyvärr har kalibreringen av pedalen inte blivit perfekt. Men stannar gör den på ynka 33,8 meter från 100 km/h.
TESLA: Röda bromsok särskiljer Model Y Performance från den tamare Long Range-varianten. 21-tumsfälgar är också specifikt för toppmodellen. Bromssträckan från 100 km/h är bra. Vi mätte det till 34,3 meter.
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Mustang har praktiskt dubbelt lastgolv med plats för laddsladden under. Och i frunken finns det dessutom utrymme för flera kablar.
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Model Y har gott om plats under lastgolvet med en djup och bred, om än ganska kort, balja. Likt i Mustangen kan även frunken ta emot en hel del packning.
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Golvbredden är bra men längden är desto sämre. Dessutom saknas både 40/20/40-delning och skidlucka. Volymen med sätena uppe är inte direkt dålig men jämfört med Model Y uppfattas den som det. Med fällda säten är Ford bland de trängre i klassen.
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Model Y har riktigt gott om plats längst bak. Vinklingsbart ryggstöd är en bonus. Välj mellan största möjliga bagageutrymme eller bekvämaste läget för baksätesåkarna. Dessutom är det 40/20/40-fällning som gäller. Mycket bra!
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
FORD: Inte lika frikostigt med utrymmet som i Tesla. Men lutningen på den hyfsat höga dynan gör att lårstödet är klart godkänt. Bra armstöd och rimlig ryggstödsvinkel. Här sitter man inte alls dumt. I klassen finns dock mäktiga Seat Tarraco som drar ner betygen för dagens två deltagare. BETYG: 2,5
TESLA: Här finns plats att sträcka ut. Dessutom är platsen under stolen bra så att man når ännu lite längre. Dessvärre är dynan väl kort och utan någon nämnvärd lutning vilket gör att lårstödet inte blir exeptionellt, men det är bekvämt. Vinklingsbart ryggstöd är en fin bonus. BETYG: 3
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance

PUBLIKFRIERI RÄCKER BARA SÅ LÅNGT – TESLA VINNER

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance

Tesla har gjort mer eller mindre allt rätt sett till vad som är absolut viktigast för elbilsköparna i denna storleksklass. Snabbladdningen är smidig, räckvidden är bra, utrymmena är generösa, baksätet är fällbart enligt 40/20/40-princip och bilen får dra släp på upp till 1 600 kg. Den är helt enkelt närmast perfekt för familjen. 

Visst finns det missar. Den hårda fjädringen är den största. Autopiloten kan vara något maktgalen och beter sig inte alltid som man vill, men de flesta vänjer sig nog. Denna gång agerade systemet dock knepigare än vanligt. Vid ett tillfälle var hastigheten begränsad till 80 km/h, vilket den är programmerad att vara på en sådan väg, det som överraskade var att denna mjukvarufartgräns försvann i ett par hundra meter, precis när vi passerade en fartkamera och en korsning. Det var nog det värsta stället att tillåta fri fart längs med hela den vägen. Liknande händelser uppstod vid flera tillfällen. 

Det är ingen stor grej, förstås, men Model Y är rent allmänt inte genomarbetad likt konkurrenterna från de mer etablerade premiumbilstillverkarna. Till det gänget av mer välbyggda bilar hör inte dagens motståndare. Ford Mustang Mach-E är raka motsatsen. 

Klonk från drivlinan, plast som knakar och körlägen som knappt går att använda. Det är lätt att tro att man kör en förseriebil som ännu inte fått de sista justeringarna inför lansering. Så är det alltså inte. De problemen hindrar dock inte bilen från att kittla sinnena hos alla som kör den. Däri ligger Mustangens styrka. Det är lätt att göra en bil rolig att köra. Mycket kraft till bakhjulen och ett antisladdsystem som går att slå ur. Klart. Vågar man säga att det ändå finns något slags Mustang-DNA i Mach-E? Det är inte världens bästa bil, men den är häftig på sitt sätt. 

Ser man till totalen blir Model Y ett allt för tufft motstånd. Den är bättre som bil och kostar en spottstyver jämfört med Forden. Trots att den saknar Euro NCAP-betyg och tappar poäng på det blir marginalen i slutresultatet stort. Den bästa prestandasuven för familjen är Tesla Model Y Performance. Det är däremot inte nödvändigtvis den som bjuder på mest habegär. Men det kan möjligtvis ändras snabbt.

Vi, tillsammans med många ägare, hoppas på att Model Y får en over-the-air-uppdatering innehållande ett track mode likt sin lillebror Model 3 Performance. Elon Musk har på Twitter antytt att det är på väg. Vi väntar spänt.

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance

VILKEN SKULLE JAG VÄLJA & VARFÖR?

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
MIKAEL JOHNSSON, testchef

Jag gillar att Ford inte bara gjort en elbil utan någonting lite roligare med Mustang Mach-E. Men det har man lyckats med redan i de ”billigare” versionerna. Så som att ge fyrhjulsdriften en bakhjulsdriven karaktär.

Men här testar vi GT-versionen och den misslyckas med att ge det mervärde som prishöjningen utlovar. Kvalitetsintrycket går snarare åt fel håll. Jag väljer Tesla Model Y Performance som är en sjutusan till elbil. Fjädrar/dämpare är ett minus, men här brukar jag inte vara blyg för att prova komponenter från eftermarknaden på mina bilar – även om det aldrig förr har varit av komfortskäl! En bättre adaptiv farthållare står faktiskt också på önskelistan.

Duelltest: Ford Mustang Mach-E GT mot Tesla Model Y Performance
ELIAS MEDELBERG, reporter

Mach-E är en klart häftigare bil än Teslan. Model Y matchar sitt utseende väldigt bra. Effektiv, men aningen tam och tråkig. Forden gör det motsatta. Exempelvis med de onödiga vågorna i motorhuven som går att se från förarplatsen. Det kanske är en smula fånigt? Äsch, jag tycker det är coolt. Att drivlinan dunkar och att interiören knakar är oviktigt. Det ingår, det heter ju trots allt Mustang. För en miljon är det dock väldigt svårt att välja den framför Teslan. Jag blir tvungen att vika mig och ta Model Y. Hade inte prisskillnaden varit så stor som den är hade valet dock fallit åt andra hållet. En bil som kan sladda brett vinner alltid över en som inte kan det, förutom när det blir walkover i ekonomironden.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen