DUELLEN: Tesla Model Y vs Volvo XC40 Recharge

PREMIUM Förbättrade Volvo XC40 Recharge möter Tesla Model Y. Vilken är bäst av de två bilar med störst antal nyregistreringar i Sverige hittills i år?
Annons

BILARNA I DUELLEN:

Tesla Model Y (RWD). Räckvidd (WLTP) 455 km, DC-laddeffekt 170 kW, grundpris 560 170:-

Volvo XC40 Recharge Single Motor Extended Range. Räckvidd (WLTP) 553 km, DC-laddeffekt 205 kW, grundpris 559 900:-

Tesla Model Y levereras till kunderna i massor. Ingen annan modell är för tillfället ens i närheten av att hota den i försäljningstopplistan. Volvo XC40 går det heller inte dåligt för, men det är först när man slår ihop nyregistreringssiffrorna med kupévarianten C40 som den kan stoltsera med att vara näst mest framgångsrika elbil 2023. Precis bakom, med runt 100 bilar färre, är Volkswagen ID.4/5

För att säkerställa konkurrenskraften i deras lilla eldrivna suv har Volvo gett den en stor uppdatering. Lite beroende på variant har den nu högre batterikapacitet, lägre förbrukning, längre räckvidd och snabbare laddning. Och framför allt: nu går det att beställa en fabriksny bakhjulsdriven Volvo för första gången sedan 1998. Hur har det påverkat körupplevelsen? 

Drivning på bakhjulen har även svenskens motståndare för dagen, Tesla Model Y. Jämfört med de fyrhjulsdrivna versionerna har grundmodellen lägre batterikapacitet, kortare räckvidd och långsammare snabbladdning. Är det vad som krävs för att utmanarna ska ha en chans?

Det går att köpa sig en XC40 med ett batteri med lägre energikapacitet än den vi kör och därmed närmar sig bilen Model Y i den aspekten. Men en kampanj som är aktuell för Volvo i skrivande stund (september) gör att bilen med större batteri är ekonomiskt mer jämförbar. 

Enligt WLTP-körcykeln ska det skilja runt 10 mil i räckvidd mellan de två. Vi vet dock att förra generationens XC40 hade problem med hög förbrukning. Kan det jämna ut skillnaderna eller har Volvo fått bukt med siffrorna? 

Hur står sig en Model Y när den, till skillnad från i de flesta andra fall, på pappret varken har snabbast laddning eller längst räckvidd? Kan Volvo XC40 konkurrera med den större (cirka 30 centimeter längre) Model Y? Finns det en chans att ta över Teslans förstaplats i försäljningsstatistiken? 

Frågorna är många men vi har svaren. Låt Sverigefavoriternas kamp börja.

Tesla Model Y

Så skedde det till slut. När det första kvartalet år 2023 var till ända visade data från Jato Dynamics att Tesla Model Y var den första elbilen någonsin att bli bäst säljande bil i världen. Prestationen blir än mer imponerande av det faktum att de omkörda Toyota Corolla och RAV4 kostar betydligt mindre.

I Sverige heter den bäst säljande bilen hittills i år (augusti -23) med alla motorkategorier inräknade: Tesla Model Y. Den är alltså bilen att slå och numera finns denna D-segmentare i en tvåhjulsdriven version för 560 170 kronor. Det är så lågt att den också konkurrerar med suvar i C-segmentet – som Volvo XC40.

TEKNIKEN

Denna grundmodell hette tidigare ”Standard Range” vilket berättade vad det handlar om. Batterikapaciteten är nämligen nerskalad från omkring (Tesla själva säger ju inget) 75,0 användbara kilowattimmar till 57,5 stycken. Dessutom går man från NCM-teknik i Long Range/Performance (och i XC40) till den lite billigare LFP-tekniken. Dessa batterier är mindre energitäta, tål kyla ännu sämre men degraderas i stället långsammare. 

Tesla Model Y cockpit
FÖRARMILJÖ
1 En head up-dislay (HUD) här är inget som Tesla erbjuder. Men att många kunder gärna hade sett detta inses kvickt om man slår en blick på den eftermarknad som byggts upp med både HUD:ar och lösa, små huvudinstrument att eftermontera.
2 Sedan vi testade en Model Y i april har en ny finess dykt upp på vänster rullknapp: vid längre intryckning blir den en direktvalsknapp till antingen torkarhastighet, rattvärme, kamera eller någon av sju andra valbara funktioner. Bra!
3 Skärmen har fin skärpa och upplösning, men en del symboler har blivit väl små i det senaste utförandet. Som växelindikeringarna P, R, N och D.
4 Mittkonsolens fack är jätterymligt.

