TEST: Två sportiga kombi – M eller AMG?

PREMIUM BMW Touring mot Mercedes kombi – en kombiduell med lång tradition. Vi ställer sportversionerna M340i xDrive och AMG C 43 4Matic mot varandra. Vilken är bäst?
Annons
Annons

Bilarna i detta test:

BMW M340i xDrive Touring: Effekt 374 hk, vridmoment 500 Nm, grundpris 752 600:-

Mercedes-AMG C 43 4Matic Kombi. Effekt 408 hk, vridmoment 500 Nm, grundpris 840 900:-

AMG eller M? Den eviga frågan är kulmen i rivaliteten mellan Mercedes och BMW och det handlar denna gång om vem som bygger den bästa vardagssportbilen. Och det är inte alls lika klichéartat som det en gång har varit. 

Vi hoppar över historielektionen och idag är vi inte särskilt intresserade av dagens värstingar i form av M3 eller C 63. Nu är det dags att visa upp modellerna som befinner sig ett snäpp ned och ofta i skuggan av nämnda toppmodeller – BMW M340i xDrive och Mercedes-AMG C 43 4Matic. 

Båda kommer dessutom med familjevänliga kombikarosser – som gjorda för den svenska marknaden.

BMW M340i förarplats

En familjebil från M eller AMG – kan det verkligen vara vettigt? Lugn bara, tiderna då AMG först och främst utrustade sina bilar med stenhårda fjädrar och dämpare är tack och lov förbi. Idag sätter man sig bakom ratten i en C 43 och förvisso upptäcker den speciellt för modellen utvecklade hjulupphängningen redan de första metrarna. Men mer i form av en sportig attityd. 

C 43 är närmare asfalten än en vanlig C-klass och då syftar vi inte på att bilen är lägre. Det handlar snarare om en slags intimitet, en förbindelse med asfalten. AMG C 43 tappar aldrig kontakten till underlaget, oavsett hur katastrofdålig asfalten faktiskt är. Bilens adaptiva stötdämpare har utanpåliggande ventiler vilket ger kolvstången en längre arbetssträcka och snabbare respons. 

Man skulle kunna tro att det ger C 43 samma fina fjädringsegenskaper som i en vanlig C-klass, men så är inte fallet, C 43 är fastare. Sportkombins komfortläge börjar nämligen där C-klassens Sport Plus-läge upphör.

BMW display motor
En varvräknare som delvis går moturs får man numera acceptera även i BMW:s M-modeller. Men sexan är alltjämt en juvel.

Redan i det mjukaste läget hålls karosskrängningarna ordentligt i schack, bilen sugs fast i asfalten och forsar genom kurvorna utan att tappa kontakten med underlaget. Föraren sitter samtidigt fastklämd i skalstolarna som bredryggade personer kommer att uppleva som väldigt trånga. Stolarna har visserligen elektriskt ställbara sidostöd, men särskilt rymligt blir det aldrig.

Framvagnen har styvats upp med ett extra stag som löper tvärs genom motorrummet och man har monterat nya hjulspindlar som ökar den negativa cambervinkeln. Dessutom vilar allt på hårdare gummibussningar som ger hjulen bättre stabilitet. 

AMG C 43 4Matic känns ytterst styv och tar sig kvickt genom vilken kurva som helst. Fyrhjulsdrivningen favoriserar självklart bakaxeln, där 69 procent av vridmomentet hamnar. Det märker man dock knappt vad gäller bilens instyrning i kurvorna, då känns det mer som om kraftfördelningen hade varit 50/50. 

BMW bagagerum
Bagagegolvet har gummiklädda lister som hindrar väskan att glida runt. Insynsskyddet får plats under golvet – också bra. Instrumenteringen är lite väl futuristisk och krånglig.
Vill man justera mer än bara temperaturen måste man använda sig av klimatmenyn – via pekskärm, iDrive-multifunktionsvredet eller röststyrning.
BMW detaljer

I gränsområdet är det först framhjulen som ger med sig, alltid under ESP-systemets vaksamma ingrepp. Men innan detta händer är hastigheten redan på en galet hög nivå . När vi testar med både några riktigt snabba filbyten och slalom slår AMG C 43 konkurrenten från BMW ordentligt på fingrarna.

Men BMW M340i xDrive har en muntrare sida än C 43. Här finns visserligen inget dedikerat driftingläge, men bilens fyrhjulsdrift ger dig så pass mycket spelrum att det inte heller behövs. Kör man hårt genom svängarna rätar – efter en försiktig drift i gränsområdet – bakaxeln ut sig av sig själv i kurvutgången. M340i xDrive känns därför alltid hanterbar och flyter lätt genom tekniskt krävande passager.

BMW kurva
Här sätter sig chassit innan det börjar svänga– den mjuka överstyrningen är naturlig i M-modellen.

Att BMW:s sportkombi inte är lika neutral som sin konkurrent ökar på smidigheten. AMG-kombins omedelbara styrrespons är dock en svår nöt att knäcka för den roliga 3-serien. Den sätter sig nämligen lite på fjädrarna innan bilen följer rattutslaget och det finns relativt mycket glapp i mekaniken, i alla fall om man jämför med dagens konkurrent.