Laddningsmässigt hoppar DC-effekten ner från 250 till 170 kW på denna testade instegare. AC-effekten är kvar på 11 kW vilket är någon sorts lägsta accepterad standard idag.

Med främre motorn urlyft sitter det endast kvar en på bakaxeln, precis som i Volvon den möter här.

ATT KÖRA

Det räcker egentligen med att studera de inåtlutande däcksidorna för att förstå vilka väghållningsambitioner Tesla har. Slår man upp dimensionen i däckbranschens STRO-bibel ser man att en 8,5 tum bred fälg är ”standard” för dessa 255 millimeter breda däck. Tesla ökar inte en utan två storlekar till 9,5 tum!

Detta är ett känt trick för att på sportiga bilar få fälgen att bättre hjälpa däckets sida att stå pall belastningen i kurvor och öka styrresponsen (med viss följdverkan på däckets komfortegenskaper). 

Standardmodell eller inte, Tesla vill alltid garantera att bilen inte känns det minsta ”elbilstung” utan sportig och kul. Man har verkligen lyckats. Model Y styr in fantastiskt bra, kränger minimalt och är neutral i kurvorna – inga smalare framdäck som i Volvo här inte.

ESP går visserligen in tidigare i Y, men på ett mjukt sätt som gör denna ”RWD” rätt lik sina fyrhjulsdrivna storebröder. Det syns kanske inte men det här är en bil som gillar att köras hårt och går bättre ju senare föraren är till padeln/läkaren/mötet.

Till vardags uppskattar man både den fina gasresponsen och den starka energiåtervinningen som ger riktig enpedalskörning, om än inte vid proppfullt batteri vilket Volvo klarar. Styrningen kunde få vara lättare och styrningens respons kräver tillvänjning, men reducerar rattvevandet runt gathörnen.

ATT ÅKA

Vår testbil är utrustad med ”Total självkörningsförmåga” för 77 700 kronor extra och på skärmen uppger Tesla att bilen kan ”navigera på motorvägarna till din destination, automatiskt byta fil så att du inte fastnar bakom långsamma bilar …”. Det låter bra, men vid ett kort test i lätt regnväder föreslog bilen inte ett enda filbyte (man måste nämligen själv blinka innan något händer). Tja, bilen ligger snyggt i filen men ha inte för stora förväntningar säger vi. Herr Y är ganska bestämd och avbryter gärna om du lägger dig i. 

Komfortmässigt får man betala för det roliga chassit, men fjädringen upplevs lite mer förlåtande än i Long Range och sväljer större gupp acceptabelt. Men på en skadad stadsgata är skillnaden mot Volvo stor och det låter också mer. Kör på motorvägen istället och njut av de bekvämare sittplatserna, där tar Tesla igen.

Tesla Model Y detalj
Tesla gillar kameror och på Model Y sitter det inalles åtta stycken om man även räknar den som tittar inåt i kupén. De arbetar både när du kör (som döda vinkeln-visning) och när du parkerat (Sentry Mode).
Tesla Model Y spak
Tesla sades vid uppstartandet ha plockat en del ingenjörer från Mercedes och se – växelväljarspaken är något de har gemensamt. Den funkar jättesmidigt och kan även starta farthållare/Autopilot. Våga ta bort den, Tesla!

FÖRNUFT

Det här är en förnuftig bil. Pengarna köper ovanligt bra utrymmen och enkelt Plug & charge-laddande i det egna laddnätverket gör Tesla till en smidig elbil att köra. Den bakhjulsdrivna Model Y har dock svagare laddning och får helt plötsligt motstånd i elbilsronderna. Men Teslas otroligt låga förbrukning äter ikapp det mesta av Volvos försprång på pappret. 

Listpriset är lågt och ett bra andrahandsvärde väger upp att inte servicen ingår som hos Volvo.

Mindre förnuftig anser vi den rensade förarmiljön vara samt att de breda A-stolparna stjäl sikt.

BILENS SJÄL

Om du inte störs av att den kan kännas som en dator på hjul emellanåt har du en finfin kompis i Tesla Model Y!

Mikael Johnsson

Volvo XC40 Recharge startbild

En pånyttfödelse som ska tas på allvar. När Volvo väljer att förbättra sin lilla elbil gör man det med flera stora tekniska förändringar. Hur konkurrenskraftig har den blivit?

TEKNIKEN

Testbilen, en Single Motor Extended Range, har ett batteri på 79 kWh netto vilket är fyra kWh fler än innan uppdateringen. Det finns också ett alternativ med 66 kWh netto där kylningen av batteriet har förbättrats och ska ge ett par extra kilometers räckvidd trots att nettokapaciteten enligt Volvo är en kWh lägre. Den maximala snabbladdningseffekten på XC40 Extended Range har ökat och är nu 205 kW mot de tidigare 155. Övriga varianter har ramlat ner till 135 kW. 

De XC40 Recharge som har Single Motor i sin modellbeteckning driver numera på bakhjulen. Vid bakaxeln sitter en ny generation permanentmagnetmotor som är utvecklad av Volvo själva till skillnad från tidigare och tillverkas i Skövde. 

Google Maps-navigationen kan föreslå rutter med laddstopp och visar hur mycket ström man har kvar när man kommer fram till slutmålet och laddarna. Dessutom kan systemet, beroende på operatör, visa antalet laddkontakter och hur många av dem som är tillgängliga. Den integration som Teslor har med deras Superchargernätverk är dock svårt att konkurrera med.

Volvo XC40 Recharge cockpit
FÖRARMILJÖ
1 I den högsta utrustningsnivån Ultimate ingår högtalarsystem från Harman Kardon.
2 Fysiska knappar på ratten och under skärmen gör gott för användarvänligheten. Vi hade dock gärna sett fler, exempelvis för klimatinställningarna. Jämfört med Teslan är det dock klart bättre.
3 Googlesystemet är bra men som det är nu saknas dock, konstigt no g, Android Auto (Googles variant av Apples CarPlay). Synd. Dessutom börjar skärmen kännas i minsta laget jämfört med konkurrenterna. 
4 Nu går även lilla XC40 att få med växelspak i kristallglas från Orrefors. Den ingår när man väljer ullklädsel till stolarna (18 900 kr).

ATT KÖRA

Körupplevelsen känner man i stora drag igen från tidigare. Nu kan man dock glädja sig åt att kraftreaktionerna i ratten är borta nu när bilen inte längre driver på det främre hjulparet.

Tyvärr har man inte gjort något åt svängradien även om det tekniskt sett ska gå att ge mer plats åt svängande hjul. Det hade mest troligt blivit för dyrt med tanke på att bilen även går att få fyrhjulsdriven. Den är i vilket fall som helst ingen osmidig bil.

Gasar man på och testar gränserna kan man också märka av att det är bakhjulen som sköter drivningen. Även om det inte finns ett läge för ESP-systemet kan man få till små sladdar innan elektroniken går in och sätter stopp. Vi tycker det är synd att det inte ens finns ett sportläge som kan tillåta lite mer bus men man får ta vara på det roliga som ändå erbjuds.

Chassit är mjukt och snudd på sävligt. Tendenser till understyrning förekommer, men det kompenseras delvis av bakhjulsdriften.  Styrningen är lätt och precis men har precis som tidigare halvdan vägkänsla och den är inte heller särskilt snabb. Det är inte sportigt men funkar väl till vardagslunken. 

Motorns respons är toppen och kraften räcker mer än väl, de starkare alternativen känns snudd på överflödiga. Det fullfjädrade enpedalsläget är välkalibrerat och återvinningen är lätt att dosera. Det går faktiskt att köra med bara gaspedalen även med ett fulladdat batteri. Det går inte i Model Y.

En annan fördel i Volvon är att det finns ett svagare läge för återvinningen som mer påminner om att köra förbränningsbil. Utöver det finns ett autoläge, vilket är en nyhet. 

ATT ÅKA

XC40 bjuder på fin komfort för åtminstone två åkande. Bullernivån är väl godkänd och rullkomforten är god. Fjädringen sväljer bra med lugna rörelser. I högre farter och över större svackor och gupp kan man dock få en viss efterböljning som uppfattas något mer för baksätespassagerare. De som sitter i andra raden får också nöja sig med ett i sammanhanget mediokert baksäte. Men att konkurrera med Teslas bakre sätesrad är svårt med Volvons 18,8 centimeter kortare axelavstånd. 

Volvo XC40 Recharge spolning
Andelen bilar med strålkastarspolning minskar i rask takt. Bland elbilar är detta ännu lite ovanligare. Vill man kunna skölja sina lampor med en knapptryckning i bilen och samtidigt köra en helt eldriven bil är XC40 ett av få val. 
Volvo XC40 Recharge detalj
Interiörpanelerna i XC40 lyser upp snyggt när det blir mörkt.