Det är kanske inte så konstigt: M-chassit får inte alls samma sorts understöd i form av ny hårdvara som i AMG C 43. M-divisionens ingenjörer nöjer sig med nya dämpare och krängningshämmare runtom, även om de för all del startar med en redan vassare grundmodell i form av 3-serien. 

Det unika med den lilla M-modellen märks i xDrive-systemet. Här finns ofantligt mycket variation som sträcker sig hela vägen ut till renodlad bakhjulsdrift, med allt vad det innebär. Styr man in för hårt övergår bakaxeln till en mjuk drift utan ryck och återgår lika mjukt till ursprungsläget så fort man vrider tillbaka ratten. 

Mercedes förarplats

Man kan låta bilen dansa på ideallinjen men överdriver man det hela tillrättavisas man barskt av ESP-systemet.

Så långt behöver det dock inte gå. Bakaxelns danssteg kan styras med högerfoten och trelitersmotorns omedelbara respons förhöjer körglädjen ytterligare. Tack vare en twin-scroll-turbo med två separata strömningskanaler för ännu bättre respons var radsexan knappast särskilt seg i standardutförande. Men i M340i xDrive får den dessutom support av en mjuk e-boost på 25 Nm, som hjälper till innan turbon kommit upp i varv. Tillsammans med den ljuvliga åttastegade automatlådan får man en drivlina som ifrågasätter om AMG-kombins tekniska nivå är överdriven. 

I C 43 finns två till elektriska hjälpsystem – ett i form av en remdriven startmotor/generator med 60 Nm och ett som sitter direkt på turbons axel. Vi talar här om världens första produktionsmotor med elektrisk avgasturbo! 

Motorn är liten, låter inte jättemysigt – men är stark som attan. På ratten sitter lättillgängliga reglage för bland annat inställning av stötdämpare och växellåda.
Här syns bara ett litet axplock av instrumenteringens till synes oändliga inställningsmöjligheter. 
De flesta av klimatanläggningens funktioner kan styras via direktvalknappar.

Den niostegade automatlådan har istället för momentomvandlare en ny våtkoppling för mindre massa och därmed snabbare respons, men dessvärre innebär det ett inte särskilt harmoniskt samspel med start/stopp-systemet. Motorn upplevs däremot som piggare än tidigare versioner och blir mer känslofylld när varvtalet ökar.

Det stora problemet i C 43 är dock att man har bytt ut den underbara dubbelturbomatade V6-motorn mot en fyrcylindrig tvålitersmotor som härstammar från A 45 (men omdesignad för längsgående montering som i SL 43). Ett tydligt nedköp av miljöskäl – den nya spisen känns inte alls lika kultiverad, saknar den homogena kraftutvecklingen och det ljuvliga ljudet. 

Förutom när det gäller rena prestanda kan AMG inte alls hänga med M-modellen när det handlar om drivlinan. Trots lägre inre friktion och mindre roterande massa förbrukar C 43 dessutom mer än sin konkurrent i vår testförbrukning: det skiljer 0,3 liter per 100 km till BMW:s fördel. 

I testets lite torrare kapitel om ekonomi samlar nämnda förbrukning några pluspoäng för M340i. Båda bilarna har servicepaket men detta är dubbelt så dyrt till AMG än till BMW. C 43 rullar dessutom på bredare och dyrare däckdimensioner.

Mercedes bagage och framstolar
Finesserna är få i bagageutrymmet men 40/20/40-delning finns. Stolarna tillåter inte allt för omfångsrika förarare om de ska sitta bekvämt.

Som vanligt anlände testbilarna med en uppsjö av tillval. För BMW M340i xDrive (från 752 600 kronor) innebär det 19-tumsfälgar (11 200 kronor), M-Sportpaket Pro med bland annat sportbromsar  och M-specifika bälten (12 500 kronor), innovationspaketet (Live Cockpit Professional) för 29 700 kronor, bagagerumspaketet (5 000 kronor) samt svankstödet för 2 800 kronor. 

Mercedes-AMG C 43 4Matic Kombi kostar i grunden 88 300 kronor mer än BMW, alltså 840 900 kronor. De trevliga Performance-stolarna ingår, men vill man uppgradera till premiumvarianten med bland annat minne och fyrvägs svankstöd blir det till att lägga till 28 000 kronor.

Trots ett för biltypen hyggligt andrahandsvärde, som dock är något bättre för den sexcylindriga BMW:n, blir totalt sett Mercedes-AMG otvetydigt den dyrare att äga av de två. BMW-vinst i ekonomironden således. 

Hur viktiga är miljö- och kostnadskapitlen för dessa sportkombibilar? Tja, det är bland annat där som C 43 tappar duellen. Körmässigt är det väldigt jämnt och C 43 lever på sin höga precision på vägen, tack vare AMG-uppgraderingarna. Man får inte heller glömma den stora spännvidden mellan de olika körprogrammen som ger föraren mängder av finjusteringsmöjligheter.

Mercedes kurva
Vid instyrning kränger C 43 förvånansvärt lite – resultatet är neutrala och effektiva kurvegenskaper.

Hade man behållit och vidareutvecklat V6-motorn hade slutresultatet säkerligen varit annorlunda, men med den lilla tvålitersmotorn under huven är det kanske ingen större överraskning att C 43 får se sig slagen av sin största konkurrent.

Men nu glömde vi nästan att jämföra några vardagsdetaljer. BMW M340i xDrive erbjuder bättre funktionalitet i kombiutrymmet tack vare gummiklädda bagagerumsskenor, möjligheten att stuva undan bagagerumsskyddet under lastgolvet och den separat öppningsbara bakrutan. C 43 har däremot trevligare displayer och tydligare instrument än i BMW.

Detta borde dock inte vara särskilt relevant i frågan om man föredrar AMG eller M.


ALRIK SÖDERLIND

”Ska det njutas så ska det njutas…”

För mig avgör känslan den här duellen, inte tekniken. Visst ser Mercedes AMG-kombi läckrare ut och inredningen är mustigare, mer lekfull.

Men det är bakom ratten som de här bilarna ska avnjutas och jag kan bli tokig på smala sportstolar i bilar som inte har mycket på racerbanor att göra. Säg mig när du senaste ramlade ut ur stolen, när du tog en tur på en kurvig väg. 

Bra stolar ska vara bekväma, inte klämma fast mig. Sak samma är det med fjädring och ljudnivå, ge mig hellre en bil som kränger och lever i kurvorna än som studsar fram över ojämnheter. För bra grepp är inte roligt, och det här är ju inte banbilar.

Att BMW har en rak sexa i stället för en hårdtrimmad fyra är skäl nog för att utse en segrare i den här duellen. Att Mercedesfyran dessutom är törstigare …

Det blir tveklöst en BMW.

MIKAEL JOHNSSON

”Känns inte trimmad fyrcylinder mer som något för en GTI?”

Tekniknörden i mig gillar verkligen att Mercedes tagit steget med elektriskt driven turbo. Hela 408 hästkrafter ur två liter! Rena rallybilen. Men låt mig återkomma till det där med motorn.  

Designmässigt gillar jag också C 43:an. Det syns lång väg att det inte är en vanlig C-klass som kommer åkande, plus för det. I fallet BMW så är M340i onekligen väldigt lik en vanlig 3-serie som utrustats med M Sportpaket. Det kan bara vara nördarna som ser det annorlunda mönstret i njuren, backspeglarna och de mörka avgaspiporna. Det är lite synd.

Men det är en mycket sympatisk bil och inte minst drivlinan. Strunt samma att ljudet förstärks via högtalarna, sexan låter bra och skulle göra det även utan hjälp.

För oavsett effekt känns väl trimmad fyrcylinder mer som något för GTI-klassen? Här i mellanklassen och med de pengar det handlar om skulle jag nog ha svårt att välja bort BMW när det kom till kritan. AMG bygger alltid härligt stadiga chassin så det är jag inte orolig för. Men ska jag ändra mig får den där elturbofyran verkligen övertyga under provturen!

BMW M mot Mercedes AMG
9,3 l/100 km behöver BMW M340i xDrive i testgenomsnittet. Mercedes-AMG C 43 4Matic är lite törstigare med 9,6 liter. När det gäller ren chassidynamik är C 43 förstahandsvalet, sammanlagt är det dock M340i som ror hem vinsten.

IQ. Bägge två är för bilstorleken dyra att äga. I synnerhet C 43 som med en åtta kronor högre milkostnad än BMW bara är drygt sex kronor billigare än den större och snabbare elbilen EQE 53. BMW vinner på lägre pris, något bättre andrahandsvärde och lägre servicekostnader. Driftsäkerheten är jämn mellan märkena medan Mercedes har en liten fördel i 30-årig rostskyddsgaranti. BMW-ägarna är istället något mer nöjda när garantierna behöver utnyttjas.

TQ. Visserligen talar vi om sportiga kombibilar men AMG:n är på gränsen till för hård i fjädringen. Dessutom är framstolarna smala. Baksätet är däremot lite bekvämare än i BMW som istället är tystast och bekvämast totalt sett. BMW har fler praktiska detaljer i bagageutrymmet men istället en bitvis mindre funktionell instrumentering (sedan klimatanläggningen hoppade in i skärmen i och med ansiktslyftningen). Kupéutrymmena är väldigt likartade.

EQ. Rent siffermässigt, alltså sett till prestandan, går det knappt att skilja bilarna åt. Mercedes trimmade fyrcylinder hänger på BMW:s sexa. Men känslomässigt har BMW:s mysiga motor och fina växellåda ett tydligt övertag. När det gäller körglädjen i chassit saknas heller inget hos BMW men här kontrar Mercedes-AMG med ännu mer effektivitet och kirurgisk precision. Karisman i hela paketet lockar mest i BMW enligt testlaget, även om C 43 når längst designmässigt.

Testfakta BMW M och MB AMG 1
BMW och Mercedes testfakta 2
Annons
Annons
Rulla till toppen