FÖRNUFT

Milkostnaden landar 0,89 ören under Teslans. Det råder dock lite tveksamhet kring vad som händer med Volvons pris framöver. Men mer om det längre fram i testet. Vid pressläggning är den i vilket fall som helst billigare att äga än dagens motståndare. 

Den är mindre än Teslan och har därmed inte i närheten av samma lastmöjligheter inuti. På dragkroken får XC40 ta 100 kg mindre än Model Y. 

BILENS SJÄL

XC40 Recharge har gjort en större resa än vad utsidan ger sken av. Tidigare kunde den uppfattas som något gammalmodig med för hög förbrukning och väl kort räckvidd. Men bättre effektivitet, större batteri, snabbare laddning och bakhjulsdrift har gjort den roligare att köra och klart bättre på långresor.

Den lilla elsuven är ännu inte perfekt men klart mer kompetent. Ett alternativ väl värt att kika på. 

Elias Medelberg


FÖRBRUKNING OCH RÄCKVIDD

Effektivare och effektivast

Precis som texten nedan förkunnar är frågan om räckvidden den främst förekommande bland förstagångsköpare av en elbil. Många av de som har kört eldrivet ett tag har dock fått upp ögonen för en annan viktig detalj. Förbrukning.

En bil som kräver mindre energi för att ta sig framåt kostar mindre att köra och kommer förstås längre på samma mängd ström. 

Model Y har ett batteri med en användbar energikapacitet på 57,5 kWh medan Volvon har ett som håller 37 procent mer ström, 79 kWh. Det skiljer dock inte mer än ett par procent i testräckvidd och längs med motorvägssträckan visade XC40 upp en sådan hög förbrukning att Teslan slår Volvons räckviddssiffra. Vid ekokörningen tar sig dock Volvon 56 kilometer längre på en laddning. 

Hur kan det skilja så mycket mellan mätningarna? En av de avgörande faktorerna är aerodynamik. Tesla kan skryta med Model Y:s Cd-värde om 0,23. Volvo gör bäst i att undvika ämnet. XC40 Recharges har ett Cd-värde på 0,329. Aj. Men det är kanske inte så konstigt i och med att XC40 nog är den av dagens modeller som närmast följt de klassiska Volvobilarnas tegelstensdesign. Kantig är den. Dessutom är den tyngre än Teslan, delvis på grund av det klart större batteriet. Den lilla Volvon vi kört, Model Y är kring 30 centimeter längre, vägar 46 kilo mer än Teslan den ställts mot. 

XC40 har blivit effektivare i och med de tekniska och designmässiga förändringar som bilen fått. Tesla Model Y, och resten av tillverkarens modellutbud, är dock närmast omöjliga att slå. 

Elias Medelberg

Förbrukning och räckvidd grafik

SÅ GJORDE VI TESTET

”Vad har den för räckvidd?” Det är fortfarande den vanligaste frågan rörande elbilar. Den är förstås väldigt svår att svara på – eftersom räckvidden beror på förbrukningen som i sin tur varierar ordentligt med hastigheten och påverkas av vädret och bilens inställningar. Därför redovisar vi temperatur samt eventuell nederbörd vid mättillfället. Bilarnas normala körprogram och däcktryck används – inga ekovarianter tillåts. Klimatanläggningen ställer vi in på 21 grader Celsius. 

Vi mäter numera hur mycket testbilarna drar vid ekokörning och på motorväg. Med hjälp av batteriets nettokapacitet kan vi sedan berätta hur långt de kommer på en laddning i dessa förhållanden. 

Ekosträckan går till största del längs landsvägar med farter kring 70 och 80 km/h, med klar övervikt för den högre av de två hastigheterna. Längs rutten passeras ett och annat mindre samhälle som sänker farten något under kortare perioder. Antalet start och stopp är få. Mätningen påbörjas först efter att testbilarna fått tid på sig att komma upp i driftstemperatur. Motorvägsavsnittet mäts efter ekosträckan och följer en del av E4:an med en hastighetsgräns om 110 km/h.  

För att få en räckviddsmätning över ”blandad körning” lägger vi också till testförbrukningen och dess motsvarande räckvidd. Denna körning har lägre snittfart. Stora partier rör sig i farterna 30–80 km/h, men även några mil motorväg är med samt förstås många accelerationer och inbromsningar.

Mikael Johnsson, testchef


LADDNING

Tesla Model Y vs Volvo XC40 Recharge vid laddstolpen

TYDLIG VOLVOVINST MEN…

Den omfattande föryngringskuren som XC40 nyligen fått har gett bilarna med högre batterikapacitet, och alltså dagens testade Volvo, högre maximal laddeffekt. Nu går det att nå så högt som 205 kW, tidigare tog det stopp vid 155. Bilarna med lägre batterikapacitet är begränsade till 135 kW. Tesla Model Y med mindre batteri och bakhjulsdrift klarar inte mer än 170 kW. De med större batteri kan ta emot upp till 250 kilowatt men de varianterna kostar förstås mer.

Vid laddstolparna kan vi se att båda tillverkarna ger ut verklighetsförankrade siffror. XC40 toppar på 209 kW och Model Y på 171. De fina siffrorna påverkas förstås av en drös faktorer, men en av de viktigare är det faktum att båda två förkonditionerar batteriet inför snabbladdning om man väljer en snabbladdare som destination i bilens navigator. 

Hela vägen fram till 70 procent är Volvon den tydliga laddningsmästaren, efter det tar Model Y över. Även om skillnaderna vid höga laddningsnivåer inte är lika stora som i början.

Vid laddstolpen är Volvon bäst. Dock innebär Teslas klart lägre förbrukning (testförbrukning 14,9 mot 19,2 kWh/100 km) att man kommer längre per laddad kWh. Med 100 procent i batteriet vid start och ett laddstopp (med 10 procent kvar) på runt tio minuter kommer man teoretiskt sett någonstant kring 54 mil innan batteriet i Tesla Model Y fått slut på ström. I Volvo skulle samma resa kunna ta en ungefär 58 mil. 

Laddeffekt
Laddkurvorna (som är ovanligt raka) följer varandra närapå perfekt, bortsett att Teslan ligger kring 30 kW lägre hela tiden. Efter 70 procent tappar dock Volvon kraft.
Snittladdeffekt
Volvo laddar snabbast upp till 70 procent. Efter det saktar den ner rejält. Det syns på siffrorna i tabellen. I tre av de spann som visas är Volvon bäst, men mellan 50 till 90 procent håller Model Y en högre genomsnittlig laddeffekt.
Testförbrukning
Teslas lägre förbrukning gör att  antalet nya kilometerar man får i bilen efter en viss tids laddning (baserat på testförbrukningen) inte skiljer sig alltför mycket från Volvon. Från tio till 70 procent har XC40 tankat fyra mil fler än Model Y. Teslan nådde dock den procenthalten ett par minuter snabbare. Efter det börjar Volvon ladda klart långsammare. Från tio till 80 procent är amerikanen sex minuter snabbare.

SÅ LADDTESTAR VI

Före laddning körs bilarna i minst 40 minuter. Det tror vi liknar ägarens vanligaste situation innan snabbladdning och undviker laddning av kallt batteri. Laddstationen läggs in i navigatorn så att bilar med batterikonditionering nyttjar denna finess. Yttertemperaturen har en stor påverkan och anges i tabellen. Självklart ser vi till att laddstationens effektkapacitet överstiger bilarnas maximala laddeffekt. Vi mäter i intervallet 10–90 procent men ser till att börja ladda några procentenheter under tio. 

Volvo backar – men än är åretruntdäcken kvar

För ett tag sedan införde Volvo allvädersdäck, så kallade åretruntdäck, som standard till sina elbilar och senare till alla laddbara bilar. En åtgärd som ger lite längre räckvidd och gör att kunder slipper dubbla uppsättningar däck. 

Men var det en bra idé värdig en billtillverkare med säkerhet som varumärke? På vått underlag kunde vi ana att de åretruntdäck som satt på testbilen har något sämre grepp än ett rent sommardäck. I de allra flesta delar av Sverige skulle vi avråda från att köra med dessa däck på vintern. 

Kritiken har varit stark och tester visar att Volvos åretruntdäck ger betydligt längre bromssträcka i vinterväglag än dubbfria vinterdäck. Volvo rekommenderar sina kunder att använda vinterdäck på snö och is. Men kunderna har missat budskapet och nu ändrar Volvo sig. Men det är först från och med modellår 2025 som sommardäck blir standard och åretruntdäcken tillval. Vinterdäck finns som tillbehör. 

Alltså ska man som Volvokund än så länge vara lite extra noggrann och se till att man har de uppsättningar däck som passar bäst till klimatet bilen ska köras i.

Magnus Fröderberg och ams testlag

Specialpris på XC40 – för ”evigt”?

I skrivande stund erbjuder Volvo en rullande kampanj för XC40 Recharge Extended Range kallad ”Core SE”. Priset är lägre, 559 900 kronor istället för 611 000, och Driver Assist-paket och klimatpaket ingår. De kostar 7 900 kronor respektive 9 900. Det förstnämnda innehåller bland annat adaptiv farthållare och Volvos autonoma funktioner som de kallar för Pilot Assist. Det innebär att bilen kan gasa, bromsa och hålla sig i filen själv ifall förhållandena tillåter.

Det paketet innehåller också en del andra säkerhetssystem som exempelvis dödavinkelvarnare. Klimatpaketet innehåller rattvärme, stjärtvärme till ytterplatser i baksätet och uppvärmda spolarmunstycken utöver värmepump.

Vi tvivlar på att Volvo kommer att välja att sälja XC40 Single Motor Extended Range till sitt ordinarie pris. Räknar man på prisskillnaden och den förlorade utrustningen skulle det innebära en prishöjning på nästan 70 000 kronor. En sådan smäll mot bilens konkurrenskraft vill Volvo givetvis undvika. 

Att den Extended Range XC40 vi har kört med sitt ”kampanjpris” kostar 21 100 kronor mindre än varianten med lägre batterikapacitet gör det tydligt att Volvo för tillfället inte vill sälja vad som egentligen är instegsmodellen. Exakt varför går bara att spekulera om.  

Tesla Model Y vs Volvo XC40 Recharge, IQ
EKONOMI. Tesla har dyr försäkring. Servicen kostar mer än för XC40. Volvo erbjuder fri service de första tre åren. Tesla kräver dock ingen service, det finns rekommendationer men hur man än gör påverkas inte garantierna. Det förväntade värdefallet är lägre för Teslan. Likaså bränslekostnaderna.  
KVALITET & GARANTI. Teslas nybilsgarantier är gedigna. Fyra år och 8 000 mil som inte påverkas av om man följer servicerekommendationerna eller inte. Volvo erbjuder två år. Inget av märkena bygger särskilt problemfria bilar men Teslas kunder är nöjdare med åtgärderna vid eventuella problem. 
SÄKERHET. Euro NCAP ger båda toppbetyg. Går man in i detaljerna kan man dock se att Tesla har bättre elektroniska säkerhetssystem och att den är snällare mot gående vid en kollision. XC40 har strålkastarspolning som standard, Model Y har det inte alls. Runt-om-sikten i Tesla gillar vi inte heller, en minimal bakruta är en av bovarna. Den tappar även mot Volvon på grund av för få fysiska reglage interiört. 
MILJÖ & ENERGI. Teslan är otroligt snål. Även om XC40 är effektivare än innan har den inte en chans i den grenen. Däremot innebär ett klart större batteri att räckvidden i de flesta fall är bättre. Dessutom är det svensken som är bäst vid snabbladdaren. Vid hemmaladdning blir det oavgjort där båda erbjuder, precis som många andra, 11 kW som bäst. 

VAKTLÄGE ÄR BRA MEN DRAR STRÖM

Tesla Sentry Mode
Väl på rull är kamerornas extraförbrukning försumbar, vilket kan ge dig fina bevisbilder. En V90 vinglade plötsligt över mittfilen och mot testkaravanen! Hade vi inte samtidigt börjat svänga av mot Arlanda kunde det blivit kontakt.

Vår Tesla överraskade oss med att parkerad på samma fläck tappa batterinivå från 88 till 71 procent på två dygn. Sjutton procent!

Det visade sig att bilen av inställd på fullt vaktläge (Sentry Mode) vilket betyder att bilens åtta kameror och sensorer övervakar och spelar in och sparar om något händer som triggar inspelning. Till exempel att någon tar i ett dörrhandtag. Någon inspelning till USB-minnet skedde inte men passerande människor och bilar en bit utanför garageplatsen av burtyp var tydligen tillräckligt för att få systemet att arbeta flitigt.

Eftersom även bilens operativsystem måste vara aktivt är förbrukningen inte försumbar och intruktionsbokens upplysning ”Strömförbrukningen kan öka när systemet är aktivt” är ingen överdrift, även om det verkar bero på situationen.

Men vaktläget är intelligent och dränerar aldrig batteriet mer än ner till 20 procent. Dessutom kan du, förutom att slå av det helt, alternativt låta det automatiskt förbli avstängt på en eller flera platser som du litar på, exempelvis i ditt eget garage.

Kamerorna kan också vara bra till att få trafiksituationer dokumenterade. Det går alltid att backa tio minuter bak till en intressant situation. Som när en Volvoförare uppenbarligen tappade koncentrationen och vinglade in i Teslans fil. Det var nära!

Tesla vs Volvo TQ
KOMFORT. Man sitter lite skönare i Teslas framsäte. Däremot är fjädringen klart mjukare i Volvon och bullret mer väldämpat. De som sitter fram åker bekvämare i XC40. Tesla har dock ett trevligare och mycket rymligare baksäte vilket kan vara avgörande beroende på passagerarnas storlek. 
KUPÉUTRYMME. Fram är det rymligare på alla ledder i Model Y. Bak gäller detsamma bortsett från att längre passagerare slår i takbalken om man lutar sig mot fönstret. 
BAGAGEUTRYMME. Model Y är egentligen i en storleksklass över XC40. Det märks på utrymmet längst bak. Bagage, frunk och baljan under bagagegolvet är alla klart större i amerikanen. Volvo erbjuder dock fler krokar, öglor och fiffiga lösningar. XC40 har dessutom plant lastgolv vid fällning av baksätet.
TEKNIK. Kampanj-Volvon har Pilot Assist (styr, gasar och bromsar själv) som standard. Samma funktionalitet ingår även i Teslan. För en extra slant kan Model Y byta fil på blinkerskommando. Båda har hyfsat lättnavigerade infotainmentsystem. Teslan har riktigt få fysiska reglage. Volvon har något fler. 

TESLA

Tesla trunk
Tesla har en enorm balja under bagagegolvet som är delad i två. Den inre baljan är inte alls lika djup som den yttre. Gott om plats är det i alla fall. 
Tesla bagagemått
40/20/40-fällning och vinklingsbart ryggstöd i baksätet. Måtten är mycket bättre än i XC40 då bilen förstås är flera decimeter längre. Här får det plats väldigt mycket mer bagage än i Volvon.

VOLVO

Volvos bagagegolv går att vinkla upp och funkar då som en praktisk kassehållare. Platsen under golvet räcker gott för sladdar.
XC40 har enbart 60/40-fällning och en lite väl liten skidlucka. Positivare är att golvet är mer eller mindre plant vid fällning, toppen när platta paket ska packas.
Tesla Model Y vs Volvo XC40 EQ
AKTIV KÖRNING. Bakhjulsdriften har gjort Volvon roligare men Teslas sportiga chassi är roligare trots allt. Den är väldigt snabb i reaktionerna och det passar bra med den roligt kvicka styrningen. Teslan har dessutom lite mer krut och ännu bättre gasrespons. Volvos styrning saknar en del vägkänsla och känns aningen vevig när den möter Tesla Model Y.  
VARDAGSKÖRNING. Båda har full enpedalskörning. Båda bilarna har fin gasrepspons och klart tillräckligt med effekt. Teslas styrning är väl tung men snabb så att rattrörelserna som krävs är mindre. XC40:s dito är ungefär tvärtom. Båda är bra men på olika sätt. Volvo är att föredra i vardagslunket tack vare mycket bättre fjädring och fler alternativ för återvinningen.
DESIGN. De yttre proportionerna på Model Y lirar inte riktigt och testlaget föredrar att titta på XC40.Interiörerna har tydligt olika filosofi. Tesla har lite väl avskalad insida. 
VILL HA. Den är inte den roligaste bilen i världen men bättre komfort för de som sitter fram, snabbare laddning, mer räckvidd och högre kvalitetskänsla gör att hjärtat slår något snabbare för XC40 än för Model Y.

TESLA

Kort och medelhög dyna kompenseras av gott om ben- och fotutrymme. Knävinkeln och lårstödet blir bra tack vare att det går att sträcka ut. Ryggstödsvinkeln går att justera. Långa resande (runt 185 cm eller mer) kan slå i den bakre takbalken i det mest lutade läget. 
Betyg: 4,5
Stor frunk med plats för flera sladdar eller någon väska eller två. Riktigt bra.

VOLVO

Dynan är kort och relativt låg med väldigt lite lutning. Det påverkar knävinkel och lårstöd negativt. Under stolen framför finns det gott om plats vilket ändå hjälper något då det går att sträcka ut lite. Sittställningen är upprätt. Armstöden är i jämn höjd, på just den punkten är Teslan något sämre. 
Betyg: 2,5
 Inte riktigt lika djup som Teslas frunk men ändå gott om plats. Någon mindre väska går att få i.

VAD SKA VOLVO GÖRA NU…

Tesla Model Y vs Volvo XC40 Recharge

Volvo XC40 behövde den föryngringskur den nu fått. Bakhjulsdriften är välkommen och det råder inget tvivel om att Volvos lilla elbil har blivit ett attraktivare alternativ nu än tidigare. 

Tesla Model Y var inte i samma behov av en uppfräschning. Den hade klarat sig bra ett tag framöver även utan den bakhjulsdrivna och billigare version som nu landat även i Sverige. Försäljningssiffrorna talar dock sitt tydliga språk, det finns många som vill köra den billigaste elsuven från Tesla. Den kostar hela 95 000 kronor mindre än de fyrhjulsdrivna bilarna. 

På tal om pris. Volvo XC40 Recharge Single Motor Extended Range SE kostar 559 900 kronor, detta ska vara ett kampanjpris och sådana är vi normalt försiktiga med att räkna på. Denna gång gör vi ett undantag. Vi tror nämligen inte att Volvo kommer att höja priset med 51 500 kronor och ta bort standardutrustning till ett värde av 17 800. Bilen kommer kanske inte att vara lika prisvärd för evigt som i skrivande stund, men vi förväntar oss att ingen kommer att köpa en XC40 Recharge Single Motor Extended Range för det som sägs vara ordinarie pris. 

Men vad hade hänt om vi inte räknade på prispressade XC40? Utöver ett par smärre detaljer så hade Volvon givetvis blivit dyrare att äga. Det fina ekonomibetyget (4,5) hade blivit en trea och testsegern hade tillfallit Tesla Model Y. Som det ser ut idag blir det däremot oavgjort. 

Volvon är trevligare att köra till vardags men Teslan har roligare köregenskaper. Model Y laddas till ett lägre pris på Teslas Superchargerstationer men vid snabbladdningsstolparna är XC40-föraren klar först (om det inte är en laddare låst för icke-Teslor). 

Amerikanen är en storleksklass större än svensken och har mycket större utrymmen att erbjuda. Däremot kan lilla XC40 skryta med klart bättre komfort för framsätespassagerarna. Räckviddsmatchen tar Volvo också hem, men med liten marginal.

Det är mycket som skiljer bilarna åt men i och med att de är bra på olika saker slutar det med att de får dela på förstaplatsen. 

Hur ser det då ut i kampen om positionen som bästsäljare i Sverige? Svaret ligger till stor del i vad Volvo bestämmer sig för att göra med priset på XC40. Som bil betraktad är den bra nog för att ta upp jakten på Tesla Model Y. I alla fall i detta bakhjulsdrivna Extended Range-utförande.

Tesla Model Y vs Volvo XC40 Recharge slutbetyg

VILKEN SKULLE JAG VÄLJA & VARFÖR?

….så mycket bättre!

Att Volvos renovering av XC40 Recharge skulle få den att konkurrera så mycket bättre med favoriten Tesla kom lite otippat. Laddning, räckvidd, förbr … nja, förbrukningen är också förbättrad, men just där leder Tesla klart fortfarande. Men de förstnämnda punkterna har förbättrats betydligt.

Med nya stötdämpare är komforten ännu lite bättre än förut (lysande över skarvar) och ett smidigt infotainmentsystem med bra röststyrning och ruttplanering fanns där redan tidigare. Bara en sådan sak som ett instrumentkluster framför föraren – det är det snart inte ens alla Volvo som har längre! Bilen är reko.

Tesla då? Eftersom jag kör långt ibland skulle den smidiga laddningen vara mumma och jag brukar ju föredra bilar med roliga chassin. Men något i samspelet mellan människa och maskin säger stopp hos mig. Kanske den dag vi talar samma språk …

Elias Medelberg

”Jag undrar hur många ingenjörer som suckade högt när…”

XC40 Recharges historia är besvärlig. Jag undrar hur många ingenjörer som suckade högt när de fick uppdraget att göra en helt eldriven Volvo XC40. De måste omedelbart insett hur svårt det skulle bli. En liten suv med halvdan aerodynamik som dessutom är byggd på en förbränningsmotorbilsplattform är ingen bra grund att stå på.

Första försöket blev inget vidare. Förbrukningen var hög och räckvidden väl kort. Nu är det stor skillnad. Den drar fortfarande mer ström än vad man hade önskat men bättre räckvidd och laddning gör att långresor inte känns som ett problem längre. Volvon är bekvämare, snyggare, har smidigare köregenskaper, snabbare laddning och känns mer påkostad än Model Y. Så länge kampanjen gör att Volvon är billigare att äga än Teslan är valet givet för mig.

Tesla Model Y vs Volvo XC40 Recharge testfakta 1
Tesla Model Y vs Volvo XC40 Recharge, testfakta 2
Annons
Annons
Rulla till toppen